Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TELEPATIE VI

Mohlo by se zdát, že se MATER MONSTIFERA oddává klidnému, zimnímu spánku. O tom, že se v zákulisí odehrává hned několik důležitých věcí, mě informoval Yvor.

Ahoj, zdravím tě Yvore. Jak se dneska vede?

Zdravím Tě Nathy. Děkuji za optání. Právě jsem dorazil z práce, za okny krásně chumelí, takže mám spoustu času věnovat se tomuto rozhovoru.

Aktualizace novinek na vašich stránkách nějak poslední měsíce vázne. Destructor je mimo pracovně a zbytek kapely by měl pracovat na novém materiálu. Prozraď nám, v jakém stádiu nová deska je a co že to vlastně konkrétně děláte?

No, neřekl bych, že vázne, ale kromě aktualizací něco málo koncertů není v současné chvíli co sdělovat. Jak jsme již koncem loňského roku avizovali, první polovinu letošního roku máme částečně omezenou koncertní činnost z důvodu pracovní zaneprázdněnosti zpěváka Destructora. Zbytek kapely pracuje na tvorbě nových věcí pro nové CD. Nechceme nic zbytečně uspěchat, takže vše se tak děje pomalu, pozvolna… Navíc jsme pořídili nějaké nové mašinky, se kterými se musíme naučit. Ty by nám pak měly usnadnit život na podiu, protože ty staré se pomalu a jistě začaly stávat noční můrou.

Můžeš být trochu konkrétní? Jde například o nového automatického bubeníka?

Více méně ano. Používali jsme přes patnáct let staré moduly a začalo být pravidlem, že se na akci vždy něco podělalo. Bylo to nepříjemné nám a vlastně i fanouškům. Pevně doufám, že už se tyto situace nebudou opakovat.


I když jste na scéně od roku 2000, pracujete teprve na druhém studiovém albu. Mám z toho chápat, že si hudbu děláte spíš pro sebe a pro radost a že nemáte žádné velké ambice s ní prorazit, nebo se mýlím?

Za prvé bych neřekl, že bychom nechtěli prorazit. Kdo by nechtěl, co si budeme povídat… Ale na druhou stranu je to pouze koníček a faktem zůstává, že každý máme zaměstnání takové, jaké máme a hudbu mu prostě musíme zatím podřídit. Navíc jsme měli v kapele, po vydání debutu „Zrozen z hříchu“, dvě nepříjemná úmrtí blízkých členů rodiny a to prostě na určitý čas člověka semele, ať chceš nebo ne. Navíc jsme si chtěli dát od skládání chvíli pauzu. Čas letí jako voda a najednou zjistíš, že čtyři roky jsou v tahu. Je to prostě jedno s druhým. Ale na druhou stranu si myslím, že když přihlédnu k výše napsanému, tak to zase není tak hrozný, jak to líčíš. Připravujeme nové CD, 80% materiálu je připraveno, pokud vše klapne, tak bychom mohli na přelomu podzimu a zimy vyrazit do studia.

Tak, když prorazit tak kam? Kde by sis rád zahrál? Klidně popusť uzdu své hudební fantazii…

Tak samozřejmě by nás všechny bavilo se muzikou živit. Je jasné, že je to v současné době naprosto nereálné. Každopádně je to koníček, který nás baví a máme radost z každé povedené akce. A je jedno, jestli je to v Horní Dolní, nebo na velikém festivalu. A kde bych si rád zahrál? Tak určitě na nějakém velikém evropském festivalu. Loni se nám povedlo se dostat na rakouský Kaltenbach open air a před třemi roky na německý Walpurgis Metal Days. Byla pro nás čest si zahrát s tak známými jmény a reprezentovat tak naši zem. Přál bych to každé naší kapele. Jsem přesvědčen, že naše scéna má určitě co nabídnout a mám radost z toho, že se u nás rodí spousta kvalitních mladých formací. Držím jim palce.

Vím, že nová deska bude dokonalá a tím nejlepším, co kdy uděláte. Já se tě ale zeptám, jakou by si jí chtěl mít? Co by na ní mělo být skutečně vyšperkované a propracované? Na čem tobě osobně bude hodně záležet?

(Smích) Dokonalého není nic a rozhodně to nezmění ani naše nové CD. Já bych si především přál, aby se nová deska fanouškům dobře poslouchala, aby měla dobrý zvuk a abychom se za ni nemuseli stydět. Loni jsme, jako ochutnávku, vpustili mezi fans singl „Beletseri“, který obstál velmi dobře a pokud takto obstojí celé CD, budu nadmíru spokojen.

Občas svým vokálem doplňuješ Destructora, můžeme se těšit na tvůj vřískot i na nové desce? Jak to vypadá s texty? Máte už něco hotového, nebo to vše jenom bude vznikat?

Tak určitě Destructora podpořím.:-) Jinak texty jsou hotový tak na polovinu materiálu a na zbytku teď intenzivně pracujeme. Času je zatím dost, tak věřím, že se nám obsahově povedou co nejlépe.

Dají se ve vašich textech najít střípky vašich hříšných životů? Mohl bys prozradit nějakou historku a na ní navázaný text? Kdo se na nich u vás podílí?

Hmmm.. nemyslím si, že by se v našich textech našly střípky našich hříšných životů. Většinou se jedná čistě o smyšlené příběhy. Texty na nové CD dělám já s Destructorem. Zatím je to 3:2 pro mě. (smích)

Na singlu „Beletseri“ se objevil host. Plánujete pozvat nějaké i ke spolupráci na studiové desce?

Ano, na siglu se jako host objevila Zuzka Lípová (dnes již Jelínková) známá z DYING PASSION. Kromě „Beletseri“ zatím nic konkrétního v hlavě nemáme, ale určitě nad tím ještě budeme uvažovat. Hostům se určitě bránit nebudeme. Pokud přijde nějaký zajímavý nápad nebo myšlenka, někoho rozhodně oslovíme.

V tomto roku jste ještě nekoncertovali a tak bych tě poprosila o shrnutí a zhodnocení loňských dvanácti měsíců z hlediska úspěšnosti koncertů a jejich návštěvnosti. Byla nějaká akce, která se obzvlášť povedla?

Loni to bylo s akcemi jako na houpačce. Některé se povedly víc, některé míň a nějaké jsme z pracovních důvodů museli odříct úplně. Všem pořadatelům, kapelám a fans se tímto moc omlouváme. Práce je ale páce a já nikomu nemůžu říct, ser na montáž, kde si vyděláš prachy a pojeď s námi hrát tam a tam. Vím, že to není optimální, ale zatím jinou možnost nemáme. Destructor přislíbil, že v příštím roce už by to mělo být ok a tak všichni věříme, že takovýchto výpadků z naší strany bude minimum.

Když už jsme v minulém roku, jak se povedl AFOD a jak si byl s jeho průběhem, návštěvností a tak celkově spokojen?

Tak AFOD se loni povedl na pohodu. Je pravda, že jsme lehce pocítili konkurenční festival, co se návštěvnosti týče, ale zase o žádný velký propad se nejednalo. Věřím, že ti, co dorazili byli spokojení a že se k nám letos vypraví opět.

Nedá mi se nezeptat, jak vrcholí přípravy na letošní ročník tohoto metalového tábora? Nějaké kapely jsi už oficiálně oznámil, shrneš, prosím, na koho se letos můžeme těšit?

Jasně. Přípravy na letošní ročník jsou v plném proudu a fanoušci se již nyní mohou těšit např. na: HOLLENTHON (A), FLESHGOD APOCALYPSE (ITA), HELFAHRT (D), FLESHLESS, JIG-AI, GALADRIEL (SK), MATER MONSTIFERA, FOB, ABSTRACT (SK), TORTHARRY, AHAZELS FORTRESS (A), BELLIGERENCE, ARCH OF HELL, DISTASTE (A), INFER (SK), GORGONEA PRIMA, EVERLASTING DARK, YORPU, MINORITY SOUND, COLP, SECRET OF DARKNESS, STIGMA a mnoho dalších. Určitě sledujte stránky festivalu, kde se budete dozvídat aktuální informace. ( www.afod.ic.cz )

Chystáš na AFOD nějaké zvláštní překvapení? Či už v podobě kapely, akce nebo sportovní disciplíny… Nevznikne například DVD AFOD 2009?

DVD určitě neplánujeme. Stejně jako žádné jiné kraviny, které by lidem mohly způsobit zdravotní, nebo psychické újmy (smích). AFOD je, a vždycky byl, pohodový festival, kde si fans můžou poslechnout kapelky, v klidu se nadlábnout, dát si pivko, hodit koupačku a prostě si užít pohodový víkend. Je již tradicí, že festival neoficiálně začíná už ve čtvrtek tradiční Before party a každý, kdo k nám jezdí, ví, že je každý rok legrace a počet návštěvníku této trachtace je rok od roku větší.

Léto je sice ještě pořád daleko, ale sestavy jednotlivých festivalů se v těchto měsících pomalu ale jistě uzavírají. Kde všude budou mít vaši fans příležitost vás vidět?

Jak jsem se již několikrát zmínil, první polovinu roku máme koncertně omezenou a proto jsme se ani o účast na festivalech nesnažili. Jednoduše bychom nemohli naši účast 100% potvrdit. Každopádně účast jsme potvrdili na Hardline Therapy II a dále pak pochopitelně na AFOD. Slovenskou Nitru pak navštívíme 14.3.2009.  Jinak ostatní podzimní koncerty najdou fanoušci na www.matermonstifera.ic.cz  nebo na www.bandzone.cz/matermonstifera , kde budou průběžně doplňovány.

Ke koncertování se vracíte koncem jara. Máš toto období roku rád? Které je tím tvým nejoblíbenějším?

Jaro já osobně moc nemusím. Mám rád letní noci, barevnej podzim a zimu. Ale takovou tu opravdovou zimu. 

To musíš být teď, v těchto mrazivých dnech, v sedmém nebi… Co během zimy a léta nejraději děláš?

No v sedmém nebi…hehe…víš jak. Zima se mi libí takovým tím svým kouzlem. Léto je fajn v tom, že jsou festy, různé venkovní párty atd.

Máš v ČR nějakou vyhlédnutou kapelku, se kterou by sis rád zahrál a ještě se ti to nepovedlo?

Jsem zastáncem toho, že česká scéna má určitě co nabídnout a každé kapely, která s námi hrála, si vážím. Vzhledem k tomu, že pořádáme AFOD, který je zaměřen především, na československou scénu, tak nemám problém s výběrem. Ten kdo se nám líbí, tak už u nás hrál a nebo si v budoucnu určitě zahraje. Ale abych byl konkrétní, tak se určitě těším na Ozono-Guleshovinu MINORITY SOUND. Bude to jejich pravděpodobně první koncertní perforace a na tu jsem opravdu zvědavej.

Co v těchto dnech posloucháš? Máš nějaký typ na dobrou desku?

Poslední dobou mi tu často drnkají AFTER THE BURIAL, OPETH,  GOREFEST a ELUVEITIE. Ale dobrých kapel je fakt hromada.

Když jsme u těch typů, láká tě nějaká akce k návštěvě? Co bys lidem doporučil?

Tak určitě si přiohřeji polívčičku a lidi pozvu na AFOD festival, který se bude konat 18.-20. června letošního roku v Trhových Svinech. Jinak já osobně se letos chystám na KALTENBACH Open Air festival do Rakouského Spital am Semmering. Je tam nádherné prostředí, a pokud se člověk zásobí chlastem, tak i cenově je to tam celkem únosné.

Hmmm, jaký chlast si bereš? To jenom pro zajímavost pro nás abstinenty… Slyšela jsem, že jste si tam minulý rok zahráli a taky slušně potykali se slivovicí…

Pokud máš na mysli tu žíravinu, co jsi donesla s Anxurem, tak ano… s tou jsme si skutečně potykali  náramně. (smích)  Odpálit mi v hubě granát, tak jsem nic necítil, jak byla silná… Ale o tom si spíš pokecej s Loathsomem z BELLIGERENCE. On byl největším degustátorem. Každopádně na KOA si beru nějaký ty piváky a určitě i nějakou lahvinku.

Na závěr ještě jedna zákeřná otázka, jak si, prosím tě, přišel na tak geniální jméno pro krajtu královskou?

Počkej ty jedna!!! Vytahovat tady takovejhle bulvár. (smích) Moje krajta se jmenuje Herold. Už ani nevím, jak jsem na to přišel, ale prostě se mi to tak nějak zalíbilo. Každý, kdo má doma nějakého toho hada, tak musí uznat, že jsou to skutečně nádherná zvířata, která budí respekt a přitom umí být i velmi přítulní. Pro někoho až k smrti přítulní… hehehe.


Z mé strany asi vše… Těším se na novou desku a tak vám přeji hodně síly do jejich příprav. Pokud tvou mysl ovládá nezvládnutelné nutkání něco nám sdělit, zde je tvůj prostor. Já ti v tuto chvíli děkuji.

Já děkuji za příjemné otázky a všem čtenářům děkuji za pozornost. Užijte si nadcházející metalovou sezonu a na některém koncertu se budeme těšit na viděnou.


Zveřejněno: 17. 03. 2009
Přečteno:
3385 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 03. 2009 16:50 napsal/a loathsomE
téda
takovou špínu na mě tady práskat! :D ty jeden.. :DDD