Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

Odpovídá Branislav Panič, leader srbské úderky Bane.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Nápad založit tuhle kapelu jsem dostal v roce 2006. Avšak, poté co jsem natočil první demo,  jsem tento nápad na čas odložil k ledu. Nemohl jsem najít správné lidi, abych projekt proměnil v regulérní kapelu. To se ale podařilo v roce 2009, tak jsme začali znovu, tentokrát po té správné cestě.
Jméno kapely dle Wikipedie: Bane je moderní anglické slovo znamenající "to co zapříčiní chátrání nebo bídu". Slovo "Bane" bylo použito v mnoha zajímavých variacích, žádna z nich vlastně není pozitivní.
Když jsem kapelu zakládal, toto jméno mi prostě přišlo vhodné pro blackový nádech tvorby, kterou jsem plánoval. Dnes má pro mne toto slovo i daleko hlubší význam.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Uh... během posledního roku se v kapele vystřídalo přesně 10 členů. Ukázalo se býti dosti obtížné najít správné oddané a zručné hráče pro tento styl v naší lokalitě. Aktuální sestava je :
Branislav – Vocals, Lead Guitars
Novelja – Vocals, Bass
Sabbathorn – Rhythm Guitar
Occultum Malleus – Drums
Mně je teď 20, a ano, prošel jsem opravdu hodně kapelami. v různých obdobích jsem si zkusil vlastně všechny metalové subžánry  (death, black, doom, thrash, dokonce i grindcore). Na kytaru hraju 6 – 7 let.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Nové album bylo nahráno v  HellSound Studiu v Česticích u vás v ČR a bylo produkováno Honzou Kapákem, který také nahrál bicí stopy. Pokud budu skutečně upřímný, toto album je v mojí kariéře po všech stránkách nejvíce dotažené, nenapadá mě nic, s čím bych momentaálně nebyl spokojený.
Press je 1,000 Jewel Case CD`s, 1,000 Digi-pack CD`s, a album bude k dostání taky v limitované edici na kazetách pro skutečné UG nadšence. CDčka nejsou limitovaná, pokud se prodají a bude trvat zájem, bude repress.
Vlastně nevím, kolik se toho zatím po světě prodalo, ale za sebe můžu říct, že jen v prvních týdnech po vydání jsem osobně prodal přes 150 ks, což vůbec není špatné, když vezmeme v potaz, že pocházíme ze Srbska a že je to naše první deska.
Obvyklá cena CD je 10 Euro (tzn. tuším něco kolem 250 Kč), ale může se i lišit, záleží, kde album koupíte/objednáte.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Texty jsou napsané v angličtině, protože nám přijde jako univerzální jazyk, snáze se v ní píše, zpívá i předává poselství. Obvykle píšu většinu textů, ale stává se, že i ostatní členové mají co říct, tak se použijí i jejich práce. Mě osobně inspiruje takřka každodenní kontakt s hloupostí, sobeckostí a přetvářkou živočichů zvaných "lidé".

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Kresbu na obalu CD vytvořil Marcelo Vasco, který pracoval také pro  Belphegor, Gorgoroth, Satyricon atd. Logo stvořil můj dlouholetý přítel, profesionální grafik Csaba Nemeth (který je hlavním mozkem jeho vlastní blackmetalové kapely Ancient Sorrow), a MySpace byly navrženy The Perfect Synergy Design Studiem.
Samozřejmě, dobře vypadající grafické designy jsou nezbytné, pokud člověk něco bere vážně. Lidé obvykle dají na první vizuální dojem.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

3 kapely mne ovlivňují nejvíc, dalo by se s nadsázkou říct, že můžou za to, že Bane zní tak jak zní. Jsou to: Dissection, Dark Funeral & Saturnus. Jon, Lord Ahriman a Thomas jsou, snad to tak můžu říct, mými idoly, samozřejmě nevidím v nich cokoliv nadpřirozeného, ale spíše skvělé muzikanty, co umně transformují svoje pocity do výjimečně kvalitní hudby.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Abych pravdu řekl, neposílal jsem žádná proma. Velké labely mě absolutně nezajímají. Tohle je underground a já jsem jeho součástí kvůli hudbě, kterou miluji a dělám jí tak jak chci já... Kdyby přišla nějaká zajímavá nabídka, určitě bych jí zvažoval, ale v tomto bodě o tomto potencionálním vývoji absolutně nepřemýšlím. Jestli bude tvorba BANE jednoho dne dostatečně kvalitní, aby byla zajímavá pro větší vydavatelské firmy, než pod kterými kotvím nyní, věřím, že mě zkontaktují sami. Rozhodně nebudu plýtvat silami snahou jim mojí tvorbu "vnutit".

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

V roce 2010 jsme hráli hodně koncertů, všechny v  Evropě (Německo, Posko, ČR, Slovinsko, Srbsko atd...). Je velmi těžké vybrat nejlepší show, všechny byly a budou důležité a do všech kapela vkládá 666 %. Ale velmi příjemné vzpomínky mám na koncert v Ljubljani, kde jsme hráli jako předkapela kapely James Rivera (USA), na český Metalfest ve Volyni, kde jsme hráli spolu s Root (CZ), a možná na Adrenalin Fest Open-Air v Becej v Srbsku.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Na tom pracuji neustále, ale samozřejmě až čas ukáže, jak daleko se nám podaří zajít. Ohlasy jsou zatím vynikající, takže se logicky snažím, aby to tak zůstalo i nadále a aby se jméno kapely šířilo kde je to jen možné.

Plány do budoucna...

Pojedeme naše druhé evropské turné v březnu 2011, abychom co nejvíce propagovali debut. Pak se snad objevíme na pár letních festivalech a to je vše, co jsem momentálně schopen říct. Na našich stránkách jsou pravidelně aktualizované novinky.

www.myspace.com/baneband
www.facebook.com/pages/Bane-Serbia/114824395214837
www.bandzone.cz/bane

banedeathmetal@gmail.com

Díky za podporu, na zdraví!
Branislav

Zveřejněno: 18. 12. 2010
Přečteno:
3401 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář