Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

MISANTHROPE - 1666... Theatre BizarreCD 1995 - R.M.S

Toto francúzske zoskupenie sa mi prvý krát dostalo do rúk už veľmi dávno, ešte dávnejšie bolo vydané a patrilo by sa, aby si našlo miesto aj vo FOBIAzine... Ani neviem, ako mám tento album definovať, snáď ako black/death/doom. :-) Je to naozaj zmes všetkých možných aj nemožných kovov, v tejto muzičke sa rytmy aj melódie prestriedavajú ako na bežiacich pásoch, zvuk je síce trošku nekvalitný, avšak dodáva dielku kvalitnú atmosféru... ale "pojďme k věci". :-)

Intro, ktoré to celé odštartuje, je podobné úvodu z haggardovského Awaking The Centuries - hlavne tým šumom, klopaním a keď sa otvoria dvere, čakala by som Dominus Vobiscum...atď, namiesto toho sa však ozvú klávesíky, ktoré sú predzvesťou blížiacich sa pomerne rýchlych riffov a hlasového vpádu vokalistu S.A.S. Phillipa Courtois de l`Argiliére (skutočne dlhý ?pseudonym?), ku ktorému by som sa rada aj bližšie vyjadrila. :-) Toto je snáď jeden z najzachrchlanejších vokálov, aké som kedy počula - pološepot - znie, ako keď niekoho bolí hrdlo (a to poriadne). Dodáva to celému albumu iný charakter, povedala by som pozitívny. Zmysel pre humor Misanthrope tiež zrejme nechýba, hneď prvé, čo nám zaspieva je: "Nothing can chear me, I`m like a king of a rainy land, wealthy but impotent, morribund and senile." Toľko k nášmu Phillipovi, ktorý popri tom atypickom "chrchote" stíha aj smažiť gitaru.

Ale späť k piesni. Úvodný kus sa volá Gargantuan Decline - po začiatočnej guitar pasáži sa plížia vo svojej pomalej melódii klávesy, bicie sa tiež nejdú rýchlosťou zodrať, ale napriek tomu je výsledný efekt kvalita. Ku koncu všetko (ne)čakane zrýchli, ako blesk z jasného neba a potom opäť spomalí. Spevák si ironickým hlasom ponarieka:  "Prince Of Exile..." a preplače sa až skoro do samého endu, ktorý dorazí klávesák (Alexandre Iskandar).

Ďaľší track Courtisane Syphilitique začína opäť klávesami, ich tóny sa zosypú ako piesok na hlavu - mimochodom, veľmi príjemný, voňavý a ľahký piesok :-) - riffy sa začnú kamsi ponáhľať, vokálny prejav vydá asi dvakrát niečo ako "errr", "uch" a už to drtia. Po chvíli sa trošku popotiahli (tak na dve minúty), nasledujú rázne údery do klávies, triafajú klinec po hlavičke a zatĺkajú, zatĺkajú... gitary opäť naberajú spád - aby mohli zas a znova spomaliť :-) - a ozve sa uchrčaný chechot...a ako oviatie francúzskym vetrom - jemný klavírik s akustickými vyhrávkami, úplné pohladenie "pro uši i duši" - dosť v rozpore s predošlými tónmi. Na záver skladba zgraduje a opäť ironicko-zúfalý hlas zvolá "Damen syphilis, oooh, mon Dieee!".

Sotva som dopísala riadok, už brúsia titulnú vec - 1666... Theatre Bizarre - pomalší kúsok, s trošku väčším experimentovaním, gitary majú pestrejšie linky. Nacháza sa v ňom jedna z najrýchlejších pasáží celého albumu, naozaj kvalitka.

Za zmienku stojí pieseň Pirouetting Through The Gloom, víta napodiv čistým spevom, má väčšie grády, od 1:30 minúty nasleduje vynikajúca melodika, ktorá neviem komu by sa mohla nepáčiť. :-)

Aphrodite Marine je pre celý album absolútne atypická, takmer celá je pomalá, na nejakých 30 sekúnd to síce zrýchli, no elektro gitár si tam človek neužije, presýti sa ale akustickou gitarou. Keby neznela Aphrodite tak ironicky, snáď by som si myslela, že ide o ľúbostnú pieseň.

Schattengesang, tak z tohto sála maximálna energia, nemčina dodáva čaro. Je to jediná vyslovene black metalová pieseň na celom albume. Myslím, že to nemohlo spieť ku koncu lepšie...

Nejdem obkecávať a urýchlim to - čo povedať... Vypočujte si!

Tracklist:

01. Gargantuan Decline

02. Courtisane Syphilitique

03. 1666... Theatre Bizarre

04. L`Autre Hiver

05. Pirouetting Through The Gloom

06. Aphrodite Marine

07. Medieval Embroidery

08. Myléne

09. Trumpets Of Hypochondria

10. Schattengesang

11. La Derniére Pierre

Zostava

Jean-Jacques Moréae - basgitara, 12-strunové akustické gitary

Alexandre Iskandar -  klavír, klávesy

S.A.S. Philippe Courtois de l`Argiliére - vokály, elektrická gitara

Hostia

Eric Lecointre - bicie a klavír

Renaud Tschiner - nemecké vokály, klávesy (člen Elend)

Jean-Marc Badoual - gitara

Ollivier Gaubert - bicie

Charles-Henri Moréac - gitara v "Schattengesang"


Zveřejněno: 09. 08. 2000
Přečteno:
3700 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Weronyka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář