Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
LLYR

FORGOTTEN SILENCE - Bya bamahe neem CD 2004 - Epidemie records

Po dlouhých dvou letech opět nový počin Forgotten Silence. O řadové album ale nejde. Délka by tomu odpovídala, jenže při bližším ohledání zjistíte, že jde o určitý mix předchozího EP ?Yarim Ay? s novými věcmi, hm vlastně jednou, ale sedmnácti minutovou!

Intro obstarává třicetisekundové zvukové ?mihotání? a přejde se rovnou na věci z EP. Ty jsou zde všechny i ve stejném pořadí jako na vynilu. Göl, Caminin üzerindeki sabah ayi a Onward.

Když bych měl věci srovnávat s posledním albem, jsou uvolněnější a jdou dále do atmosféry ?písku?. Možná to je také faktem, že zde chybí klasické bicí. Ty jsou nahrazeny perkusemi a důrazem kytar při stop time. Protože jde většinou o akustické nebo polo-akustické kompozice ani mi tam bicí nechybí. Hravou ale zároveň melancholickou atmosféru doplňuje zpěv Hanky. Co si vzpomínám na všechny alba ? má zde největší prostor a zpívá vlastně skoro sama. Výraznou výjimkou je pouze druhá polovina skladby Caminin üzerindeki sabah ayi, kdy Hanka pouze podmalovává Krustyho hluboký zpěv. Závěrečná z EP Onward je inspirována stejnojmennou písní Yes. Jen čisté kytary a Hanky zpěv. Prostě pohoda pro dlouhé zimní večery.

Jak jsem již uvedl většina věcí na této placce je z předchozího EP. Protože jde ale o FS, všechny tyto věci jsou dohromady kratší než závěrečná nová věc. Řešení je jednoduché má sedmnáct minut. Sestava tohoto se výrazně změnila, když zde neúčinkuje ani Hanka ani druhý kytarista Biggles. Naopak byly posíleny baterie perkusí a také klávesy. Pokud jsem mluvil o předchozích věcech jako o plných atmosféry, pak po poslechu nové věci jsem zjistil, že i z nich bylo cítit postupy FS. Poslední věc je prostě naprosto jiná. Hlavní prim hrají perkuse, které pomalu stupňují na intenzitě. K těm se přidávají nijak nevtíravé, krátké kytarové vyhrávky, ?ambient? zvuky a další. Pokud chtěl Krusty a FS dosáhnout atmosféry blízkého východu, pak tady se mu to opravdu podařilo. Zpěv a možná spíše vyprávění zde obstarává Babar z Pakistánské kapely Dusk. Tím je tenhle song dokonalo dokreslen. Ještě stojí za zmínku, že jako bonus je zde song v instrumentální podobě.

Dosti originální je obal desky. Je totiž vytisknut na recyklovaném papíře, čímž podle mě se dosáhlo staršího vzhledu. Dokonale zapadá. Mimochodem součástí cd je i interactive data track, kde je možné se dočíst ?prohlášení? Krustyho a FS a shlédnout fotky týkající se tohoto cd ? výpravy na blízký východ, výroba obalu cd, fotky ze studia atd.

Více info:

Vydavatel:

http://www.epidemie.cz

Kapela:

http://fs.redblack.cz


Zveřejněno: 02. 12. 2004
Přečteno:
3968 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Manafob | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář