Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CANCEROUS WOMB – Born of a Cancerous Womb CD 2014, Grindscene Records

Název kapely CANCEROUS WOMB, stejně jako romantický název alba „Born of a Cancerous Womb“ s příznačným obalem by mohl svádět k domněnce, že se dostáváme do kontaktu s nějakou brutal a chorobnou death mordpartou. Ale nic není tak krvavé, jak se může zdát. Skupina sice na svém debutu z letošního února dovede vyvinout patřičný tlak, ale nesnaží se dobít posluchače za každou cenu a je ve svém hudebním pustošení poněkud rafinovanější. Když budete pátrat po informacích kolem této relativně mladé skotské partičky, možná narazíte na spoustu „nálepek“ označujících styl, s kterým se CANCEROUS WOMB prezentují; já bych je ale nebral moc vážně a myslím, že stačí napsat jedno jediné: death metal.

Death metal klasického střihu a přesto ne rutinní a sterilní, i proto možná ta pluralita ve snaze kritiků a různých pisálků za každou cenu kapelu z Edinburghu nějak „originálně“ označkovat. Pravdou je, že po více posleších pochopíte, čím CANCEROUS WOMB dokážou své posluchače tak trochu zmást. Berou si totiž ze všech deathem načichlých subžánrů něco a dohromady to spojují takovým stylem, že si to zprvu ani neuvědomíte. A tak si na své přijde skoro každý, kdo má tento extrémní žánr rád. Základ je jasný: klasika smrtícího stylu devadesátých let, kterak ji předváděly hlavně kapely z nejstaršího kontinentu, ale CANCEROUS WOMB se nebojí sáhnout i po technických fragmentech vynalezených zámořskými death celebritami té doby. Kdo chce, najde náznaky vzpomínek, že ten deathík měl jistého staršího thrashového bráchu, který to s technickými riffy taky uměl. Jiný zase vystopuje, že se skotské kvarteto nebrání ani jemným ovlivněním současných tvrdě metalových interpretů a jejich postupy. To vše ve svižném a valivém tempu, kdy se spíše než na rychlost sází na přehlednost a pestrost.

Nahrávce dominují vychytané a výborně zahrané riffy – kdybych měl hodnotit jen kytary, nešetřil bych superlativy. Kytarám je rovněž podřízen výsledný mix i produkce, a tady bych viděl menší bolístku. Ani tak nevadí lehce utopené kopáky, ale basa je sejmuta a zaznamenaná poněkud zvláštním způsobem. Dodává sice materiálu potřebné pnutí, ale spíše než potřebné tlačení zespodu vytváří jakousi hlukovou stěnu, z které sice občas vyplave náznak, že basák nemá pětistrunnou baskytaru jen na okrasu a že na ni umí, ten hukot ale po čase začíná být až nebezpečně monotonní. Ale tak každý to může slyšet jinak, a jestli to tak skupině vyhovuje... K vokalistovi není výhrad, střídá klasický growl s vysokými agresivními ječáky a snaží se v rámci možností nenudit, což se mu myslím daří.

Každopádně se debut „Born of a Cancerous Womb“ dobře poslouchá, předcházející EP a split neznám, ale je jasné, že CANCEROUS WOMB dokážou nahrát věci, které dokážou zaujmout a co je hlavní, dokážete si je i zapamatovat a oblíbit. Docela často jsem si v duchu některé části „pobrukoval“ cestou do rachoty. Před nahráním své první velké desky toho CANCEROUS WOMB dost odjezdili ve společnosti známějších a zkušenějších jmen, a nabyté zkušenosti očividně ve studiu zúročili. Takže fanoušci stylu, kteří nevyžadují předimenzovanou hudební brutalitu, nepotřebují sedět u muziky s kalkulačkou, nebo nepotřebují cítit z nahrávky hmatatelné zlo a temnotu, tohle by mohlo být pro vás. Zkrátka velice slušný death metal, ke kterému se já osobně rád budu často vracet. Něco mi říká, že vydávající Grindscene Records mají ve svých vodách slušnou štiku, která by už zanedlouho mohla plavat v nějakém větším rybníku.

Seznam skladeb:
  1. Father's Toy
  2. Born of a Cancerous Womb
  3. V.I.Paedophile
  4. Up to My Nuts in Guts
  5. Hunted to Exctinction
  6. Grind, Tear & Slice
  7. Austrian Basement
  8. Menstrual Fryup
  9. Torn from Gunt to Cunt
  10. Tepid Decrepit
  11. End Them

Čas: 43:19

Sestava:
  • Chris Lewis – zpěv
  • Mike Robertson – kytary
  • Joe Mortimer – basa
  • Paul Cook – bicí

http://www.cancerouswomb.com/
https://www.facebook.com/cancerouswomb
http://grindscene.co.uk/site/

Zveřejněno: 11. 03. 2014
Přečteno:
3462 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 03. 2014 20:41 napsal/a prepil
:-)
..já děkuji vám...
13. 03. 2014 19:27 napsal/a Peťan
Díky
za dobrý tip! Neznal jsem, zní to dobře! Super recenze Přemo :)
11. 03. 2014 06:40 napsal/a Asphyx
yes
Tak tohle jo, to já můžu. Pěkná recenze na super desku. myslím, že o téhle smečce ještě pořádně uslyšíme! Za mě také rozhodně 8/10. Masakr!