Nejbližší koncerty
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CRANIOTOMY - Catharsis CD 2009, Grodhaisn prod.

Takže mi chcete říci, že si slovenští Craniotomy udělali radost a k oslavě výročí 11-ti let od svého vzniku nakroutili novou prasárnu? Brutal death metal s průraznou basovou linkou Shampona, kytary ve stylu staré školy aka Krabathor, brutální slidy a úchylné zvuky patologie – to jsou i po letech Craniotomy a jejich novinka „Catharsis“. Bicí blasty u kterých máte pochybnost, zda je hraje automat či bubeník Lukáš „Shushka“ Šiška (mimo jiné ex-Galadriel, Dysanchely, Darkside), slidy neurvalých kytarových neandrtálců, podbarvené skřeky pacientů ústavu pro choré ruku v ruce s nelidským hrublákem jejich vrchního „terapeuta“.

Rychlá úvodní sypanice „Faith Damnation“ mi ustřelila palici rychlou bicí prací, riffy ve stylu starých Suffocation, parádními vrstvenými growl/screamy Rastislava "Pygo" Varyho a připravila si tak půdu pro breakdownovku „Everyday Hatred“. S povděkem kvituji, že se chlapcům podařilo vytvořit si svůj vlastní styl hudební tortury a zároveň přidat správnou porci poklon ikonám stylu. Slyším v tom opravdu tu starou česko-slovenskou školu death metalu a musím uznat, že tuhle nostalgickou čuňačinu klukům žeru. Zvláště, když občas kytaristé sáhnou trochu vedle a nemají snad ani zájem si po sobě své přehmaty opravit. A to se mi líbí, vážení. Jistě, lajna mezi inkompetencí a správnou porcí živočišnosti je tenká, ale z této nahrávky právě ta živočišnost přímo sálá. Nahulíme to do vás a pak uvidíte, jestli vás ještě serou naše chyby..

Těsná semknutost jednotlivých skladeb alba je pravděpodobně to, co vás uhodí při delším poslechu nahrávky do uší. Ano, chlapi to valí od boku, na nic si nehrají a ačkoliv to, co se ze stop nahrávky ozývá, není žádná technická ekvilibristika, techničtější pasáže, kterými  občas těleso zpestří pitvu (při čtvrté „The Eyes Of The Devil“) zavání rozhodně po čertech příjemným brutálně – smrtícím uměním. Chlapci, musím vás pochválit a ačkoliv zvuk není právě vyrovnaný (sem tam zní jak z nějakého melodic death metalového alba druhé kategorie, sem tam je zase obasované tak, jak bych to čekal - pochvala) a i navzdory faktu, že Craniotomy vlivem častých breaků sem tam zabřednou do žánru deathcoru (zvláště a v čisté podobě téměř výhradně první třetina nahrávky), je pro mne jejich nová nahrávka zajímavým a hlavně příjemným poslechem.

Pokud bych si pak přeci jen mohl dovolit trochu zadržkovat, rozhodně by do budoucna nebylo od věci mírně ubrat právě na těch breacích a narvat to v některých skladbách do publika ještě mnohem surovějším stylem. Ty čtyřminutovky jsou totiž občas již opravdu dlouhé a nejlépe mému uchu svědčí právě ty 2,3- minutové vály. Při nich si spokojeně chrochtám nad skvěle odvedenou rifáží a hlavně – pocitem z toho, že sebranka opravdu ví, co dělá, navzájem se hudebně dokonale zná a parádně svou čuňačinou ctí starou školu.

Inu co dodat, jsem velmi rád, že si ke mně tato nahrávka našla cestičku a po několika letech (předešlé album „Cut A Piece For Your Hunger“ vyšlo v roce 2005) jsem byl poslechem opět příjemně oblažen! Pěkná sedmička hoši, a pokud si do příště vylepšíte zvuk a dynamiku skladeb (druhá polovina nahrávky je v tomto směru plně ok a krása), může to být nejen v mých očích ještě sakra lepší!

Čas: 30:24

Seznam skladeb:
  1. Nails
  2. Faith Damnation
  3. Everyday Hatred
  4. The Eyes Of The Devil
  5. Sinister Need
  6. The Night Of The Murder
  7. Animal
  8. The Sign
  9. Purity
  10. Affection
http://www.myspace.com/craniatomy

Zveřejněno: 16. 08. 2009
Přečteno:
3453 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 08. 2009 22:25 napsal/a DW
Ano
o tomto už jsem uvědoměn byl (o změně labelu), ale vzhledem k tomu co máte na webovkách (\"http://www.craniotomy.szm.sk/\"), nechtěl jsem v tom dělat ještě větší bordel :D..
25. 08. 2009 21:17 napsal/a samponx
label
..posledny vpich Catharsis vysiel u Forensickmusic,takze nie Pigi..
24. 08. 2009 21:06 napsal/a DW
Díky
za upřesnění, je v tom trochu bordel :)
24. 08. 2009 21:03 napsal/a jaykelo
spev
Na poslednom cd Craniotomy nespieva Pigo ale Wever, aj ked v súčastnosti už je naspat v kapele.