Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

THE RUINS OF BEVERAST – Blood Vaults - The Blazing Gospel of Heinrich Kramer CD 2013, Ván Records

Německý one-man projekt THE RUINS OF BEVERAST  (dále jen TROB) je už víc než jednu dekádu záležitostí Alexandra von Meilenwalda, který toto těleso založil po rozpadu jeho domovských NAGELFAR. Ač je nejčastěji označován nálepkou black/doom, prvně jmenovaný přívlastek v jeho tvorbě moc nehledejte, snad ještě první album bylo tímto žánrem poznamenáno. Současná tvář TROB je více než čímkoliv jiným definovaná doomovým základem, který spolu s deathovou těžkotonážností a místy i ambientem načichlými momenty dává prostor pro výpravnou a někdy až hypnotickou podobu díla, o kterém je řeč – albu „Blood Vaults - The Blazing Gospel of Heinrich Kramer“ (září 2013), čtvrtým to zásekem v diskografii tohoto projektu.

Nutno předeslat, že téměř osmdesátiminutový materiál rozhodně není vhodný pro ty, kteří hledají v hudbě okamžité odreagování a převálcováni v co nejkratším možném čase. Věřím, že mnozí ani nedají album na jeden zátah, ale ti, kteří to zvládnou a budou tyto seance opakovat, dopadnou zřejmě jako já, který cd jednu dobu vůbec ani nevyndával z přehrávače. Je to jako vždy o správném načasování a nalazení, vhodné náladě a v neposlední řadě ochotě přistoupit na Alexandrovu hru, v které nic nedostanete  zadarmo. A že to má tento multiinstrumentalista pěkně promyšlené.

Alfou a omegou nahrávky (ostatně jako celé diskografie TROB) je atmosféra. Ta je téměř dokonalá a vyplatí se do ní proniknout. Těžká, majestátní a výpravná. Výrazové prostředky použité k jejímu dosažení jsou přitom jednoduché a nekomplikované. Převažující pomalé tempo zabalené do deathové obhroublosti, časté vsuvky „chrámových“ sborů, různých samplů, klávesových doprovodů, střídmě odměřené změny tempa ve správnou chvíli, i docela pestrá práce se samotným autorovým vokálem - přednesem. A hlavně nápady, které v první chvíli nemusíte zaregistrovat, ale po čase si je uvědomíte, stejně jako to, jak šikovně s nimi tvůrce pracuje ve prospěch celku. To vše oděno do obřadní temnoty. No a k zmiňované atmosféře samozřejmě značně přispívá koncept alba, u kterého je textům přikládána stejná důležitost jako hudbě. Ona vlastně celá tvorba TROB je konceptuálně propojena a aktuální album prožijeme s Heinrichem Kramerem, jedním z pachatelů/autorů nechvalně proslulého díla Malleus Maleficarum. Dnes už naštěstí církev nemá takovou moc jako v 15. století, kdy tento svazek byl poprvé vydán, a její zástupci už se věnují převážně jen kázání ve svých svatostáncích společně s očicháváním ministrantských kadidel, leč v oněch dobách by Alexander von Meilenwald byl jistě jednou z hořících obětí inkvizičních zvěrstev.

Je mi moc sympatický jistý autorův patriotismus, jakožto i jeho postavení v hudebním undergroundu, které mu vyloženě sedí a vyhovuje. Od začátku je věrný vydavatelství Ván Records, které skrývá celou řadu zajímavých, i když ne příliš známých jmen, a o jehož poctivé práci může svědčit i překrásné digipackové provedení alba, jehož cover má mimochodem na svědomí Axel Hermann, který spolupracoval třeba i s ASPHYX, MORGOTH, GRAVE a je radost kochat se i výtvarnou stránkou alba.

Účelem těchto řádků není detailně vyobrazit, co všechno na případného posluchače čeká, tohle nádherné dobrodružství si musí každý prožít sám. Samozřejmě, že kdo chce, vždycky si najde něco, co by šlo podle něj udělat lépe, ale nemám potřebu za každou cenu hledat nějaké chyby a něco kritizovat na albu, s kterým jsem strávil a ještě určitě strávím spoustu času, které mě dokáže odpoutat od všední reality a dokáže dát alespoň na chvíli zapomenout nepříjemným životním situacím. Na albu, které se vyplatí vstřebávat a odkrývat a které je určeno posluchačům, kteří nikam nespěchají a dokážou se zastavit v čase. Stojí to za to.
 
Seznam skladeb:
  1. Apologia
  2. Daemon
  3. Malefica
  4. Ornaments on Malice
  5. Spires, the Wailing City
  6. A Failed Exorcism
  7. Trial
  8. Ordeal
  9. Monument

Čas: 1:18:23

Sestava:
  • Alexander von Meilenwald – zpěv, všechny nástroje

FACEBOOK
http://www.van-records.de/



Zveřejněno: 05. 02. 2014
Přečteno:
3908 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář