Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

S organizováním koncertů začínal v 16 letech, necelé dva roky zpátky stál u vzniku booking agentury Apocalypse Entertainment a je jedním z hlavních organizátorů metalových koncertů na Slovensku – Martin Klypso Lipták.

Ahoj Martine! Zdravím! Zkoušky máš úspěšně za sebou, jak si užíváš letní prázdniny?

Ahoj, ahoj! Popravde som si zatiaľ ani veľmi nevšimol tú zmenu cyklu zo školského na prázdninový. Povinnosti aj voľno mám rozložené v podstate stále rovnako. Oboch je samozrejme vždy dosť :)

Tento rozhovor bude věnovaný hlavně agentuře Apocalypse Entertainment, ve které působíš. Mohl bys ve zkratce popsat její historii a smysl, proč tady vůbec je?

Jej zrod nesiaha veľmi ďaleko do histórie. Možno ho datovať zhruba rok a pol, dva roky späť. Primárnym zmyslom bolo oficiálne zastrešiť koncertné aktivity ako moje, tak aj Martina Belobrada, s ktorým spolupracujem už dlhšie. Úmyslom bolo vytvorenie značky, pod ktorou nás budú môcť ľudia rozpoznať a tiež posunúť organizovanie na trochu vyšší level. Závisí už len na názore ostatných, či sa nám to podarilo. Faktom je, že sa nám odvtedy poštastilo získať – v danom časovom úseku – najviac najhodnotnejších a najväčších kapiel za celé obdobie, čo sa tejto „práci“ venujeme.

Koncerty organizuješ zhruba od svých 16 let, vzpomeneš si ještě na ten úplně první?

Spomeniem, aj keď s postupom času sa mi už mnoho detailov vytratilo. K prvému koncertu som sa dostal – ako inak – obyčajnou náhodou. Jedna z domácich black metalových kapiel ma naslepo oslovila s tým, či by som jej nezískal kontakt na hudobný klub v mojom rodnom meste. Všetky veci sa nakoniec vyvŕbili tak, že som tú akciu organizoval ja a daná skupina tam ani nehrala. Len s pramalou znalosťou toho, ako to na takýchto koncertoch „chodí“, som to vtedy zvládol – aj vďaka pomoci niektorých ľudí zo štyroch prítomných hrajúcich kapiel – so symbolickým finančným ziskom (cca 20 SKK) a akým-takým základom pre ďalšie podobné aktivity. Začínal som v období, kedy metalových koncertov u nás nebolo veľa, rôzni ľudia rôzneho vkusu teda prišli zo zvedavosti na takmer čokoľvek. Možno teda hovoriť o zhodách náhod, štastí, bytí na správnom mieste v tom správnom čase, využitej príležitosti.

Připravil si zhruba 30 akcí, byla mezi nimi některá, která se ti vepsala do paměti hlubší stopou než ty ostatní? Nebo si potkal a pozval nějakou kapelu, která tě naprosto šokovala?

Pri slove „šok“ si v mysli vybavím len vyslovene negatívne skúsenosti a aj keď už som zažil rôzne nemilé prekvapenia, žiadne z nich ma nešokovalo tak, aby by ma trápilo doteraz. Vyskytlo sa pár nedorozumiení, nezhôd. Organizovanie koncertov je o medziľudských vzťahoch, častokrát nepredvídateľných situáciách, opatrnosti pred rôznymi druhmi podvodov. Treba s tým jednoducho počítať a vyrovnať sa s tým. Viackrát ma rozladil nekorektný prístup, nespoľahlivosť, ale človek si postupom času zvykne a neprekvapuje ho to. Podľa mňa sú najlepšie – organizačne, nie hudobne – skupiny práve tie, ktoré ťa v nijakom zmysle neprekvapia a majú korektný, pohodový prístup.

Vďaka svojej dobrej nálade a zmyslu pre humor mi zo zahraničných formácií najlepšie utkveli v pamäti DECREPIT BIRTH, ELITE, EPHEL DUATH, ESOTERIC,  IMMOLATION, MAR DE GRISES, SATURNUS a SVARTSINN. Pochvalný zoznam oceňujúci predovšetkým profesionalitu vystupujúcich by obsahoval oveľa viac mien. Okrem iného ma pobavil tiež Glen Benton z DEICIDE – mimochodom, na prvý pohľad pôsobí presne tak zle, ako sa o ňom zvykne hovoriť – ktorý bez výčitiek – a ani sa mu nečudujem – nechal v šatni všetky darčeky od fanúšikov a fanúšičiek. Vymodelovaný obrátený kríž s nápisom „Welcome to Slovakia“ asi nepatril medzi suveníry, ktoré by si chcel odniesť z tohto turné. Super boli aj spomínaní záletníci EPHEL DUATH, obzerajúci sa snáď za každou sukňou idúcou mestom. A tak by sa dalo pokračovať.

Od srpna do prosince proběhne dalších 5 akcí s řadou zajímavých kapel. Rozpis je možné najít na vašich internetových stránkách, mě zajímá na kterou z těchto akcí se těšíš nejvíce?

V auguste nás čakajú tri akcie – jedenásteho vystúpia v Žiline MISERY INDEX, HATE ETERNAL, PSYCROPTIC, BENEATH THE MASSACRE a ďalší. Dvadsiatehoštvrtého odohrajú v Bratislave koncert ANNOTATIONS OF AN AUTOPSY, BURNING SKIES, TRIGGER THE BLOODSHED a VIATROPHY. No a napokon tridsiateho – tiež v Bratislave – tu máme SHINING, SARKOM, FINSTERFORST, SILVA NIGRA atď. V októbri chystáme ďalší väčší Apocalypse Death Fest s CANNIBAL CORPSE, DYING FETUS, OBSCURA a EVOCATION, koncert by sa mal uskutočniť v PKO. Na december by mali byť naplánované dve akcie, jednou z nich je vystúpenie SWALLOW THE SUN, INSOMNIUM, OMNIUM GATHERUM a GALADRIEL v Randal Clube, druhou – zatiaľ nie úplne definitívne potvrdený – žilinský koncert ENTOMBED.
Pokiaľ ide o moje osobné preferencie, po hudobnej stránke sa najviac teším na sety SHINING, SWALLOW THE SUN, INSOMNIUM. Veľa očakávam tiež od DYING FETUS, ktorí odohrali super koncert pred pár rokmi na Brutal Assaulte. Z organizačného hľadiska bude pochopiteľne najväčšou prioritou CANNIBAL CORPSE.

Když už jsme u těch webových stránek, v minulosti jsem zaznamenala samostatné webové stránky, dnes fungujete jenom na myspace profilu. Plánujete u tohoto profilu zůstat, nebo opět budou i samostatné stránky?

Keďže ani jeden z nás neovláda html do takej miery, že by sme sa o klasickú webtránku mohli starať sami, preferujeme radšej jednoduchý MySpace. Z hľadiska aktualizácie sa nám to zdá oveľa praktickejšie ako žiadať o vedenie webu tretiu osobu. Zatiaľ to teda nevyzerá, že by sme sa vrátili k starému variantu.

Ptala jsem se na kapely, na které se těšíš. Máš nějaký sen, který by sis rád zrealizoval v podobě koncertu?

Nedá sa povedať, že by som mal nejaké veľké idoly a s nimi spojené celoživotné sny, avšak doteraz najväčšími potešeniami pre mňa boli vystúpenia ESOTERIC, MAR DE GRISES, NORTHAUNT. Pokiaľ ide o ďalšie ambície, sny, rád by som robil podobné doomové, ambientné alebo tiež neofolkové veci aj v budúcnosti bez toho, aby som pri nich musel počítať s malou návštevnosťou. Žiaľ, veci, ktoré mám rád, sú pre väčšinu ľudí na Slovensku len veľmi okrajovou záležitosťou.
Koncerty z pohledu organizátora jsou úplně něčím jiným než z pohledu běžného diváka. Dopřeješ si občas luxus zajít někam na akci a nemuset se starat o kapely, hotely, odvoz a řadu dalších věcí? Zažil si v poslední době nějaký koncert, který tě hodně potěšil?
Ale áno, no už si viac vyberám. V poslednom čase som všetkého spojeného s koncertami trochu presýtený a naživo ma baví len máločo. Svetlou výnimkou boli viedenské šou BISON B.C. a ROSETTA, no a Prague Apocalyptic Evening s ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO a IN SLAUGHTER NATIVES. V blízkej dobe sa teším hlavne na Pohodu, kde bude – okrem iných – NILS PETTER MOLVAER :)

Začínal si místními kapelami, dnes děláš akce v řádu stovek diváků, předpokládám, že máš vizi dalšího růstu. Uvažoval si někdy o organizování celého festivalu? V České republice se to festivaly jenom hemží, ale přiznám se, že o žádné vysloveně metalovém na Slovensku ani nevím…

Myšlienka open-air festivalu ma pravdupovediac veľmi neláka. Aby mohla podobná vec na Slovensku sláviť aký-taký úspech, bolo by treba spraviť priveľa kompromisov, z ktorých by mi bola väčšina pravdepodobne proti srsti. Odstrašujúcim príkladom sú pre mňa tiež rôzne festivalové pokusy iných „kolegov“, väčšina z nich dopadla obrovskou finančnou stratou. Pokiaľ ide o metal, na Slovensku sa zatiaľ osvedčil asi len model Top Festu s jedným veľkým metalovým / rockovým headlinerom a veľkou kopou viac alebo menej komerčných / hudobne prístupných, prevažne domácich kapiel.

Akce pravidelně organizuješ v Bratislavě v Randal klubu. Na koncertě NILE jsem měla hodně silný pocit (a to nejen z pohledu fotografa), že by to chtělo větší prostor. Plánuješ o využití jiného místa pro akce a je vůbec nějaký schopný k dispozici?

S priestormi je to ťažké. Jediný klub na západnom Slovensku s kapacitou okolo / do 500 ľudí, kde momentálne chodia ľudia vo veľkom počte – a to takmer pravidelne – a nachádzajú sa tam aj dobré organizačné podmienky, je práve Randal. Alternatívou k nemu v prípade NILE, respektíve kapelám jemu podobným, mohlo byť jedine trenčianske Piano, kde však návštevnosť nebýva takmer nikdy vysoká. Ďalej možno starý „kulturák“ v Dúbravke, tam ale po našom koncerte DEICIDE, VADER, SAMAEL a shindyho CRADLE OF FILTH, MOONSPELL – na oboch bola zhruba naplnená kapacita sály = cca 800 návštevníkov – čokoľvek metalové opäť zakázali. Bratislavské PKO je pre akcie s účasťou 400-500 ľudí privelké, pridrahé a hlavne jeho budúcnosť je v súčasnosti vážne ohrozená. Prípad NILE, BELPHEGOR a GRAVE by to teda neriešilo. Nič iné na výber, bohužial, v súčasnosti nie je. Iné podniky buď nesplňajú nejaký zo štandardov alebo nechcú mať s metalom nič spoločné, naše možnosti niečo zmeniť sú preto minimálne.

Mimo Bratislavy občas odskočíš do jiných měst, ale je to spíše rarita. V jednom rozhovoru si se vyjádřil, že o nájezdu na zahraničí neuvažuješ, co ale zbytek Slovenska nebo Morava?

Má to čo robiť s klubovými podmienkami, nižším záujmom o podobne okrajové akcie v niektorých iných mestách Slovenska a v neposlednom rade s chýbajúcimi vhodnými kontaktmi v niektorých lokalitách. Radi by sme spravili koncert napríklad v Banskej Bystrici, no kto bol niekedy v Kine Hviezda a zažil tamojšie prostredie, ten možno pochopí prečo sa do toho príliš nehrnieme. Na východe aj na Morave to majú na starosti iní ľudia, s ktorými nijak výraznejšie nespolupracujeme a ani jedna strana by sa pravdepodobne necítila dobre, keby sme si navzájom liezli do kapusty :)

Mimo Apocalypse Entertaiment působíš i v jiných médiích, píšeš pro Rock Planet a sem tam je něco vidět i na Mortem Zinu. Jak se díváš na webové ziny a jejich smysl pro metalovou scénu a jak vnímáš budoucnost tištěných magazínů? Jaké máš zkušenosti a vztahy s webovými ziny z pohledu organizátora akcí?

Začnem od konca. Spolupráca s hlavnými a významnými českými / slovenskými metalovými médiami je v podstate výborná. Sú v nich mnohí ľudia s vôľou pomôcť, podporiť. Takmer všetky ich reportáže, rozhovory s kapelami hrajúcimi na našich koncertoch bývajú napísané pomerne kvalitne, takže z našej strany sa nie je načo sťažovať. V tomto vidím aj jeden z aspektov podpory „scény“, keďže určite nie sme jediní, ku ktorým sa chovajú takto ústretovo. Oceňujem tiež podsúvanie rôznych zaujímavých skupín, nahrávok, informácií, s ktorými by sa jednotliví čitatelia možno inak nedostali do styku. Inak je to skôr o záľube v písaní, čítaní, diskutovaní o hudbe, nič viac.
Osobne sa mi viac páčia tlačené magazíny pre ich prepracovanejšiu grafickú stránku a vyššiu kvalitu obsahu. Predsalen v nich existuje istá forma selekcie píšucich, korektúra a tak ďalej. Ak mám byť konkrétny, svojou originalitou, dobrým vkusom a štýlom ma veľmi milo prekvapil britský Zero Tolerance. Na webe si rád prečítam niektoré články z pera redaktorov Metalopolisu a Heathen Harvest.

Škola a organizování akcí ti určitě zaberou hodně času. Co ale rád děláš, když se z toho všeho vymaníš a máš chvilku pro sebe?

Ako kedy, vďaka mojej povahe nemám rád stereotypy a nič ma nebaví priliš dlho. Inak som veľký fanúšik kvalitných filmov, počúvam veľa, veľa hudby, trávim čas s priateľkou a posledné týždne čítam všetky knihy od Sapkowskeho.

Když si představíš budoucnost zhruba za deset let, myslíš, že budeš pořád organizovat akce a působit v „metalovém průmyslu“? Co tě u této činnosti nejvíce drží?

To naozaj neviem. Ešte pred pár dňami som mal pocit, že by som to najradšej pomaly povesil na kliniec. Nie, že by sa nedarilo, ale niektoré veci na organizovaní ma už nenapĺňajú ako kedysi, iné zase trocha znechucujú. Pre zatiaľ som tento nápad zavrhol, ale nedokážem vylúčiť, že by sa obdobná dilema v budúcnosti neobjavila znova. Nie som z tých, čo by sa pokúšali niečo siliť.
Pri tejto činnosti ma asi najviac drží pocit sebarealizácie. Napadajú ma aj ďalšie aspekty, no žiaden z nich nevyznieva celkom výstižne a možno ani úprimne.

Když stojíš před pódiem a hraje tvá oblíbená kapela, lákalo tě někdy taky chytit nějaký ten a nástroj a zkusit hrát?

Koho by to nelákalo? Bohužiaľ som nato príliš  netrpezlivý  a nedokázal by som si sadnúť - napríklad - s gitarou a niekoľko hodín cvičiť  napriek tomu, že by mi to nešlo.

Z mé strany asi vše. Přeji ti hodně úspěšné plánované akce a určitě hodně osobní i metalové spokojenosti. Pokud jsem na něco zapomněla, máš prostor mě doplnit, jinak se uvidíme na některé z akcí.

Z mojej strany tiež. Ďakujem za záujem, ale aj pekné fotky z koncertov. Fobii prajem veľa spokojných čitateľov :)

Náš web a e-mail:
www.myspace.com/apocalypsebooking
apocalypseofficial@gmail.com


Zveřejněno: 09. 07. 2009
Přečteno:
3845 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář