Nejbližší koncerty
  • 23. 05. 2024Fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZ...
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
INSANIA

GNOSTIC - Engineering The Rule CD 2009, Season of Mist

Takže chlapíky z Atheist už znudilo věčné čekání na novou nahrávku domovské formace a rozhodli se nahrát debutové album pro, v roce 2005 vzniknuvší sebranku Gnostic? Inu, proč ne, pořádná tech death/thash metalová fošna se nikdy neztratí a ihned, jak se na mne vyvalila jednička „Visceral“ jsem věděl, že tento debut bude přinejmenším slušná záležitost.. Představte si klasický thrash metal od vynikající bicí mašiny Stevea Flynna a kytaristů Chrise Bakera a Sonnyho Carsona. Parádní technická řež, vyhrávka střídá vyhrávku, mikroskopické groovy pasáže jsou v rychlém středu rozvíjeny progresivními postupy či sem tam najazzlými úlety a nedáte – li si dobrý pozor, opět se v nové nahrávce těchto maniaků ztratíte. Okamžitě zapomeňte na to, že si nahrávku „Engineering The Rule“ pustíte někde ke kávičce a přečtete si u toho noviny..

Ani náhodou, vysoce technický thrash metal neustále vyžaduje vaši pozornost a také vokalista Kevin Freeman si může hlasivky vyřvat, aby vás upoutal. Sem tam hodí obstojný growl, povětšinou se však drží v agresivním thrash metalovém (core) kousavém stylu a svými naléhavými vokály jen dotváří vynikající technické zázemí. Pravda, nečekejte, že vás Gnostic nechají vydechnout, na to jsou příliš ponořeni do své technické geniality. Stále se někam „jezdí“ a groove je groovem jen na pár sekund. Pak následuje jeho rychlý odchod do šatny a nový technický kolotoč. Na netu jsem četl výtky, že by se měli Gnostic více zaměřit na napsání pořádných skladeb, než na hledání co nejkrkolomějších poloh na hmatníku a s tím se i trochu ztotožňuji. Na druhou stranu, v případě Gnostic a jejich křišťálově čisté produkce, jež nedovoluje nějakou metalovou špínu, vám ta technická vybroušenost a neuchopitelnost nepřijde zase tak od věci.

Rovnou zapomeňte na to, že si „Engineering The Rule“ poslechnete jednou a budete znát všechny jeho taje. Spíše věřím tomu, že spousta lidí si ho pustí a ihned na něj zapomenou. Oproti zvláště druhému EP z roku 2005 je totiž debut nahrán poněkud méně nadšeně. Snad se chlapi soustředí na moc věcí najednou, ale takřka všechny instrumentální party z dema přehraných skladeb znějí na debutu o dost hůře. Proč tomu tak je ponecháme stranou, jelikož do hlavy muzikantům nevidíme, žel je tomu tak.

Na clean vokály, jako v pětce „Wall Of Lies“ bych se být vokalistou vykašlal, jelikož jeho čistý vokál je celkem slušná tragédie. Naproti tomu, skladba samotná je dle mého jednou z nejlepších kompozic Gnostic, jelikož právě zde se bandě daří vyvážit poměr groovu a techniky. Alespoň přibližně.

Vlastně, je to právě druhá polovina nahrávky, která přináší řádnou porci thrashe a člověk sem tam pocítí odkaz staré Bay Area školy. Skladby se zbavují přehršle technického marastu a nabývají jakýchsi jasných forem. Obdivuji dobré melodické linky v „Life, Suffering“, technickou vyspělost a hráčský přehled v „Corrosive“, skvěle nazvučenou basu v „Mindlock, zkrátka každá skladba z druhé půlky nahrávky má něco, co stojí za to. Nejsou to Atheist a jsem skutečně zvědav, jak se povede jejich nahrávka, Gnostic jsou jednoduše posunutí kamsi „trochu jinam a přece blízko“. Jsou skvěle technicky vybavení (jakpak by ne), často neuchopitelní, avšak ve druhé půlce až překvapivě krotcí. Pro vyznavače jednodušší hudby žádné terno, pro stoupence progressivních postupů a chytřejších melodií dobrý poslech. Ale s tím zlepšováním v samotném pojetí skladeb a skladatelském procesu naprosto souhlasím. Sedmička a těším se na Atheist.

Čas: 38:18

Seznam skladeb:
  1. Visceral
  2. Isolate Gravity
  3. Sleeping Ground
  4. Composition
  5. Wall Of Lies
  6. Violent Calm
  7. Life Suffering
  8. Corrosive
  9. Mindlock
  10. Splinters Of Change
http://www.myspace.com/gnosticmusic

Zveřejněno: 12. 07. 2009
Přečteno:
3258 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář