Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

THE DARK AND BLEAK – Rebirth CD 2013, vlastní náklad

Stromy vrhají dlouhé stíny a zdánlivé ticho lesa provází vaše kroky. Znáte to chvění v zátylku, když se něco šustne v houští? Je to asi nějaký pradávný reflex, který máme zakódovaný po staletí. Smysly máme sice již dávno otupělé civilizací, ale pudy máme v sobě stejně všichni. Někde tam v šeru jsou možná dvě oči. Je to šelma? Instinktivně se přikrčíte. Zaujmete obranný postoj. Chvíli přemýšlíte, jestli byste se ubránili třeba vlkovi. Pak s oddychem vypustíte vzduch z plic. Byl to jen nějaký pomatený pták. Setmělo se a vy s napětím očekáváte to, kvůli čemu jsme dneska tady. Už přichází. Má vizáž démona. Vzešel z temných hvozdů a nikdo ještě nespatřil jeho tvář. Již dnes, kdy je možné ho občas vidět (nebo spíše jen jeho stín), o něm vypráví lidé v teple domova hrůzostrašné příběhy. THE DARK AND BLEAK. To není jen jméno. Je to projekt, kapela šílence jménem Jonathyn Arthurs. Ten stojí za veškerou muzikou, za texty, programováním i ostatními záležitostmi. Má tak vše pod kontrolou a vy si díky tomu můžete vychutnat přes hodinu temné, death a black metalem prokleté muziky.

Jedná se vždy o pečlivě, chorobně vystavěné skladby, které se pohybují spíše v klidnějších vodách. Vynikne tak do popředí pochmurná nálada než nějaká technická ekvilibristika. Každý song má jeden nosný, zpravidla se déle opakující motiv, který vždy postupně roste, košatí a rozlézá se jako klubko nezbedných háďat. Občas sice zazní i nějaký „drsnější“ a rychlejší kousek, který vás vytrhne z jinak velice temné letargie, při které se jen v poklidu procházíte po lesních pěšinách a užíváte si strach. Někdy se tak zabrousí skoro až někam do doomových vod. To pak jen přemítáte nad svojí samotnou existencí a doufáte marně v dobrý konec. Jedná se o desku, která by se snad ani neměla poslouchat ve spěchu a stresu. Spíše bych doporučil nějaké opuštěné místo, kde je klid a kde se cítíte dobře. Pak vynikne celá rozmanitost Jonathynovy tvorby. Ten se nechává rád unášet na vlnách temnoty. Nebojí se použit dokonce i klávesy (ty jsou ale vždy jen chvilkovými vsuvkami, nijak neruší a spíše doplňují).

Co se týče coveru i celkové image, není zanedbáno nic. Jonathyn se nechal inspirovat u evropských blackových kapel a k jeho muzice vše krásně sedne. Zvuk je ošetřen řádně a vše zní dobře, jak má. Dokonce i bicí (které bývají často problémem) jsou nahrány velice dobře. Je sice poznat, že se nejedná o zkušeného bubeníka, ale nijak to neruší, a stejně nejsou na desce dominantním nástrojem. Tím jsou velice dobře zpracované kytary a hlavně zpěv, který dodává celé nahrávce další svěží rozměr. Možná dokáže občas odradit přílišná délka jednotlivých songů, někdy až moc „jednoduché“ riffy, ale to jsou v celkovém vyznění spíše jen takové drobnosti, které by vás neměly odradit. Jak jsem již psal, deska se nedá poslouchat po jednotlivých skladbách, spíš se jedná o kulisu, navození atmosféry zmaru. A jestli jsou základními stavebními kameny Jonathynovy hudby death metalové postupy, tak věřte, že spokojeni by mohli být i příznivci černého metalu. THE DARK AND BLEAK jsou odpovědí na pocity obětí před útokem šelmy. Úzkost lovené zvěře. Strach odsouzence vedeného na popravu. Jen pamatujte, že šelmy chodí lovit po stejných stezkách.

Stejně tak jako Jonathyn. Ten se také pohybuje po již dávno vyšlapaných stopách. Ty tam zanechaly staré dobré metalové spolky. Jen k tomu navíc přidává svůj, jasně rozpoznatelný rukopis, schopnost vytvořit tu správnou temnou náladu a hlavně velké nadšení pro death metal jako takový. Mě tak nezbývá nic jiného než chválit. „Rebirth“ mi časem pronikl do krve jako nějaký zhoubný vir. Na to, že se jedná o první desku, nebylo nic ponecháno náhodě a vy si tak můžete vychutnat poctivé smrtící a černé řemeslo. Abych pravdu řekl, nemám proti desce skoro žádných námitek. Snad jen, že pro poslech je důležité mít tu správnou náladu. Jinak by vám mohla přijít nahrávka příliš dlouhá a roztahaná. Také song „Masquerade“, dotýkající se někde až pagan blacku, není zrovna moje krevní skupina. Jinak je ale vše absolutně v pořádku. Přeji vám příjemné bezesné noci, kdy budete hledět s vytřeštěnýma očima do tmy a budete se modlit ke svému oblíbenému svatému, aby váš pokoj konečně protnul paprsek ranního slunce. Neradno si s THE DARK AND BLEAK zahrávat. Tak tomu ale bylo vždy. Před šelmami by měl mít člověk respekt. Parádní esence temnoty!

Seznam skladeb:

  1. A Vivid Creation
  2. Count Your Dead
  3. Feared Enigma
  4. Blacken
  5. Aurochs
  6. Mechanical Genocide
  7. Futile
  8. Masquerade
  9. Call Of Amdusias
  10. Prolonged Death
  11. Illustrious Famine
  12. Conditional Faith
  13. Pendulum
  14. Silence
  15. Burn The Book
  16. Illusions
  17. Chant
  18. Silhouettes


Čas: 01:14:29

Sestava:

  • Jonathyn Arthurs – všechny nástroje, zpěv


https://www.facebook.com/thedarkandbleak
http://www.reverbnation.com/thedarkandbleak
http://www.twitter.com/thedarkandbleak
http://www.youtube.com/user/thedarkandbleak


Zveřejněno: 23. 08. 2013
Přečteno:
3302 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář