Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

BARRICADE - Urban Chaos CD 2009, Cecek Records

„No jó, no, ten klasickej hc punk,“ říkám si při startu „Revolution“. A přesně s těmi texty, o kterých se tu bavíme celou dobu. Stát to neumí, udělejme revoluci a do rytmu hc tanečků jim ukažme, co jsme zač. „A co jsme vlastně zač?“ ptám se vždy sám sebe, když se z textů dozvídám, že je lepší, když dělný lid vezme spravedlnost do svých rukou a vykope ty páprdy od jejich přetékajících koryt. Aby si tam pak mohl sednout sám?

Abych učinil formální stránce za dost, kapela vznikla již roku 1989, a postupně se prodírala buší českého hc, jež se tu v 90. Letech konečně pozvolna začala rozrůstat. Až postupem času dosáhla obludných rozměrů, kdy, když česká kapela přímo nehraje hc, bere si z něj alespoň něco. Inu, jiný kraj, jiný mrav, člověk se časem smíří, a střílí jednu hc recenzi za druhou.
Barricade pak nelze právě po té stránce formální vytknout zhola nic.

NY produkce, hc provolávky a chorusy, houpavé rytmy (starší Hazydecay, Madball), chytře napsané, více než stokrát slyšené hard core riffy, dokonalý soundtrack ke skateboardu, či dirt bikingu. Vděčný podklad Pomeranči, jenž zrovna reportuje o lavinovém freestyle lyžování. Avšak zároveň také nepřehledný booklet, za který by Johan nejspíše trhal zuby, „Music by BARRICADE“ v poděkování potěší stejně, jako absence českého překladu zpívánek (pro fanoušky české hc scény, řekl bych, věc přímo klíčová), inu dnes už je každý on-line, tak se nejspíše počítá s tím, že si prolétne webovky a texty si pomocí nějakého překladače přeloží.
K hudbě: učebnicový hc štěkot (tentokrát o poznání méně brutální, než je v našich končinách zvykem, spíše si představte takové ty NY hc halekačky z druhé půlky 80.) snad obstarává Roman, zatímco klasickým riffům z té nejstarší školy se věnují Havla a Miroslav  "Shilha" Šilhánek.

A co je v tomto případě nového? Inu, jak už jste jistě z předchozích řádků vytušili, vůbec nic. Snaha o inovaci nulová, zábavový hardcore, jenž naživo bude fungovat zaručeně a na desce se vyskytuje z toho důvodu…abyste si ho naposlouchali na koncert. Riffy jsou groovy, zvuk, jenž se vyloupl ze studia Šopa je hodně v pohodě, dokonce i tu basa je velmi dobře ošéfována, ačkoliv v té výsledné tříriffovce je to celkem fuk.

Kluci si trochu naběhli titulem sedmičky„Expect The Unexpected“, který všem připomene na hc založené experimentátory a velké pohodáře Dog Eat Dog. No jo, jenže to je o třídu lepší (byť diametrálně odlišný) poslech. Bohužel. Stejně, jako má kapela ve svém bookletu zvýrazněna slova BURNING FLAG TAKE IT BACK FIGHT FOR RIGHT  WITH OUR PRIDE, mohl bych po poslechu zvýraznit HARDCORE NAPROSTO KLASICKEJ BYLO TO TU STOKRÁT. A ještě mnohokrát bude.

 Pro skalní hc fanoušky dáme za sedm, jelikož jak jsem řekl, formálně vše v pořádku. Nu a pro mne.. Inu, neřešme to. O nějaký skutečně odborný názor prosím raději požádejte třeba Honzu Dlouuuuhého, tohle opravdu není můj šálek kávy. Umca umca bum.

Čas: 40:24

Seznam skladeb:
  1. Revolution
  2. Burning Flag
  3. HC Destiny
  4. Work It Out
  5. Destroy System
  6. Where Is Serenity
  7. Expect The Unexpected
  8. Punishment
Bonus
  1. Exposed Rain
  2. Control
  3. Circle of Fire
  4. Sewer Of World
http://bandzone.cz/barricade

Zveřejněno: 11. 11. 2009
Přečteno:
3899 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář