Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

DEAMON – Condemned to Darkness CD 2013, CDN Records

Cesty death metalového undergroundu jsou nevyzpytatelné. Díky dnešním možnostem internetu se pomocí informační dálnice kolikrát dostanete k muzice, o kterou byste jinak těžko zavadili. Nejsem zrovna z těch, kdo by aktivně vyhledával a probíral se podzemím v různých zemích, ale občas se stane, že v mé e-mailové schránce přistane zajímavost, kvůli které zbystřím všechny svoje smysly. Jenže pak následuje další fáze v podobě „vyjednávání“ o zaslání cd. Moje zarputilost a odmítavý postoj k recenzím z mp3 odfiltruje další žadatele o sepsání několika řádků. Kanadští DEAMON jsou jednou z těch kapel, která nedělala žádné „problémy“. Jednoduše poslala CD a vy tak máte dnes možnost nahlédnout do jejich kuchyně pomocí počinu „Condemned to Darkness“. Hraje se tady již od roku 1997 brutální death metal ve své starší podobě. Nechybí zde vcelku přístupné melodie, klasické postupy a dobrý growler. DEAMON mají na svém kontě již dvě alba („Synopsis of Sin“ – 2003, „Descend Dethrone“ – 2006) a nějaké ty demonahrávky. A můžete vzít jed na to, že i letos se jedná od začátku do konce o změť šílených riffů, morbidních nápadů a krvelačných textů.

Za celých 37 minut brutálního nářezu budete mít pocit, že se nemůžete ani pořádně nadechnout. Neřeší se zde žádné kompromisy, mezihry, intra apod. Nic takového. Jednoduše se do toho pořád „řeže“ hlava nehlava. Deska se tak musí poslouchat pořádně nahlas, aby vynikly jednotlivé nuance a detaily na povrch. Mně začalo album pronikat do krve asi až tak po týdnu poslechu. Zvuk je dostatečně čitelný, možná až moc uhlazený, ale zase máte možnost „rozeznat“ a vychutnat si jednotlivé nástroje. Muzika je v pořádku, odehrává se mezi klasickými mantinely nastavenými samotným stylem. Velmi příjemný mi přijde hlas pana Arenda, ten se svým nástrojem pracuje opravdu na výbornou. Jednou štěká, vrčí, řve jako lev, pak se na chvilku zklidní a nakonec to všechno vytáhne odněkud z paty. Dokonce je mu chvílemi i rozumět, což není u tohoto stylu zrovna často slyšitelné. Co ale na desce zcela vládne, jsou kytarista Ron a šílenec Shawn za bicí soupravou. Při jejich hře lituji, že nemám kanadské občanství a že je se vší pravděpodobností nikdy neuvidím naživo. Musí to být masakr.

Další věcí, kvůli které mě tahle parta šílenců zaujala, byl krásný obal od Riajna Gragotha. Jeho práci jsem předtím neznal a rád jsem si rozšířil zase trošku své obzory. Po zvukové stránce je vše v absolutním pořádku, nenašel jsem nic, co by mi vyloženě vadilo. Střeva už dávno vyhřezla a není na lidském těle kost, která by nebyla zlomená. Ušní bubínky pulsují v rytmu bicích, a pokud ještě stojíte touto smrští nezasaženi, nedivte se, pravděpodobně nebudete v cílové skupině, které je tato zběsilá nálož určena. Zažívám zase jednu ze svých příjemných hudebních chvilek a svět okolo zase „konečně“ neexistuje. Blahořečím toho spamera, který mi poslal odkaz na informace o téhle smečce. Ihned jsem si posháněl i dvě ostatní alba, a abych pravdu řekl, nevím, které bych vyzdvihl. Všechny mi přijdou víceméně na stejné úrovni. Tohle jsou na jemné kousky nakrájené kousky masa. DEAMON nejen že vás rozřežou, ale ještě jako bonus i rozdrtí vaše kosti na jemný prášek. Tohle je obřad ve stylu starých DEICIDE, SUFFOCATION, CANNIBAL CORPSE, VITAL REMAINS  a jim podobných.

„Condemned to Darkness“ je kus syrového masa hozeného do obličeje. Drsný pozdrav ze země stínů. Šílení řezníci, kteří místo toho, aby své vášně vybili na jatkách, vzali své nože, sekáčky, kytary a šli mezi obyčejné lidi. Mají svoje pracovní nástroje od krve a vy, pokud máte rádi podobnou muziku, tak byste měli svoje uši srolovat do ruličky a jen nábožně poslouchat. Jinak si vás totiž DEAMON najdou, chytí, naporcují a vytřou s vámi podlahu. Pak budete stát se zvláštním úsměvem na tváři a nebude vám pomoci. Stejně jako mě. Hledal jsem i nějaké „chyby“, ale mimo výše zmíněnému přirovnání k jejich slavnějším kolegům jsem nic nenašel. I přesto poznáte tyhle kanadské rouhače mezi ostatními. Mají totiž v sobě určitý náboj a pořádný kus originality, která je dána jejich poctivým přístupem. Ta není ani tak v tom co hrají, jako spíš jakým způsobem to provádějí. Deska by na sobě mohla mít čárkový kód s nápisem KLASIK. Tady se žádné progrese nedočkáte. Není to ani účelem. Mám rád takováto alba. Řeknete mi, nemáte někdy také chuť utrhnout svými řezáky pořádný kus syrového masa? Ano? Tak tady máte možnost. Dobrou chuť.

Seznam skladeb:

  1. Flesh Divine
  2. Means Of Extinction
  3. Lips Sewn Shut
  4. Shallow Graves
  5. Cremation
  6. When Bloods Stops Flowing
  7. I Am Wa
  8. Condemed To Darkness
  9. The Infestation
  10. Crown Of Ignorance


Čas: 36:17

Sestava:

  • Shawn Carrier – bicí
  • Ron McLean – kytara
  • Mike Chambers – kysa
  • Arend Nijhuis – zpěv

 

FACEBOOK

http://www.reverbnation.com/deamon666
http://www.deamon-canada.com/
http://www.deamon.bigcartel.com/
http://deamon.bandcamp.com/
http://www.cdnrecords.com/


Zveřejněno: 28. 03. 2014
Přečteno:
3436 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 04. 2014 07:04 napsal/a prepil
...
Tak jsem si díky super recenzi po nějaké době tenhle masakr pustil, a už to zase nejde vyndat z přehrávače. Děkuji pěkně :-))
31. 03. 2014 13:49 napsal/a Asphyx
HELL
Zdravím a děkuji za názor. Ten tip na Deformatory vypadá velmi dobře. Tohle si musím naposlouchat a sehnat (kde na to má člověk pořád brát?:))) Brought by Pain mám doma již nějaký čas (moc příjemná záležitost) a co jestli si to dobře pamatuju, tak jsem je bral přímo na: http://broughtbypain.ifmerch.com/en/ a nebyl s tím žádný problém. A s tím, že CDN mají v distru samé dobroty plně souhlasím. Jen škoda, že se nepochlapí nějaký český obchod a nebere od nich (alespoň jsem žádný nenašel). Jinak ještě díky moc za tip na Aborted Fetus, to mi nějak v tom množství desek uniklo - Rusku je pořeba se také pořádně podívat na zoubek:)) Poslední dobou mi nějak přijde, že v brutalitě Rusové mají trošku nad ostatními navrch....:)))
31. 03. 2014 13:34 napsal/a BRUTAL
BRUTAL
S pánom recenzentom sa vo vsetkom zhodnem a súhlasím. Perfekná recencia na perfekny album. Inak firma CDN vydava samé zaujímave veci. NAposledy som od nich kupil šlehu IN THE BURIAL. Teraz odporucim panovi recenzentovy album ktory mi teraz dosiel z Kanady. Ide o novy DEFORMATORY- tiez Kanadania a neskutocny album (teda aspon pre mna). S novym MASS INFECTION ste p. recenzent mali abasolutnu pravdu-už je objednany a prihodil som k tomu aj novy ABORTED FETUS. Inak mam na Vás otazku. Chcel by som si kupit CD kapely BROUGHT BY PAIN (projekt BEYOND CREATION) a neviem to nikde zohnat. Neviete mi poradit? ZA odpoved vopred vdaka.
30. 03. 2014 15:14 napsal/a Asphyx
yes
Děkuji za názor a doplnění. S tím zvukem je to asi tak, že jsem předtím poslouchal asi měsíc v kuse jen samé chlívárny, prasárny a temnoty a tak mi nějak zvuk přišel tady příjemnější:)) Každopádně souhlas s tím, že tohle album od svého vydání (a sepsání recenze) ještě náležitě vyrostlo. přitom by to člověk do téhle \"nenápadné\" smečky vůbec neřekl:))
28. 03. 2014 21:30 napsal/a pekop
DEAMON
Skvělá deska, samozřejmě ji mám už delší čas koupenou..Aby vynikla, je opravdu nutné pouštět nahlas. ( a pořád) Recenze se ti povedla, jen nesouhlasim s uhlazeným zvukem, to ani náhodou. 9,5 bodů, pro mě objev roku 2013