Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CORPSESSED – Abysmal Thresholds CD 2014, Dark Descent Records

„A co zítra? A co zítra? A co zítra, kdopak ví? Zítra si lehnem do rakví!“ (František Gellner). Na tento verš si vzpomenu pokaždé, když potkám nějakou novou, zběsilou smečku, hrající poctivý death metal. CORPSESSED jsou jedněmi z nich. Po boku svých soukmenovců z rodné země (Finsko), jako jsou LIE IN RUINS, DESOLATE SHRINE, GOREPHILIA, MAVETH, KRYPTS apod. se snaží vytvořit z tohoto severského území baštu nihilismu a prokletí. Opět se noří svými tóny hluboko do močálů lidské mysli. Cítíte tu čerstvě prýštící krev, ten unikající život? Obloha zatáhla svoji oponu a vám nezbývá než jediné, truchlit na vlnách doom death metalového zapomnění. Kapela spatřila světlo světa v roce 2007 a po dvou EP v letech 2011 a 2012 konečně přichází s letošní dlouhohrající deskou. Opět se jedná o velmi pocitovou záležitost, plnou zloby, smutku a dlouhých táhlých drásajících melodií.

Zajímavá jsou vždy ta spojení, asociace, která ve mě muzika někdy probouzí. Jednou jsou vyvolány vzpomínky na nějaký film, jindy zase na osobní prožitek. Tentokrát jsem si, ani nevím proč, vzpomněl na básníka a slavného buřiče Františka Gellnera. Možná je to tím, že oboje, jak CORPSESSED, tak texty pana básníka v sobě mají jakýsi neuchopitelný smutek, kus černoty, která nám normálně nahání nechtěný strach, ale zároveň je velmi přitažlivá. Už jen samotný cover od Danilleho Gauvina nás zavede do země stínů, mezi stromy sklánějící se tíhou skoro až k rodné půdě. Jejich větve jsou jako chapadla nějaké rozzuřené chobotnice a vy máte co dělat, abyste unikli do zdánlivě nepropustného houští. Tam ale číhají desítky žhnoucích očí a cvakající zuby šelem. Pomocí špinavě pronikavého zvuku se dostáváte do old school death metalového transu. Šeptáte slova z knih pana Lovercrafta (nebo jako já básně Gellnerovy) a mezi prsty vám protéká celý váš život. Jen to dobré z něho se zachytává na dlaních. Odvracíte svoji tvář k černým mrakům. Tak takto vypadá peklo, ptáte se? Odpovědí vám budiž muzika CORPSESSED.

„Abysmal Thresholds“ je deskou, která se mi přesně trefila do mého momentálního rozpoložení. Pro někoho bude možná příliš monotónní, stereotypní, ale mě tahle kulisa upletená z odstínu černé vyhovuje. Založením jsem sice spíše optimista, ale v hudbě na sebe rád nechávám vše jen tak polehounku působit a postupně si rád navozuji náladu podobnou chvilkám napětí při sledování hororů. Zde se mi osvědčily ranní pochody do práce se sluchátky na uších. Jako červi z hrobů vylézali každý den z domů ostatní, kteří musí stejně jako já brzy vstávat do zaměstnání. Pod nohama křupala zmrzlá země, do kroku duněly bicí pana Mannera a na zádech mě šimraly chladivé doteky neznámého zla. Ano, tohle je přesně ten typ šílenosti, plynoucí snad až od kořenů samotného smrtícího kovu. Mocné hradby z kytar, bručící basa a hlas chrchlající slova podobná těm, která se říkávají na spirituálních seancích. Opuštěný hřbitov na kopci nad vaší vesnicí. Říkává se, že tam straší. Přízraky a podivné zvuky. Představy vyvolané dávnými vzpomínkami. Tohle všechno naleznete na této desce. Musíte ale pečlivě hledat a být trpěliví. Smrt si dává vždycky na čas a následně odvedená práce bývá odvedena vždy s pečlivostí starých mistrů.

CORPSESSED mě svojí prvotinou přesvědčili. Dovedli u mě vyvolat pro mě tolik důležitý „přenos“ (zde smutných, strašidelných a napínavých) emocí. Desku si pravděpodobně nebudou přehrávat po nedělním obědě ve Vatikánu a troufám si říct, že se asi nedostane do mnoha metalových časopisů vydávaných na lesklém papíře. Na to se zde hraje až příliš velký underground. „Abysmal Thresholds“ je určena spíše pro ctitele dávných zákonů v death metalu, pro milovníky a obdivovatele architektury hřbitovů, pro smrtonoše a vůbec pro všechny, kdo se rádi přehrabují v archivních záznamech o smrti. Svět se zítra už možná neprobudí do dalšího dne. Světlo již nikdy nespatříme. Odvrácená strana a záhrobí zase jednou zvítězily. Alespoň tedy na tomto albu. Budiž vám odpuštěny všechny vaše hříchy! Dávám vám rozhřešení. Vyberte si, buď odříkáte sto Otčenášů nebo podáte ruku temnotě. Rozhodnutí je jen na vás. Mně nezbývá nic jiného, než poslat do Finska černý pergamen s oslavnou zdravicí. „Suomen death metal inferno”! Rakve jsou  otevřeny. Hádejte na koho čekají?

Seznam skladeb:

  1. Invocation
  2. Of Desolation
  3. Trepanation
  4. Sovereign
  5. Necrosophic Channeling
  6. Ravening Tides
  7. Apotheosis
  8. Demoniacal Subjugation
  9. Transcend Beyond Human
  10. The Threshold


Čas: 46:57

Sestava:

  • Niko Matilainen – zpěv
  • Matti Mäkelä – kytara, zpěv
  • Jyri Lustig – kytara
  • Jussi-Pekka Manner – bicí
  • Mikko Pöllä – basa


FACEBOOK

http://www.myspace.com/corpsessed
http://www.darkdescentrecords.com/


Zveřejněno: 04. 04. 2014
Přečteno:
3418 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 04. 2014 18:28 napsal/a Asphyx
ooo
Děkuji, moc si toho vážím. Moje ruce vede vždy samotný rohatý:)) Oddělení smrtícího kovu se klaní před svými čtenáři a děkuje za přízeň naší death metalové poezie:))!
04. 04. 2014 17:31 napsal/a kubanec
...
Kamo,Ty kdyz das seanci s klavesnici, tak to stoji za to. Jak uz jsem kdysi psal ja death metal neposloucham, ja o nem ctu.HAIL ASPHYX!!!