Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

HELLSTRIKE je vyškovská hardcore-rokenrolová sebranka, jejíž vznik se datuje do roku 2007. O plánech do budoucna a posledním mini CD jsem si povídala s Dejfem a Lokim.

Ahoj zdravím vás. Nebudu se ptát jak se vám vede, protože určitě skvěle a rovnou se zeptám na nějakou dosud neoznámenou a horkou novinku o kapele HELLSTRIKE.

Loki: Zdravice! Máme se tak asi jako všichni kolem nás. Radujeme se, trápíme se atd. Za novinku a ještě k tomu horkou považuju příchod nového kajtristy Jirky, který nahradil zakládajícího člena Lukshika.

Stylová škatulka hardcore rock´n´roll - co to napovídá o hudebním ražení i o vašem postoji k hudbě. Proč vlastně HELLSTRIKE tady je a kam byste chtěli jít a dojít?

Loki: Hardcore je velice rozšířený pojem, kterým se ohání kdejaká kapela. Pro mě a snad i pro klučiska v kapele je to souhra náhod, které nás nasměrovaly tímto směrem. Většina z nás poslouchá podobnou muziku ve stylu HC a proto je to z nahrávky i naživo dost slyšet a vidět. Každopádně se stylově neomezujeme, mastíme to, co nám jde nejlépe od ruky a to co se nám líbí. Ve válech je slyšet punk, thrashová kajtra, hácéčko a vše možné. Rock’n’rollem je myšleno vše, co patří k tomu, co děláme. Užíváme si jak muzicírování, ženských, chlastu, lehkých drog, někdo si sem tam zadá s tvrdší záležitostí, ale to se od jisté doby přestalo tolerovat. Zacházelo to do stavu anarchie a pro kapelu to znamenalo rozklad hned v prvopočátku. To bychom se nikam nedostali a nemohli bychom si prdět a smrdět. Naše vize míří do neznáma a to je pro nás výzva k tomu, abychom si užili ten náš krátkej život plný zvratů a překvapení.

Dejf:To, co hrajeme, z nás leze tak nějak přirozenou cestou. Rozhodně jsme se neslezli v knajpě a neřekli si: pojďte borci, budeme hrát hácéčko, je to teďka v laufu. Jak říká Loki, hrajeme to co nás baví a to co máme rádi.

Nedávno se vaše sestava mírně pozměnila. Prozradíš proč se kytarista rozhodl odejít a kdo je náhrada za něj? Jak tato výměna ovlivnila chod kapely?

Loki: To jsou ty překvápka, která nás ženou dál. Jako první odešel bicman Davidoff, který to nezvládal časově. Pro paličkáře není zrovna snadné dojet po šichtě na zkoušku 60 km do Vyškova, kde se scházíme a to samé po zkoušce zpět do Uherského Hradiště. Jednou nefachčila kára, jindy neseděla šichta. Nahradil ho drtič blán Alice, který působí mimo jiné v brněnské smečce SAARS. Druhá změna nastala tak trochu chaoticky. Mates (kajtra a řev) provozoval ty hovadiny, o kterých jsem se zmínil před chvílí. Nechodil na zkoušky, chlastal víc než je zdrávo atd., to se nedá tolerovat věčně, tak dostal padáka a toho se chytl mistr Lukshik, vzdal to bez nějakých konverzací s kapelou a zmizel. Po přemlouvání (dolízání) a díky přátelství, které k sobě chováme, Mates dostal možnost pokračovat dále ve spárech našich maličkostí. Dále se navázal kontakt s chlapíkem, co neměl kde drhnout struny a domluvili se na spolupráci… Za krátkou chvíli se naučil co bylo potřeba a po dvou společných zkouškách odehrál svůj první špíl za HELLSTRIKE. Lidi byli spokojeni a my tím pádem taky.

Dejf: Příchod nového kytaristy Jury byl vůbec celkem haluz. Chlapec měl do poslední chvíle naplánováno zmizet z naší krásné vlasti do Anglie a muziku pověsit na hřebík, jenže naštěstí od tohoto rozhodnutí díky okolnostem a našemu velkému štěstí ustoupil a po tom, co jsme ho já a Alice (bicí) oslovili, nabídku s nadšením přijal. Jeho vliv na chod kapely je velice pozitivní. Rozhodně bychom neměnili lepšího kytaristu a člověka za horšího (jednoduše řečeno). Když už dojde k nějaké změně sestavy, snažíme se, aby to bylo vždycky jenom ku prospěchu kapely.

Koncem minulého roku uzřelo světlo světa a tmu undergroundových klubů vaše první mini album "For All The Bitches". Zkus prosím shrnout jak se mu vede za tu dobu co je venku a jak se na něj teď s odstupem času ty sám díváš?

Loki: Podle mě cédo splnilo a myslím si, že nadále plní to, co dostalo do vínku. Je věnovaný všem barbínám, ex-manželkám a přítelkyním. Samozřejmě to není jediné téma, které se na cédu nachází. Trochu jsme répli do naší milované vlasti a do násilí, o které zakopáváme na ulicích. Muzikantsky bych to dnes udělal trochu jinak, ale třebas zvukově jsem nadmíru spokojeni. Do budoucna bychom se chtěli zaměřit na lidské nitro, na realitu všedních dní i na budoucnost.

Nedá mi to nezeptat se proč jste zvolili právě název „For All the Bitches“ pro mini album? Když mi ho zpěvák Dejf dával se slovy pro tebe…, byla jsem trochu v rozpacích (smích)…

Dejf: Tož nějak tak. Nikdo není stejný a všichni máme kolem sebe lidi, kteří nás serou, nebaví, odpuzují a kdoví co ještě, ale bohužel s nimi musíme nějakým způsobem vycházet, protože je na něco potřebujeme, nebo se nám můžou na něco hodit. V tomto případě je řeč o tupých diskotékových pipinách, které dnes bohužel mezi mladými holkami převažují. A hlavně o tom je skladba For All The Bitches, která dala jméno celé naší mini fošně. V žádném případě si to neber osobně, což samozřejmě platí i pro ostatní, kterým tohle album bude nebo bylo věnováno. Děvkám to většinou nerozdáváme.:-)

Po tomto albu následovala řada koncertů a myslím, že reakce publika, alespoň tam kde jsem vás viděla, byly veskrze kladné. Jak vás baví koncertování a jak jste spokojeni s úrovní návštěvnosti a reakcí publika?

Loki: Koncertování je pro nás asi jedna z hlavních priorit. Samozřejmě jednou se zdaří, podruhé je to ještě lepší, no a napotřetí se to nějak posere. Tak to chodí kamkoliv se podívám. I přesto, že se nezadaří, bavíme se a užíváme si to na plný koule… Co se návštěvnosti týče, nejsme zábavová kapela a nebo kapela, co už řádí více jak deset let na kolbištích, klubech atd. Jsme smířeni s tím, že na nás hned jen tak nedovalí, a to budu skromnej, 100 lidiček a budou skandovat Hellstrike is here :-)! Kdokoliv, kdo začíná, si musí vyšlapat a vydobýt zaslouženou přízeň fanoušků, takže díky za každého človíčka, kterého zaujme naše řádění.

Loki, nejsi žádný hudební začátečník, proč ses rozhodl přidat právě k HELLSTRIKE? Neměl si v THE BREED dostatek prostoru?

Loki: Tož to je zapeklité! S THE BREED jsme dobří přátelé a podle toho vypadá i to co leze z beden. Prostoru tam má každý dost, jenže já jsem týpek, co má plno volného času, mimo chvíle, kdy jsem plně zapřáhlý mýma milovanýma dětičkama. K HELLSTRIKE jsem se dostal náhodou. V dané době kluci postrádali basový vibrace a požádali mě, jestli bych to s nimi nechtěl zkusit. Nějakou dobu jsem odolával a zrovna v tom období jsem měl plno starostí se svou existencí. Nějak se jim to podařilo a já se pro Heláče zapálil. Dá se říct, že je to taková moje srdcovka.

A teď trochu do budoucnosti. Mini album má být jenom ochutnávkou k připravovanému albu, které by se mělo objevit začátkem příštího roku. Jak vám jdou přípravy a jaké byste toto album chtěli mít? Budete ho opět nahrávat ve studiu DAVOS?

Loki: Ano, mini album je předehrou toho, co by se mělo dít v budoucnu. Díky změnám v sestavě a celkem nabitému načasování koncertů je málo prostoru dělat na nových songách, tak aby to bylo podle gusta. Opravdu, když to jde, tak za zkoušku máme hotovej vál a tak by to mělo pokračovat nadále. Zkoušíme dvakrát až třikrát za týden, ale díky koncertování a jiným vlivům je tvorba zpomalena na minimum. Máme v plánu nahrát pracovně dva nové vály, kterýma se nasměrujeme k debutovému plnohodnotnému albu. Nedá se přesně říci, kdy bude hotovo. Co se studia týče, určitě zakotvíme ve Vyškovském studiu DAVOS. Máme tam takové podmínky, které jinde nedostaneme a zvukově se tohle studio dá srovnávat s těmi lepšími u nás v naší zemi, alespoň co se undergoundu týče. Mr.Otyn - bicman PIGSTY a bývalý kajtrista MELANCHOLY PESSIMISM je zvukový mág, který to má v hlavě srovnaný.

Dejf: Okolnosti nasvědčují tomu, že nové album bude oproti minulosti koketovat se stoner rockem, občas tam vyleze nějaká thrashová pasáž, ale budeme to pořád my a ten směr, který udalo For All The Bitches, tím pojedeme i nadále, takže žádné extrémní obraty rozhodně nečekejte. Co můžu říct určitě je, že to bude celkově vyspělejší…

Většina kapel na období příprav alba volí omezení koncertů, vy plánujete podzimní turné. Kdy to všechno chcete stíhat a v jakém stádiu jsou přípravy na turné?

Loki: Koncerty naplánovaný máme a není jich málo. Jak povídám, nedá se přesně stanovit, kdy se na to vrhneme plnou silou. Nahrajeme nějaký ten singl, ať si můžou fans udělat obrázek o tom, jak to bude vypadat.

Dejf: Turné je ještě pořád ve fázi příprav. Akce postupně přibývají a do konce srpna by to mělo být komplet v cajku. Děláme na tom společně s Mikim, basákem kapely NEXT UNDER, se kterou tuhle šňůru pojedeme. Na několika zastávkách se fans můžou těšit i na tajuplný deathcorový projekt bývalých i současných členů brněnských kapel ARCH OF HELL a INFINITE DARK. Projekt dostal jméno CINZANA BIANCA a obsazení slibuje, že to bude mela.

Máte nějakou kapelu s níž by sis rád někdy zahrál?

Loki: Těch je moooccc!!! TYPE O NEGATIVE, AGNOSTIC FRONT, MELANCHOLY PESSIMISM, BIOHAZARD, ale úplně nejlepší by bylo zahrát si s těmi kapelami na nějakým megafestu… a podle všeho bych si ho musel uspořádat sám :D.

Dejf: Já mám v tomhle celkem jasno. Kdybych měl říct jednu jedinou existující bandu, s kterou bych se rád potkal na jednom podiu, tak určitě s DOWN.

Loki, kdysi si působil jako manager MELANCHOLY PESSIMISM, plánuješ se k podobné činnosti ještě někdy vrátit?

Loki: Byly to pro mě zajímavý léta. Velice rád vzpomínám na chvíle, kdy jsme jezdili po všemožných akcích a co se tam navyvádělo hovadin, jéjej… Dostal jsem tam školu jako „malé Jarin“ a tímto chci od srdce poděkovat KILLYmu za to, co pro mě udělal! Je to jeden z mála lidí, kterých si vážím jak po stránce hudební tak i lidské. Nějaká spolupráce se rýsuje.

Hardcore rock´n´roll trochu naznačuje, že volíte cestu tvrdé hudby, dlouhých chlastaček, krátkých vztahů a divokého způsobu života :-). Jak to u vás ve skutečnosti vypadá po koncertech a kdo je tou největší černou ovcí kapely?

Loki: ???

Dejf: To se odvíjí podle toho, jaká je po koncertě nálada a ta se odvíjí podle našeho výkonu… Ne, vážně, rádi se bavíme a užíváme si toho, co děláme a jak známo, po alkoholu člověk ztrácí zábrany… Je to prostě Rock'n'roll. Jak už bylo řečeno, my nejsme žádní zkurvení pozéři a tady tyhle věci berem naprosto přirozeně. Prostě to k tomu patří a přijde mi ujetý, když metalová grupa vleze na pódium, tam nasadí ultra drsnou pózu, zpěvák ječí něco o tom, že vymrdá všechny jeptišky na světě do prdele, pičuje do lidí nesmysy o satanizmu a jak z toho pódia sleze, usedne k intelektuálnímu dýchánku, dá si dvě deci vína a jede domů chrápat. Sorry… Co se týče té černé ovce, tak tou byl donedávna kytarista Lukshik, hlavně proto, že málo chlastal:-)

Koncerty a fanynky… Umíš si Loki představit, že ti jedna z tvých malých dcer jednou domů přivede pořádného hardcoristu?

Loki: Už teď si po večerech pucuju lauf od brokovnice. Nyní v jejich nízkém věku se tahají s malýma ogarama a říkají mi, jak je milují a předvádí se. Hehehe, nene, raději až přijde vhodná doba, tak ať dotáhnou nějaký kámošky pro mé nadržené kámoše…

Ale zpátky k hudbě. Letošní festivaly doprovází poměrně smůla. Hardline Therapy narazil na naprostou neúčast fanoušků, jiné jsou poznamenány vrtochy počasí. Jak se na letošní festivalové neúspěchy díváš ty a kam se chystáš ještě zajít? Máš rád větší akce a které z těch českých si nikdy nenecháš ujít?

Loki: Hmm… počasí je nepředvídatelné a ten, kdo pořádá megalomanský fesťáky, tak musí počítat s potížemi, které přínáší mocná příroda. Špatné je i  pořádat fest v nízkém datu v době krize. Myslím si, že Hardline byl dobře vychytaný po stránce propagace, ale jak je vidět, jen to nestačí. Mezi mé oblíbené festy patří Brutal Assault, Obscene Extreme, With Full Force atd. Jen kdybych tak měl čas objíždět je jeden po druhém a ještě za to dostat zaplaceno. Snažím si to vynahrazovat spíše klubovou scénou, ale občas se zadaří a dostanu se na fest až do jádra dění. Potkám se tam se spoustou lidí které znám, seznámím se s novýma ksichtama a dozvím se více jak ze stránek webzinů nebo časáků.

Máte s kapelou nějaký předkoncertní rituál nebo pokřik?

Loki: Nejoblíbenější pokřik zní - BARMANE VODKU!!!

Na závěr bych vám ráda poděkovala za váš čas, samozřejmě přeju hodně štěstí do příprav nové desky. A v tuto chvíli očekávám nějaký naprosto originální a svět zachraňující výrok…

Loki: Díky moc za rozhovor a přejeme mnoho životních úspěchů tobě Nathanellko, ale i všem co se zajímají a podporují tuzemskou podzemní scénu. Myslím si, že má co nabídnout a věřím, že se bude nadále rozvíjet, ne se topit ve slůji zmatků, falešných výroků a lživých slibů. Kapelám ať to hraje, láskám ať to kvete, na světě jste jen jednou a to navždy! 

HELLSTRIKE - bandzone

 


Zveřejněno: 15. 08. 2009
Přečteno:
3475 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář