Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CARNIVORA je mladou grindovou kapelou z Velkých Losin u Šumperka. Povídala jsem si se zpěvákem Martinem alias Štefkou.

Ahoj! Zdravím tě Martine, jak se vede?

Ahoj Nathy... jak se vede? No samozřejmě se vede dobře... I když vždycky může být líp, ale na druhou stranu i hůř, takže si nemůžu stěžovat:-) S příchodem jara a hezčího počasí se zlepšuje i nálada... tak jako každý rok:-))

Kapela CARNIVORA vznikla někdy v roce 2007. Myslím, že se vám od té doby povedlo celkem slušně prorazit do myslí fanoušků českého metalu a proto se tě zeptám, v čem ty osobně vidíš vaše nejsilnější stránky?

Vznik Carnivory takové, jaká je dnes, se opravdu datuje někdy k začátku roku 2007. Je pravda, že jsme ani v nejmenším nepočítali s tím, že zhruba dva roky od toho, co se začalo nějak trochu víc hrát a stavět základy kapely, se nám to takhle rozjede… Myslím, že zatím v myslích českých fanoušků zabíráme jen nepatrný místečko, haha:-))  Ale uvidíme jak to bude pokračovat... Naše nejsilnější stránky?? No těžko říct, s klukama se snažíme dělat to, co se líbí nám... Hlavně stavíme na rytmických pasážích, hopsačky občas proložené něčím svižnějším... Dneska chtěj lidi tancovat, tak se snažíme dělat muziku, na kterou to jde:-))

Obyčejně se nijak zvlášť nerýpu v historii, ale váš popis na stránkách je poměrně chabý a tak tě poprosím, abys nám v krátkosti představil bandu a její vznik? Koho to byl nápad?
     
Tak něco k historii teda. Nápad k založení kapely nám s klukama vrtal v hlavě už   dlouho, ale teprve na přelomu let 2004/05 jsme se rozhoupali, sehnali se bicí. zkušebna a teď už jenom zdokonalovat hráčské techniky:-)) Naši první kapelu jsme pojmenovali KRUTODUST a členové byli: Pedro na postu hlavní kytary a zpěvu, Já na postu druhé kytary a Mara tloukl do bicích... Haha, byl to takový zajímavý a nezařaditelný styl metalu, ale nás to bavilo a ve zkušebně jsme trávili každou volnou chvíli... Potom přišli nějaký neshody a já kapelu na jaře 2006 opouštím... Po mém odchodu přišel Machy na post basáka a kapela začala dostávat grindovou podobu a odehrála pod názvem CARNIVORA první koncerty. Takhle spolu kluci hráli až do roku 2007, kdy jsem se na post zpěváka vrátil já a od té doby spolu brnkáme až do teď a snad ještě dlouho budeme:-))

Minulý rok jste vydali demo „Obscene Culture“ a tak můžeš zhodnotit, jak se mu po tu dobu, co je světě, daří a líbí na naší planetě? Byl název inspirován oblíbeným grindovým festem OEF?

„Obscene Culture“ je na světě zhruba rok a tři měsíce... Myslím že se mu nedaří nejhůř, jelikož jsme si ho vydali s klukama sami, k dostání je tedy v podstatě jen od nás na koncertech, nebo je posíláme poštou. Mnozí lidé říkají, že jsme nahrávání uspěchali a tak podobně, ale když se na nahrávku dívám s odstupem času, docela se mi zamlouvá, je pravda že má hodně zvláštní zvuk:-)) Pár desítek kusů se prodalo, což v dnešním světě stahování, vypalování a tak různě, vidím jako potěšující okolnost:-)) Inspirace v OEF? No možná trošku:-))

Čas letí a nedočkaví fanoušci určitě očekávají přibývající tvorbu. Kolik máte nového materiálu a jak ho plánujete zúročit? Mají fanoušci možnost slyšet něco nového na živo a kdy by se materiál mohl šupnout na placku?

Čas letí... to je pravda... Ani mi nepřijd,e že od toho, co jsme byli naposledy ve studiu, uběhlo už tolik času... Skrze zaměstnání není moc času na zkoušení, takže materiálů zatím není tolik, kolik bychom na placku potřebovali. Máme zhruba 18 minut...
Plánovali jsme nahrávání na jaro tohohle roku, ale to určitě nestihneme, na studio to vidím nejdřív na přelomu léto/podzim. Chceme si na tom dát záležet, takže nemá cenu spěchat... Většinu nových skladeb mají fans možnost slyšet naživo, takže určitou představu v jakém duchu se nové CD ponese, si lidi, co nás znají, mohou udělat už teď... Bude to o dost rychlejší než „Obscene Culture“.

Nedávno jste se objevili na jedné větší akci v Praze, kde jste si zahráli po boku české špičky FLESHLESS a ISACAARUM. Jak se vám ve stověžaté hrálo a jak vnímáš tyto dvě kapely a možnost zahrát si s nimi?

Pražský Adipocire fest patřil k jedné z nejlépe obsazených akcí, na které jsme si zatím měli možnost zahrát... Na jisté problémy, které toto vystoupení provázely, jsme to nakonec nějak zvládli a odehráli jsme docela obstojně... Bylo tam úžasné publikum, něco takového jsem fakt nečekal, opravdu spousta lidí:-) takhle by akce měli vypadat! Z toho, že jsme měli možnost zahrát si po boku ISSACARUM a FLESHLESS, máme jistojistě všichni velkou radost, když nad tím zapřemýšlím, obě tyto kapely už slušnou řádku let poslouchám a beru je jako vzor...Stanout na podiu vedle již jmenovaných dvou kapel, mně osobně hodně potěšilo a doufám, že akcí s podobným obsazením bude do budoucna ještě moooc:-)

Pražské vystoupení bylo unikátní i z toho důvodu, že tě vokálově doprovázel Pedro. Neznělo to špatně a tak mi nedá se nezeptat, zda plánujete dvojici vokálů využívat ve větší míře i do budoucna?

Jojo, to bylo absolutně unikátní, nikdy dřív jsme se o nic takového nepokoušeli ani ve zkušebně, takže to byla zkouška ohněm... Já si totiž vyřval den předtím na hokeji hlas a do toho ještě chřipka...
Určitě to mohlo znít zajímavě. O tom, že uděláme dva, nebo dokonce tři vokály už se bavíme dlouho... Takže si myslím, že bychom se konečně mohli rozhoupat a něco s tím udělat, určitě to muziku oživí.

Co tvůj nový účes? Shodil si dlouhé vlasy a nechal si jenom ocásek vzadu… To už ti nestačil jenom jeden ocas nebo jde o nějakou novou módní vlnu?

Haha:-)) No abych řekl pravdu, tak jsem to shodil hlavně kvůli tomu, že mě přestalo bavit starání a udržování a celkově už to stálo za hovno.  Jediná věc, která mě na tom mrzí je, že už nemůžu točit palicí a tak podobně, kvůli tomu sem si taky nechal “ocásek“...  Ale je to fakt fajn pocit, všem doporučuju:-))

Na GGG Mafia festu jste se předvedli ve velice slušivých oblečcích, v Praze si měl kostým už jenom ty. Proč nebyli kluci taky hezky vystrojení? Plánuješ někdy na pódium naběhnout v něčem úspornějším jako například zpěvák SPASM? Myslíš si, že je v grindu tato stránka show důležitá?

No tak na tuhle otázku ti nedokážu odpovědět.  Myslím ale, že když jsme jeli do Prahy, tak momentálně nebyly žádný oblečky po ruce, nebo jsme je zapomněli doma. A nebo se do toho klukům jednoduše nechtělo. No naběhnout na podium v boratových plavkách jako Radim ze SPASM zatím v plánu nemám. Haha, ale co není může být... Myslím si, že tahle stránka je v grindu důležitá... Pobavit lidi je to hlavní, ne?

Pokud se nepletu, organizujete v Šumperku pravidelné akce Attack of Libido. Prozradíš nám více o předchozích ročnících a kapelách, které jste pozvali a plánujete pozvat? Co může kapela udělat proto, aby si v Šumperku mohla zahrát?

Takže první AoL party kterou jsme dělali, byla v dubnu 08, kde jsme zároveň křtili náš demáč... Po hojné návštěvě jsme se rozhodli že v tom budeme pokračovat a na 18.4. máme naplánovaný již čtvrtý ročník, na kterým zahrají např. CARNAL DIAFRAGMA nebo MINCING FURY... Z dřívějších ročníků bych jmenoval např. AMOCLEN, DEOAG, CRITICAL MADNESS, PURULENT SPERMCANAL, SPASM... bylo jich docela dost...:-) Kapely které zveme jsou většinou naši kamarádi, nebo kapely kterým dlužíme nějaký koncert, nebo jednoduše grupy které máme rádi! Co může kapela udělat proto, aby si v Šumperku mohla zahrát? Hehe, no asi musí hrát dobrej grindík nebo něco na ten způsob:-))

Na bandzone profilu máte zveřejněný „oficiální“ video klip ke skladbě Fucking Libidyty. Vzhledem k tomu, že jsem si v pozadí všimla plakát GGG nepůjde o nějak zvlášť starou záležitost? Jak toto unikátní a umělecky hodnotné dílo vznikalo?

Tak na tuhle otázku by určitě odpověděl líp Pedro... Celá tahle srandička je jeho počin, nejspíš se doma nudil, tak sestříhal pár záběrů, který se nacházely v jeho PC a vzniklo tohle:-)) Výsledek nás všechny docela pobavil (ale do dneška nevím, co to tam dal za vnitřnosti, haha) a tak se to hodilo na net... Myslím že to vzniklo někdy v lednu...

Bydlíte v malé vesnicče Velké Losiny nedaleko Šumperka. Musím ti teda říct, že kdykoliv (chápej dvakrát) jsem se tam objevila, místní hospody zavíraly. Jak to tam u vás probíhá s pařením a přiblížil bys čtenářův městečko a místní hospody? 

Jeje:-)) no tak Losiny mají zhruba něco kolem 4000 obyvatel...  Je to tu mrňavý, ale hezký. S hospůdkami je to tak, že ses tu vždycky asik objevila v nesprávnou dobu:-)) Kalení tady probíhá v takové míře, že by i leckterý alkohol-fajnšmekr radši utekl dom... haha...

Máte tam v okolí dostatek kapel? Dokázal bys nám trošku představit šumperský underground?

No jestli se bere v potaz čistě Šumpersko, pár kvalitních kapel tady samozřejmě je... Z grindové scény musím samozřejmě jmenovat kamoše CRITICAL MADNESS,  metalcorové  SHOCKWAVE taky nesmím vynechat a ještě mě napadají deathově říznutí MADGOD... pak už to s metalem jde docela z kopce, spousta punku a tak... No a nebo kapely o kterých jsem zatím neslyšel...:-) Poslední dobou se to v Šumperku co se týká akcí, začalo docela rozjíždět... Vedle  Madness party které dělají kluci z CRITICAL MADNESS je tu ještě kolega Vagi, který začal pravidelně dělat akce pod názvem Dejchánky, kde se dá vyslechnout zajímavá směsice stylů: Punk, Crust, Grind, Ska, Alternativa...

Mě celkem zajímá, jak to máš s tím zvracením v autě po cestě z koncertů, když ti kluci všude zakazují pít...

Dalo by se říct, že v chlastání na akcích jsem asi taková černá ovce naší kapely, takže před každým koncertem od kluků slyším - Štefine, dneska nechlastáš. Hold když na koncíku potkám 20 známých a se všema si dám panáka (a ne jednoho), není se čemu divit, že je mi potom špatně... Haha. Většinou se to ale projevuje na cestě domů. V autě sem se pozvracel naštěstí jen jednou a to na dálnici, kde nebyla podle všeho jaksi možnost zastavit, nebo si kluci mysleli, že to není tak akutní... ono se to elektrický okýnko stahovalo tak pomalu, že první půlka asi 0,7 l tequilly byla zevnitř a druhá půlka na autě z venku... Jinak se zatím vždy podařilo včas zabrzdit a přebytek odložit někde do příkopy... naštěstí...
    
Máš nějaké zvláštní úchylky? Několikrát si v soukromých rozhovorech mluvil o tvé vášni ke zvířatům...

No... Úchylek mám hodně, asi jako každý člověk, těžko ale říct, který z nich jsou zvláštní. Joo, zvířátka mám moc rád, to je pravda, ale s "úchylkou" bych to nespojoval. Párkrát se mi snažil osouložit nohu kamarádčin pes, ale z mojí strany žádná aktivita v tomhle směru vyvinuta nebyla a myslím, že ani nebude.

Máte před koncertem nějaké rituály? Ty se mi ze všech kluků zdáš nejvíce v pohodě a bez stresu...

Rituály před koncertem?? No, nejspíš bych řekl že ani ne... Jediný rituál je, že když někam jedem, celou cestu posloucháme místo mně milejšího metalu rádio a je to odůvodněno tím, že muziky dneska bude ještě dost, haha... Jinak ještě kromě snahy nalít do sebe co nejvíc alkoholu před vystoupením, se žádný rituál nekoná. Já se ti zdám nejmíň nervózní?? Osobně trémista nejsem, teda byl jsem, ale už nejsem. No to těžko říct, myslím, že v pohodě býváme všichni, záleží hlavně na náladě...

Jako správný grinder musíš mít i správnou představu romantiky…

Má představa romantiky?? Litr rumu, dvoje červení startky a ruku v ruce sedět v zahulené  hospodě  u fotbalu nebo hokeje... Haha:-)) Néé, těžko říct... Na tuhle otázku se těžko odpovídá:-) O stromečkách, kytičkách a svíčkách tu psát nebudu...:-))

Myslím, že z mé strany to bude asi vše. Ráda bych ti moc ráda poděkovala za tvůj čas a doufám, že se brzo uvidíme někde na koncertě.

Děkovat není vůbec za co... Rád sem odpověděl na tvoje všetečné otázky. Nějaké koncerty v brzké době máme, takže myslím, že se snad někde potkáme. Taky dík za rozhovor a měj se hezky.

http://bandzone.cz/carnivora


Zveřejněno: 26. 04. 2009
Přečteno:
3390 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář