Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

WARFATHER – Orchestrating the Apocalypse CD 2014, Grayhaze Records

O tom, že přijde apokalypsa nebo konec světa, se mluví snad už od doby, kdy se lidé naučili první slova. Nedal bych nic moc za to, že se o ní vedly vášnivé diskuze už někdy kolem ohně v době kamenné, kdy se používalo jen pár skřeků a posunků (smích). Každopádně je to téma, které se na metalových nahrávkách vyskytuje poměrně často a většinou se k nim i krásně hodí. Lidstvo tomu ještě za posledních pár let svojí snahou zdárně napomáhá a tak mají někteří z nás pocit, že konec může nastat každou chvíli. Pokud se to samozřejmě odehrává jen ve fantazii a muzice, rád se nechávám těmito myšlenkami také občas unášet. Jenže, co si budeme nalhávat, ten přenos mezi hudbou a lidskou myslí zase tolik kapel nedovede. Některé se k tomu hodně přiblíží, ale spousta také jen paběrkuje. WARFATHER je kapela bývalého člena MORBID ANGEL Stevena Tuckera. Ten se po spolupráci na vynikající desce ve společnosti NADERA SADEKA rozhodl, že založí svoji kapelu a předloží nám také něco dalšího ze své kuchyně. Pokouší se zde navodit stará dobrá devadesátá léta (a osmdesátá) a pomocí klasického death metalu vyvolat v posluchačích pocit hudební apokalypsy.

Bohužel musím říct, že se mu jeho nové dítě moc nepovedlo. Čekal jsem, že mě takový starý veterán rozseká na malé kousky a moje zuby budou drkotat strachem z každičkého tónu. Jenže místo toho se na mě vyvalil jen průměrný obyčejný death metal, který rozhodně není hoden takového jména, jakým bezesporu Steve Tucker je. Dopředu vehementně v promo materiálech slibovaná temnota, blacková atmosféra a skvělý zvuk se najednou na reálném CD proměnil ve snůšku nesourodých melodií, které mi ani po delší době nedávaly skoro žádný smysl. Zkoušel jsem vše dostat do hlavy horem dolem, ale nějak mi to nešlo. Přemýšlel jsem, proč tomu tak je? Desce určitě hodně uškodila velmi špatná produkce. Vše je hrozně roztříštěné a pokud posloucháte nahrávku delší dobu, skoro nepoznáte, kdy vlastně začíná a kdy končí. K tomu si ještě připočtěte velmi podivný zvuk, který ani netlačí, ani neřeže. Zbývá tak jen pár zajímavých riffů a samozřejmě Stevův hlas, který ale také bůhvíjak nevyčnívá.

WARFATHER se sice snaží vytvořit svůj vlastní rukopis někde na pomezí starých DEICIDE (mimo kytary je v některých momentech podobný i hlas), MALEVOLENT CREATION, samozřejmě starých MORBID ANGEL a snad i HATE ETERNAL (obzvláště bicí party). Jenže se zde nedočkáme kýžené syrovosti a tlaku hozeného do obličeje, ale jen nedotažených nápadů. Jediný song, který mě nakonec jakž takž pronikl do hlavy, je ten úvodní. Tam alespoň zazní vznešenější kytara, jejíž riff jsem si schopen připustit k tělu. Obal, celková grafika i stylizace na fotkách je sice poměrně zajímavá, ale také to není nic, co by dnes dovedlo alespoň trošku rozvířit death metalové vody. Čekal jsem strach, smrtelné výkřiky ze záhrobí a spálenou zemi, ale ono to vše jen tak proplouvá kolem mě, nezúčastněně, bez toho, aniž by to ve mně probudilo alespoň nějaké emoce. Deska je velmi stereotypní, mdlá a nezáživná. Dokonce bych se nebál tvrdit, že kdejaká dnešní mladá kapela, mlátící to ve stylu devadesátých let, odvádí lepší práci.

„Orchestrating the Apokalypse“ je pro mě velkým zklamáním. Možná je to tím, že jsem měl příliš velká očekávání, ale hlavně postupně vytvořeným názorem, že jsem celou desku nakonec vůbec nepochopil. Každé lidské počínání by mělo mít přece nějaký smysl, vizi, která ho vede dál. WARFATHER ale předvádějí na své prvotině jen samá obehraná klišé a nic tomu nepomůže ani slavné jméno v bookletu. Dokonce i sóla, na která jsem se tolik těšil, jsou zde vyloženě "obyčejná". Možná se najde pár z vás čtenářů, kteří budou schopni tuhle desku ocenit, já mezi ně ale rozhodně nepatřím. Apokalypsa bohužel nenastala. Dostavila se jen šedošedá šeď, lehce nadprůměrný (s přimhouřením obou očí) death metal, který se marně snaží o to, aby se vrátila doba jeho největší slávy. Smrtící kov bez jakékoliv energie. I když zase na druhou stranu, pořád lepší, než drátem do oka (smích).

Seznam skladeb:

  1. XII
  2. Legions
  3. My Queen Shall Not Be Mourned
  4. Taunting The Deity
  5. The Shifting Poles
  6. Waltz Of The Solstice
  7. Summoning The Warfathers
  8. Ageless Merciless
  9. The Chaos Of
  10. Gods And Machines
  11. Ashes and Runes
  12. We Are The Wolves


Čas: 41:44

Sestava:

  • Steven Tucker - zpěv, kytara
  • Armatura -  kytara
  • Avgvstvs - basa
  • Deimos - bicí


FACEBOOK

http://www.last.fm/music/WARFATHER
http://greyhazerecords.com/


Zveřejněno: 18. 03. 2014
Přečteno:
3254 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 03. 2014 20:06 napsal/a pekop
WARFATHER
Půměrný death s mizerným zvukem. Od Stevena Tuckera jsem čekal jinou ligu...tady jsou 4 body maximum.
18. 03. 2014 19:39 napsal/a Asphyx
ano
Ano, tentokrát jsem kritizoval, cítím a slyším to tak. 6/10 jsem dal proto, protože si pořád myslím, že je to ještě nad průměrem. To číslo pod recenzí bych nebral tak vážně. Mnohokrát sám kroutím hlavou nad tím, jak jsem (nízko nebo vysoko) bodoval třeba před rokem. Některé desky zkrátka časem uzrají, jiné ne. Jenže psát recenzi třeba dva roky po vydání, to by snad ani nemělo cenu:)) A co si budeme povídat, dneska si každý stejně udělá názor sám, možností je spousta. Jen tak mimochodem, na Steva je 6/10 docela málo, ne? Takže se ovace zrovna nekonají:))
18. 03. 2014 19:28 napsal/a Demonick
nudaaaaaaaaaa
Dosku ste velmi velmi skritizoval, ale i tak hodnotenie 6/10? Nebojte sa predsa dosku ohodnotit horšie ked si to zasluži...na prehnanie ovacie je tu predsa SPARK...