Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Tak, jedna z mých nejoblíbenějších kapel vydala další CD. A musím uznat, je to pěkná práce. Kluky jsem viděl i na živo na Brutal Assaulutu, kde mě napadlo, že by jsem jim mohl poslat po netu pár otázek.

Na otázky odpovídal basák Zbycho Malý a takhle to dopadlo?

Zrovna jste se vrátili z Brutal Assaultu, popište své dojmy z tohoto festivalu?

Dobrá organizace, skvělá atmosféra, geniální Cannibal Corpse!!

Jak se vám líbil zvuk při vašem vystoupení? Mě se moc nezdál?

Tak to Ti neřeknu. Na pódiu nevíš, jaký zvuk leze z aparátu, ale lidi vypadali spokojeně. 

V posledních dvou týdnech neustále drtím vaší novinku The Dark At The End Of The Tunnel. Já jsem s vaším dílem nadmíru spokojen, jak ho hodnotíte vy sami.

Díky. Já osobně jsem s novým albem taky spokojený. Má to přesně takovou náladu, jakou jsme tam chtěli na začátku nahrávání dostat.  

Řekl bych, že vaše skladby jsou stále více kratší a jednodušší. Srovnám li tuto fošnu s albem In Memories, tak je to do uší bijící. Proč je tomu tak? Už vás nebaví vytvářet chladnou až úmorně napínavou atmosférou a raději to lidem podáte takhle ?lidověji", aby to lépe rychleji pochopili?

In Memories byla vyjímečná deska. Někdo dokonce tvrdí, že už ji nemůžeme překonat a my se ani nesnažíme dělat podobná koncepční alba. Nové věci děláme kratší, v každé je jiná nálada, je to barevnější, bohatší a zajímavější.

Již druhou desku vám vydává firma Crystal productions, jak jste s panem Daliborem a spol. spokojeni? A jak si myslíte, že je on spokojen s vámi.

S Crystal productions jsme určitě spokojeni. Jestli je spokojený Dalibor s námi, to záleží na tom, jak se bude prodávat naše nová deska.

Už když jsem vás slyšel poprvé ( album In Memories ), tak jsem říkal, že při poslechu vaší hudby je dobré si pročítat texty, aby člověk vše správně pochopil. Na posledních albech jste to sami zjednodušili vašim posluchačům tím, že jste do bookletu vložili překlady. Co vás k tomu vedlo? Přeci jenom to dneska už není tak obvyklý jev?

Bylo to přání Crystal productions. Texty tvoří důležitou část naší hudby, tak proč se trápit se slovníkem?

Ano, texty jsou kapitola sama o sobě. Zatímco na předchozích albech  jste byli tak nějak řekl bych neutrální. Dnes je zde zcela viditelný příklon ke křesťanství, neřkuli k Novému Zákonu.

Vím že mi asi odpovíš, že dříve to v těch textech bylo také, nicméně řekl bych, že to tam bylo hodně skryté, ale dnes jdete naostro se svou kůží na trh ( skladby Church Of Stone a System Of Salvation, Downfall )

Texty jsou o víře v něco vyššího, ale taky o ztrátě víry. Myslím si, že bez víry se těžce umírá a ještě hůř se po smrti probouzí. Bývá tam tma jak v hrobě.

Když už jsme u skladby Downfall? Proč umírají andělé?

Každý máme svého anděla. Už od narození. A když v něho přestaneme věřit, tak zemře. V poslední době umírá až příliš mnoho andělů?

Druhá otázka je podání zpěvu těchto textů. Přijde mi zvláštní, když Yarrin zpívá drsným, důrazný hlasem např. ?Modli se k pánu všeho stvoření, aby spasil tvůj smrtelný život?" a podobné věci. Potom to vyzní jako by to byla kritika dané věci a obrací to význam slov, nebo je to záměr?

Yarrin zpívá důrazně, aby se to vrylo pod kůži. Je to taková mantra. Celý lidský plán je vytvořen pro jeho spasení a je na každém člověku, jak se rozhodne.

Taky jsem si kolikrát říkal, proč je vaše hudba tak depresivní? Myslíš, že představuje jakýsi déšť Božích slz? Myslíš, že Bůh někdy pláče?

Nevím, ale je to více než pravděpodobné.

O.K. obraťme list, zajímavým atributem je návrat k ženskému zpěvu, který ve vaší tvorbě byl vždy začleněn jako doplněk ( kromě Trilogy ). Dnes tomu není jinak. Zuzka s vámi spolupracovala již v minulosti nebo je to váš nový objev. Jak to bude do budoucna?

Zuzka s námi zpívala už dříve a její hlas bude znít určitě i na další desce.

Když jsem si vzpomněl na Trilogy ( Závěrečná část alba In Memories ). Jak se na tuto část vaší minulosti díváte dnes, nemyslíte, že to byl docela odklon od vašeho zaběhnutého stylu? Nikdy už jsem od vás nic podobného neslyšel.

Už jsem řekl, že In Memories je koncepční album, které tvoří jeden celek. Trilogie celou desku uzavírá a vypráví příběh, který vyžadoval spíš akustickou podobu. Je to krátký pohled na druhou stranu.

Vraťme se ještě k aktuálnímu albu. Video ke skladbě Eternal Enemy, je hodně povedené. Jak probíhala jeho příprava, kdo vymyslel námět, proč zrovna takovej námět atd. Povídej.

Námět vymyslel Yarrin. Celá skladba je vlastně o tom, že čas nás nakonec dostane. Je to největší nepřítel. No a při samotném natáčení jsme si užili svoje. Probíhalo v lese při -15°C.

A co ta tma na konci tunelu, co mi k ní řekneš?

Abychom se k tomuto smutnému konci svého putování nedostali, měli bychom se snažit už tady na zemi. Já si ale pro jistotu beru do hrobu baterku.


Zveřejněno: 11. 09. 2004
Přečteno:
3369 x
Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář