Nejbližší koncerty
  • 23. 05. 2024Fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZ...
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

AUGURY - Fragmentary Evidence CD 2009, Nuclear Blast Records

Ačkoliv se mi poslední album Augury v mém brlohu povaluje již delší dobu, teprve nyní dozrál ten správný čas k sepsání kratšího pojednání k desce, zvané „Fragmentary Evidence“. Debut této vynikající kanadské prog deathové sebranky byl naprostým klenotem, jenž se v roce 2004 rozzářil na metalovém nebi leskem nevídaným a Promo z roku 2006 bylo taktéž zaručeným tahákem všech příznivců daného stylu, nové CD jako by snad bylo takovým dospěním Augury v pravém slova smyslu, kdy brutalita je často uvolňována a přicházejí technické pasáže všeho druhu ve stylu Cynic přesně tak, jak to u této bandy známe a máme rádi. S potěšením pak konstatuji, že za tu půldekádu chlapci neztratili nic ze své schopnosti napsat silné a přitom moderní melodie, ve kterých jakoby se duch metalu ze staré školy snoubil se všemi těmi ultra hyper moderními postupy a vše přitom neztrácelo formu ani tvar.

Opět musím kapelu pochválit za neobvyklou soudržnost alba, kdy správným poměrem melodiky a disharmonie udrží pozornost posluchače i během delších stopáží a nedá se mluvit ani v náznaku o tom, že by se člověk během poslechu „Fragmentary“ nudil. Vše velice pěkně nazkoušeno, basa správně brumlá v podkladu, kvalitní bicí i kytarové technika, Cynic na druhou v prog metalových úletech. Produkce pod taktovkou Jean Francois Degenaise (Kataklysm), Yannick St-Amand (Despised Icon). Jediné, co mne trochu mrzí, je to, že výsledný mix v současné době již přestává být tak originálním, jakým byl před těmi 5 - 6 lety. Inu, to není chyba Augury a je osobně bych za to ani v nejmenším neplísnil.

Na novém CD lze najít jako vždy prvky Morbid Angel, sem tam čisté, takřka power metalové vokály (All Shall Perish – Black Gold Reign víme?), někdy black metalovou živočišnost a přitom hráčskou, technickou i skladatelskou vyzrálost. Inu, hodně slušný progresivní death metal, chtělo by se říci. Po vzoru svého loga vás chlapi vezmou na exkurzi po neprobádaných končinách vesmíru a s dokonalostí sobě samou rozptýlí vaši tělesnou schránku , jež promění ve hvězdný prach. Jedna skladba vedle druhé parádně demonstruje to, jak by se měl (opakuji, měl) zahrát moderní progresivní death metal se vším všudy. Plejáda hostů, kteří se navíc na nahrávce vystřídali (jedná se například o Svena de Caluwého z Aborted, Youri Raymonda z Cryptopsy a pár dalších) s sebou přinesli něco ze svých domovských formací a hlavně tedy – své nezaměnitelné hlasy. Z několika prvních poslechů bych jako nejlepší skladby hodnotil rozjímavou čtyřku „Jupiter to Ignite“, semi – avantgardní bombu „Skyless“ a vlastně – i celý zbytek.

Nechápu co řešit, Augury mne opět potěšili naprosto skvělou deskou, která sedne nejen fanouškům této unikátní bandy, ale všem příznivcům moderního progresivního death metalu, kteří mají rádi komplexní, inteligentní a přitom velice pěkně šlapavou muziku, jež se ani na okamžik nezastaví, pokud k tomu nemá opravdový důvod. Jako třeba nakopat vám zadek při následném rozjezdu! Paráda a omlouvám se, že jsem tentokrát kecal snad až příliš kolem. Jsem nadšen!

Čas: 55:02

Seznam skladeb:
  1. Aetheral
  2. Simian Cattle
  3. Orphans of Living
  4. Jupiter to Ignite
  5. Sovereigns Unknown
  6. Skyless
  7. Faith Puppeteers
  8. Brimstone Landscapes
  9. Oversee the Rebirth
http://www.myspace.com/augury

Zveřejněno: 29. 07. 2009
Přečteno:
3345 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 07. 2009 18:41 napsal/a Dharm
9/10
tak jsem si to konečně poslechl a s hodnocením souhlasim, je to velmi solidní nášleh!!!