Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

TISÍC LET OD RÁJE, FDK, F.O.B., PRVNÍ HOŘE a NOISY SILENCE

První ročník Metal & Hardcore Night se konal netradičně během nedělní noci, ale vzhledem k pondělnímu svátku nic nebránilo tomu, aby se zde mimo skvělých kapel sešlo i dostatek fanoušků s výbornou náladou. Seznam kapel čítal jedno zajímavé jméno české scény vedle druhého, PRVNÍ HOŘE jako aktuální vítězové Anděla, FDK s titulem objev roku, dvě stálice F.O.B. a TISÍC LET OD RÁJE  a nováčky NOISY SILENCE. Akce byla zpestřena dárkem v podobě originálního CD pro prvních 50 příchozích a tak jsme se do prostor klubu vnořili poměrně brzo. Úvodní minuty využívám na rozhovor s kolegy z Fobie a dalších českých webzinů, do čeho se pomalu začínají vkrádat úvodní tóny ladící kapely.

Jako první se dnes na Melodce představuje začínající brněnská rocková bandička NOISY SILENCE. Čtveřice na čele s půvabnou zpěvačkou Verčou mě ale ani po několika skladbách nedokáže přesvědčit, abych před pódiem zůstala. Jednoduchý a trochu nudný klasický rock bych ještě snesla, ale unuděný výraz kytaristů a trošku nešikovné komentáře zpěvačky mě odrazují. Stylově bych je směrovala určitě na jiný druh koncertů, protože na začátek by to chtělo něco, co by pozvedlo náladu a rozproudilo publikum.

Druhý dnešní interpret už byl o poznání „jiné kafe“. F.O.B. nejsou žádnými začátečníky a bylo to znát i ve chvíli, kdy kvůli protržené struně nastalo vynucené ticho, díky němuž jsme měli možnost si užít basskytarová a bubenická sóla doprovázena duchaplnými komentáři Máry. Po této vsuvce už nic nebránilo tomu, aby táborští předvedli svůj energický, corově laděný death metal v rychlejším rytmu. Nejen svým hecování si zpěvák Mára okamžitě podmanil přihlížející přítomné a před pódiem se to začalo hýbat. Straší pecky i aktuální skladby z poslední desky "The Dice - The Seventh Dot For Certain Victory" (například Frozen) zvládli kluci velice slušně odehrát a v klubu se začínala vytvářet hodně příjemná atmosféra.

Ve stejně kvalitním výkonu pokračují představitelé atmosférického post metalu FDK. Svou debutovou deskou "Borderline" nasadili vysokou laťku, kterou dnes bez problémů a s noblesou obhájili. Jejich hudební tvorba je inteligentní, má hlavu a patu a obsahuje hodně kytarových i pěveckých okamžiků. Střídání temp je plynulé a koresponduje s proměnami nálad v této hudbě ukrytých, vyzdvihla bych hlavně kytarovou práci, která je hlavním elementem tvorby FDK. V rámci playlistu se objevili i dvě novinky, které se brzo dostanou na připravované LP. I díky těmto plánům byl brněnský koncert na nějakou dobu posledním a rozloučení to bylo vskutku příjemné.

TISÍC LET OD RÁJE se na této akci nepodíleli jenom organizátorsky ale i hudebně, jak jinak, když si už to vše spískali . Dnešní koncert obohatil svou přítomností bývalý baskytarista Bacil zaskakující cestovatele Tomáše a i díky tomu měli fanoušci možnost zabrouzdat do hlubší historie kapely. Mimo aktuálních skladeb z alba „Waves“ se dostalo i na „zapomenuté“ album „Gaia“ a odzněla i jedna novinka Little Girl. Na pódium to opět sršelo energií a obskurními hrátkami Křečka a Dáši, i když z té jsem dnes měla pocit, že si moc hrát nechce. Při pohledu na uslintaného Křečka jsem se jí ale vůbec nedivila. Dnešní výkon TLOR bych hodnotila jako standardní, nebylo to špatné ale na druhé straně ani nic zvláštního.

Závěr dnes do rukou a strun vzali pražští experimentalisté, punkeři, jazzmani a cokoliv dalšího co chcete, PRVNÍ HOŘE. Pro mě první osobní setkání, které se jak jinak nemohlo vyhnout zmateným pocitům a zvláštnímu, neurčitému dojmu. Z hudebního hlediska skrývá tvorba PRVNÍ HOŘE několik „absurdních“, geniálně šílených a zdánlivě nelogických konceptů, které se chvílemi spojí do společné linie a hned zase rozdělí. V kombinaci s prudkými zvraty a snad až dětskou hravostí jde o náročný a složitý koncept, do kterého není jednoduché proniknout. Poslech desky je ale něčím docela jiným, než zažít tuto kapelu na živo. I když to hudebně zaujalo, jejich vystoupení mě po vizuální stránce zklamalo. Klaunovský oblek, taneční a „divadelní“ kreace v mých očích dnešní show spíše znehodnotili než pozvedli a bez vstupu s hlavním honákem Abyss Zinu, Štěpánem, bych se taky obešla. Výborně ale hodnotím zpěv a klávesy, které zaujali i přesvědčili o kvalitě.

Dnešní večer i první ročník Metal & Hardcore Night končí a já musím s radostí zhodnotit, že šlo o výbornou a příjemnou akci, kde se na pódiu potkali skvělé české kapely, díky nimž mezi fanoušky zavládla skvělá atmosféra. Nashledanou na dalším ročníku.


Zveřejněno: 09. 10. 2009
Přečteno:
3282 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář