Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

12.6.2012, KD Vltava, České Budějovice

Jen zřídka se stává, že do jihočeské metropole zavítá nějaké to známější metalové jméno. Naposledy se zde před lety zjevili Napalm Death, poté  dlouho a nic a najednou přijede díky MAFO agency Sepultura. Takže o vzrušení bylo hned postaráno. Jen tu dobrou zprávu trochu zakalila cena vstupenky 750 Kč, která byla podle některých fanoušků příliš vysoká. I přes to jich do sálu dorazilo okolo sedmi stovek, což je na dnešní dobu velice pozitivní číslo.

Další pozitivní zprávou bylo to, že před Sepulturou vystoupí TORTHARRY. Kapela, která toho má hodně za sebou a zahrála si s nejednou metalovou veličinou na jednom pódiu. Tortharry se s tím nikdy moc nemazali a tak i dnes do nás narvali pořádně silnou dávku nekompromisního death metalu v technickém pojetí.  Sice jsou nuceni hrát s jednou kytarou, nicméně vyjma podkladu pod sóla absence druhé kytary není moc znatelná. Zvuk byl snad i proto více čitelnější než jindy. Hrálo se hlavně z alba Beneath, ale Tortharry nezapomněli ani na svou tvorbu nedávno minulou. Škoda jen, že měli tak málo času, poslechl bych si i více.

Na pódium vyrazila izraelská thrashová smečka HAMMERCULT a docela slušně rozhýbala publikum. Kapela valila jeden svižný song za druhým a nehodlala ani na moment zpomalit. Člověk by neřekl, že se v Izraeli najde takhle sehraná partička, která se vzhlédla v moderním thrash metalu se špetkou crustu. Mně osobně jejich vystoupení velice potěšilo a pokud budu mít příležitost příležitost tuhle kapelu vidět, určitě jí nepromeškám.

Ani se nemuselo dlouho čekat a SEPULTURA byla na scéně a to v pěkně dobré náladě. Pokračovalo se v thrashovýh riffech a milovníci starých desek si jistě přišli na své. Zaslechnout bylo možné songy s desek Chaos A.D. nebo Arise. Právě úvodní skladba z alba Chaos A.D. – Refuse/Resist – pekelně rozhýbala publikum. Po Dead Embryonic Cells koncert trochu ztratil tempo, ale zato přidal více na hutnosti. Hrálo se totiž z nynější tvorby Sepultury, kterou příliš fanoušků moc neznalo. Ale ani tak Sepultura nenudila a valila do davu jeden song za druhým bez zbytečného povídání. Úplné zvolnění přišlo se skladbou Ratamahatta. Vím, že Brazilci mají tyto rytmy rádi, ale já bych uvítal raději nějakou thrashárnu. Té už jsem se žel nedočkal. Koncert skončil. Chlapíci se sice objevili na pódiu po dlouhém skandování ještě jednou, ale jako přídavek zvolili spíše skočnou věc Roots Bloody Roots. Nutno dodat, že si tím podmanili snad všechny fanoušky v sále.

Celkový dojem z vystoupení byl perfektní. Byl jsem potěšen, že Sepultura nezapomíná na své kořeny a že se k nim vrací nejen naživo, ale i na svých deskách. Kairos buď toho důkazem. Mě osobně mrzí, že byla opomíjena deska Chaos A.D.  Zazněly z ní jen songy Refuse/Resist a nesmrtelná Territory. Taková Slave New World musí mít naživo neskutečnou páru. Nu ale to by takhle mohl lamentovat každý a kapela by stejně všechny neuspokojila.

Shodou okolností jsem měl tu možnost o dva dny dříve vidět Soulfly a musím říci, že kdyby tyhle dvě kapely vystoupily na jednom pódiu, tak by Soulfly asi odešli s brekem. Těžko se dá srovnávat, ale Sepultura je prostě ve formě a odvádí poctivou práci. A já jsem rád, že to fanoušci vědí a najdou si v hojném počtu cestu na koncert.

Fotky jsou z koncertu z 13.6.2012. Fotil: Ignor


Zveřejněno: 02. 07. 2012
Přečteno:
3673 x
Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 10. 2014 08:14 napsal/a Radek
Hammercult
Hammercult budou hrát 27.10. v Borkovanech u Brna. http://bandzone.cz/koncert/357858
06. 07. 2012 13:19 napsal/a Demonick
Sepultura
Ja osobne mam od Sepultury rad vsetko. Postupom času som zistil, že ak vložím ich nahravkam čas a energiu, tak postupne odkryju svoje čaro. Mam totiž celu diskografiu na originaloch, to znamená, že je fajn ponoriť sa do textov a celého konceptu a vtedy je to ono. Nejak tak som prišiel na chuť aj Against (dnes jej neváham udeliť aj 9/10!silna doska!!!) či Nation (velmi progresívne znejúca nahrávka!). I tak však radim najvyššie Danteho a A-lex, prevedenie, texty a hudba sú tu na jednotku. Samozrejme sa este stále bavíme o Derrickovej ére.
04. 07. 2012 14:14 napsal/a skipi
max
cavalera je fakt kaitola sama pro sebe a velice casto je to na podiu katastrofa, o tom zadna. Nicmene hitovou skladbu (i kdyz na jednu strunu) porad umi, kdezto Kisser je traged (coz mimojine ukazala i jeho solovka, na kterou jsem se dost tesil a zklamani bylo velike).
04. 07. 2012 13:15 napsal/a Coornelus
Sepultura
sice úroveň má, ale kdyby nehráli staré flákoty z Chaos A.D., Roots, Arise tak nevyprodaj ani Modrou Vopici, toť můj názor. A můžem si řikat jak jsou jejich díla po Maxovi kvalitní. Maxe jsem viděl jednou a nebavilo mě to. Největšího aplausu se mu stejně dostalo když hrál Roots bloody roots. Jinak se upřímě divim kolik lidí v ČB na té akci bylo, navíc za ty zlodějský peníze.
04. 07. 2012 12:28 napsal/a Johan
S vs. S
No já tedy Soulfly viděl jen jednou, ale to byla aková katastrofa, že jsem zhnuseně odešel... Sepulturu jsem viděl v poslední době několikrát a vždy to mělo úroveň.