Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

PSYCHOTIC DESPAIR - Personal Identity CD 2010, L´inphantile Collective

Jako asi nemá cenu vysvětlovat, za jakého těsta je banda Psychotic Despair, jež v roce 2007 vybombardovala českou scénu svým prvotním prasečincem, který jako stigma ulpěl na tvářích všech milovníků pořádného old school grindového moshe. Kucí z Jig-Ai či Victims Of Hate, kteří se nebojí pořádně zakrojit do krvavého šlachovitého grindového dortíku si po třech letech přichystali další nálož a tedy vybuchla mi přímo do ksichtu, vy sabotéři. Ihned od prvního šlehu „Grinded Mind“ to do nás zkušený ansámbl sype hlava nehlava, povědomý riff stíhá.. další povědomý riff, klasická jména grindu jsou citována s naprostou lehkostí, zatímco Luboš si tak nějak nezávazně growluje, střídá svou vokální exhibici s backing vokály a když na nás ve dvojce „Fear And Traumatism“ vykoukne Adrianova basa, jsem si jist, že Psychotic Despair jsou zpět ve velkém stylu.

Předně bych všem příznivcům technického grindu rád sdělil, že tady jim rozhodně pšenka nepokvete. Psychotic Despair totiž razí naprostý old-school, jenž si na techniku moc nehraje a naopak – využívá co nejmenšího počtu zlomů a rifů, ovšem zároveň nejsou ani náhodou monotónní. Je to jednoduše rychlý start-cíl bordel, jenž za sebou na hrbolaté cestě zanechává znetvořená torza a v ratolištích krve obnažené orgány. Nepotřebuje na ty své kremace honit po hmatnících krkolomné kreace, spíše než riffová buzerace je to extravagantní  pinchovaná relaxace.  
Sem tam se dočkáme drobné úchylárny jako z kuchyně dávno zaniklých Contrastic (mám na mysli „Personal Identity“) s poněkud „divně“ spočítanou rytmikou, na nějž navazuje riffem snad nejklasičtějším (se z těch Roots jednou zblázníme), hodně mě naopak baví „Tool Of A Generation“ se solidní disharmonickou mezihrou kytar a parádně zvučenou basou. Navíc přiškrcený low growl páně Luboše je hodně oukej.
Koho jsem to ještě nepochválil, jo Štefyho? Přiznám se, že oproti debutu se mi škopky na novince líbí o poznání více, nikdo se na nich nikam nežene, ale ani nešetří nohy, je vidět, že banda má zatraceně dobrý motor, jenž řídí dynamiku všech skladeb a jen málokdy se sekne.


Zajímavá souhra se dostaví v desítce „Dead End“, ve které si to PD v prvních minutách namíří kamsi do melodičtější groovy polohy, ovšem kdepak – ihned během dalších několika vteřin přijde zlom a jede se stále dál bahništěm neurvalého grindu.
Opět za sebe nemohu říci, že by materiál měl sílu po celých 37 minut ihned na první poslech, ale jakmile si to v patřičné náladě projedete tak dvakrát až třikrát, zjistíte, že Psychotici opět natočili jářku semknutou fošnu, která ve své celistvosti kope jako krutě nasraná mula. Jakmile se člověk vykašle na honění moderních postupů a trendů, je album Personal Identity vskutku dobrým pojítkem s eponymním debutem. Ačkoliv pro mne tedy jeho výšin přeci jen nedosahuje, přesto klasické zlomy a neposedné tempo skladeb dělají své, což se ke konci alba hezky zobrazí například v totální anální vypalovačce „Cruel“, či hopsavém nezmaru „Miss Psycho“. Pak rychle pinchované outro (Dharm slintá blahem a koneckonců, možná si také přislintnu) no a hoši pomalu balí fidlátka a za tři další roky nashledanou?

Ale to snad né, koneckonců „Personal Identity“ je fošna, jenž se bude nejlépe vyjímat naživo a je veliká škoda, že má banda málokdy možnost zahrát si v plné sestavě. 

Zvuk je hodně v pohodě, je pravda, že ve sluchátcích (ne od Skypu) jsem měl trochu výhrady ke zvukům kytar, ale v pořádných reprech je vše smícháno naprosto v pohodě, basy nechybí, takže spokojenost. Hodně dopředu byl posunut zpěv, což je ovšem v jedině v souladu s obasovaností nahrávky.

Tak na co ještě čekáte, roztočte také ten grindový kolotoč a vzhůru na bezuzdný mosh. Soundtrack k němu máte v podání PD více než obstojný!
Verdikt: Psychotic Despair ve volném čase nelenili a opět natočili album, jež oblaží srdíčko každého old-school hc/grindového maniaka. Zásek má i slabší místa, ale ta silná naštěstí jasně převažují.
 88%
   
Čas:

Seznam skladeb:

  1. Grinded Mind
  2. Fear And Traumatism
  3. (Go) Realistic Portrait Of Mankind   
  4. Personal Identity
  5. Painful Suffering
  6. Tool Of A Generation
  7. Accidental Autoerobic Death
  8. Finger Of The Trigger
  9. Deep Illusion
  10. Dead End
  11. Memories
  12. Cruel
  13. Liquefied
  14. Miss Psycho
  15. Outro

Zveřejněno: 25. 03. 2010
Přečteno:
3436 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 03. 2010 22:24 napsal/a O.
A to jo!
Bezvadná deska! To jsem psal už napoprvé! Jednička je taky dobrá, ale tady je vychytanějšáí zvuk...Ale zase obal z jedničky byl nápaditější
28. 03. 2010 21:27 napsal/a Dharm
:-)
podle mě je to parádní námrd.. stejně jako prvotinu to sjíždim furt dokola.. mě to prostě baví!!!
28. 03. 2010 19:11 napsal/a DW
Jn
pomalu přecházím na procenta, je to akurátnější.. Jak jako zakázaný? Se spojte s Mr. D a ukažte jim zač je toho honba :D
28. 03. 2010 18:33 napsal/a O.
Jasněže
za 8 ... ale na konci recky máš 88% čili víc! :)) Hmmm...já se obávám, že honění mám zakázaný :)))
26. 03. 2010 10:41 napsal/a DW
Co
jsem viděl tak Popáči taky za osm :).. Jen ať basáci honěj, houšť a větší kapky.