Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Nestandardní rozhovor o nestandardních věcech. Odpovídal zpěvák Fred.

Jednou jsme si s Fredem řekli, že nás klasické rozhovory nebaví. Slovo dalo slovo a když jsem dostala povolení ptát se na cokoliv, vzniklo transcendentální putování rozlehlým vesmírem zpěvákovi duše, které se dá i nemusí brát v každém ohledu vážně…

Taak, na úvod se nezeptám, jak se máš, ale jak a kde by ses rád měl? Popřípadě s kým…

Ahoj. No tak to je krásná otázka, která nutí k zamyšlení. Je spousta míst, na které bych se rád podíval a spousta lidí, které bych rád viděl, ale odpovím možná překvapivě úplně obyčejně, a to veršem z jedné básně mého kamaráda Petra Pádivého: „I čas se v ten okamžik zastaví. Sedne si u cesty opřen o šumící dub. Nastaví uši tomu halasení.“ Je to tak krásně prosté a upřímné a přece tak nedostupné v dnešním světě… Slibuji, že tohle bude první věc, kterou udělám, až se větve dubů zase zazelenají!


Jaký mají jednotlivý členové TRANSLUNARIE oblíbený nápoj a kdo a kolikrát se po něm úspěšně pozvracel?

Ačkoli se snažíme vystupovat jako kapela na úrovni a s určitým konceptem intelektuální image, skutečnost je mnohem hrůznější a disciplínu mám v tomhle ohledu skutečně jenom já :D. Hned po startu našeho vozidla se spoluhráči pouštějí do konzumace všelijakých nápojů a za hlasitého jásotu o sobě dávají vědět, což samozřejmě oceňuji, protože jako řidiči je podnapilý navigátor zcela k ničemu, o čemž jsem se několikrát přesvědčil. Na druhé straně by mohli hovořit naši fans, pořadatelé a spousta dalších lidí, jak to umí TRX rozbalit v rámci afterparty. Ostatně fotodokumentace na mém Rajčeti mluví jasnou řečí :D. Musím ale uznat, že hluboce uznávám pijatickou dovednost, kterou kluci vládnou, protože ani jednou jsem nebyl svědkem nějakých zvracecích excesů. To, že někdo škytá, až se hory zelenají, a další v sobě nachází netušené jazykové možnosti, je věc druhá a zcela nepodstatná .


Kolik dámských kalhotek se objevilo na pódiu, na kterém jste hráli? Také vás po vystoupení čekají v šatně vzrušené slečny?

Bohužel jsem zatím neměl tu čest. Praxe je v tomhle směru o dost smutnější, než jaká koluje v kuolárech, tvých představách či nejrůznějších báchorkách. Přestože máme velmi kladně hodnocené recenze, koncerty jsou, co se úspěchu u fanoušků týče, mnohem skromnější, takže si opravdu neděláme iluze o tom, že by některou z návštěvnic koncertu natolik rozparádilo 8 změn tempa v jedné skladbě, důmyslné aranže a harmonie či filozofické texty, že by se jala svlékat a ještě nás konfrontovala některými částmi svého prádla. Situace je naopak mnohem horší, kdejaká slečna nás napomene, co si o sobě myslím, že děláme metal a nemáme dlouhé vlasy, takže je jasné, že vzrušení je možná tak na naší straně a rozhodně ne to, které zmiňuješ ty. Proto prosíme všechny slečny, které se nestydí pohodit kus svého oděvu na pódium během našeho setu, aby tak neprodleně učinily, ať už konečně víme, jak to vypadá!


Máš nějaké bližší požadavky na požadované spodní prádlo? Velikost, barvu…?

Až tak? Samozřejmě, necháme na uvážení každé fanynky, jak se obléci na koncert, ale zároveň doufáme v určitou soudnost a věříme, že se setkáme pouze s nejmodernějšími střihy z příjemných materiálů, které budou podmaňovat naši bujnou fantazii :D.


V jedné z novinek máš odkaz na zajímavý report, předpokládám mladé slečny (pro rejpaly poznámka, já už nejsem mladá slečna=návod pro určený správného reportu), ve které vám vytýká, že „jak se přece můžeme nazývat metal, když nemáte dlouhé vlasy“. Jako jste vy v TRANSLUNARII vůbec normální? Doufám, že délku svých vlasů plánujete napravit, abyste konečně mohli začít hrát ten meeetal…

No to je přesně to, na co jsem narážel v předchozí odpovědi. Viděl bych to asi takhle… Ono je to otázka priorit a vkusu, který je dost individuální záležitostí. Někdo dá přednost upraveným chlapcům, kteří možná na první pohled nevypadají, že mají s metalem něco společného, ale své nástroje ovládají znamenitě, čehož důkazem je jejich muzika. Anebo mají radši dlouhé mastné vlasy a ten „metal“ za každou cenu a pak je v podstatě jedno, jakou úroveň ta muzika má. Na druhou stranu do naší image nikomu nic není, pokud uznáme za vhodné vystoupit v triku „I Love Cunt“ a parfémem od Lacoste, je to pouze naše věc a nikdo s tím nic nenadělá :D. A ženská obzvlášť ne :D.

Jenom pro objasnění, ti upravení chlapci jste vy? Hele a co ta narážka na ženské???

Každý ať si dosadí sám :D. Chtěl jsem tím říct to, že dnes je doba taková, že muzika je důležitější než jakákoli image, takže čím dál více kapel se hlásí k civilní, tzv. street módě, než ke koženým kalhotám, hřebům a mastným dekám :D. Ale tím si musí každý projít sám – kdyby mi někdo tohle řekl před třeba osmi lety, vysměju se mu a půjdu si vyleštit glády :D :D :D. Takže to prostě beru jako vývoj a projev určité dospělosti . A co se týče té narážky…, bylo to myšleno jednak v kontextu reakce oné slečny a druhak v tom smyslu, že každý normální muž má dost buněk na to, aby se fundovaně obléknul, a to i bez toho, aby se zaprodával vkusu nějaké ženy!.


Podle další z novinek na vašich stránkách, se vaše řady nedávno rozšířili o dva nové přírůstky. Dětičky jsou jistě rozkošné a věřím, že hned jak se naučí chodit, se také objeví na pódiu. Oficiálním autorem holčičky je váš kytarista, ale nic ve zlém, zdá se mi hodně podobná tobě. Ten způsob, jak žvýká dudlík… znáš maminku dobře?

No já nevím, jestli je vhodné touto formou dělat ostudu a rozepře v kapele :D. Každopádně nikdo mi nic nedokáže a i kdyby, všechno popřu :D


Kdy plánuješ potomka ty? Oficiálního…

Nestraš! Razím heslo, že pokud se nedokážu postarat sám o sebe, byl bych šílenec, kdybych si do této bláznivé doby přivedl potomka. Tuhle myšlenku si tedy zatím nepřipouštím, ale člověk se mění a mění se i pohled na spoustu věcí, takže třeba jednou pocítím neodolatelnou touhu si sviště pořídit. Přece jen, nebudu věčně mladý a aparáty něco váží, takže to přece nebudu tahat sám :D.


Tvůj výraz xichtíku při zpěvu jsem v reportu nazvala specifickým a to hlavně proto, že definovat ho jediným slovem je nad mé síly. Trénuješ si tento výraz doma před zrcadlem nebo to je následek nějaké zákeřné nemoci?

Myslíš mou obrnu huby? Každý se nějak šklebí, bohužel mě to přepadá zrovna, když jsem na pódiu. Omlouvám se všem za vzniklou újmu na zdraví. Zdravotnictví je dnes hodně daleko a operaci očí vám jistě uhradí pojišťovna .


Název TRANSLUNARIA evokuje jméno cestovní agentury, které plány daleko přesahují pozemské končiny. Zkus mi nastínit, do jakých končin vesmíru bys nejraději jel a jaké druhy, klidně i na zemi zakázaných radostí, bys tam rád okusil? Umíš si představit vystoupení ve vesmíru?

Tohle je pěkná myšlenka, ale její realizace se naše generace těžko dožije. Nám postačí prozatím pozemské publikum, i když mám ten pocit, že je někdy mezi námi dost mimozemšťanů. Co se vesmíru týče, fascinuje mě myšlenka nekonečna, panspermická teorie, teorie reinkarnačního cyklu, námět filmu Solaris a K-PAX…, nikdy jsem nebyl fanouškem Star Wars ani Star Treku, zatímco Aliens považuju za samozřejmost, děsí mě myšlenka filmu Drtivý dopad, a pokud se lidstvo nevzpamatuje, doufám, že bude nastalolen pořádek jako ve snímku Den, kdy se zastavila Země!!!

A co ty nadpozemské radosti? Nenapadá tě nic, co není možné na Zemi, například kvůli gravitaci, slunci apod.?

Občas koketuji s myšlenkou, jaké by to bylo, kdyby člověk uměl létat… Zdálo se mi pár snů, ve kterých jsem to uměl, a byl to opravdu nadpozemský pocit! Trochu mě mrzí vědomí, že jednou to určitě možné bude, bohužel má generace se toho nedožije…

Ráda bych slyšela upřímný důvod, proč zrovna ty zpíváš v metalové kapele. Nechci ale slyšet „žvásty“ o tom, že hudba je tvůj život a podobně… Chci upřímné vyjádření o tom, jak tě berou zástupy černovlasých slečen a šílející dav… Proč to děláš?

No já v podstatě pořád čekám na ty kalhotky a nadržené fanynky. Tolik je to už let a pořád nic :D. Ve skutečnosti je pravda mnohem nudnější, než bys asi čekala, takže pokud nemáš ráda klišé, tak tohle klidně přeskoč. Opravdu nenacházím ve svém nicotném životě nic, co by mě naplňovalo byť jen z poloviny tak jako muzika. Já myslím, že jsem obětoval všechno, co obětovat šlo, ale pokud chcete někdo další důvod, tak jsem teď například dal výpověď v práci, abych mohl každý víkend hrát koncerty. Sáhněte si do svědomí, kdo z vás by tohle udělal pro své přesvědčení? Zakončil bych to jednoduše: Chcete mě zabít? Seberte mi hudbu!


Tváříte se jako normální metalová kapela, ale v těch vašich technických vyhrávkách a progresivních postupech je určitě snaha komunikovat s mimozemskými civilizacemi. Už se vám někdy povedlo navázat spojení?

Tak zatím máme kolikrát problém najít společnou řeč mezi sebou :D. Na druhou stranu se občas najdou lidé, kteří jsou tyhle signály schopni zachytit a naladit se s námi na stejnou frekvenci a komunikovat tak s námi. A to je asi ten nejlepší pocit! A je jedno, jestli to jsou lidé, nebo mimozemšťané na naší planetě, podstatné je, že je naše volání vyslyšeno a někdo si z něj něco odnáší…


Začátkem historie kapely a ve vašich, tehdy ještě mladých letech, jste měli jasné, i když ne nikde napsané tendence překročit hranice běžné pozemské hudební scény a odvézt sebe i fanoušky někam pryč. Když se vám to nepovedlo, vrhli jste se do undergroundu. Proč ten neúspěch? Málo chapadel v kapele?

No tak to se pleteš. Naši fans s námi letí pryč při každém poslechu naší desky. Není to ale cesta na jiné planety, je to cesta do nitra každého z nás. Do toho stejně temného světa, který je možná právě tak nekonečný jako vesmír samotný a temný jak jen černá může lidská mysl být. Je to výlet do světa bolesti, samoty, neuskutečněných tužeb a lidské špíny. Svět plný mlhavých přízraků, pomíjivých bohů, prachu a písku. Je to pohled do očí oslnivé slepoty, odraz vašeho krvácejícího štěstí…

Pokud to chápu, má podle tebe každý z nás v sobě svůj vlastní vesmír? Zajímavá myšlenka… Myslím, že máme v sobě taky obydlené planety?

Myslím, že určitě. Alespoň pokud člověk není zaměřen pouze na materiální hodnoty, ale také občas přemýšlí, a je jedno o čem, nebo sní. Tohle všechno se odehrává tam uvnitř, a pokud se o to s někým nepodělí, uvnitř to i zůstane. Tam si totiž každý může představovat a snít o čem chce, aniž by ho někdo soudil, záviděl mu nebo se mu to snažil vzít. A to je právě to krásné. Všichni máme své soukromé vesmíry, které nám nikdo nevezme…


Jak to vypadá, když se ve vašem kosmickém vozítku přesouváte z jednoho meziplanetárního vysílání na druhé? Jeli jste už někdy turné, kdy jste v autě strávili několik dnů? Umíš si představit, že byste jeli turné 3 měsíce? Co by sis sebou stoprocentně vzal? Samozřejmě mimo členů kapely..

Turné jsme zatím nejeli a popravdě řečeno, ani nevím, jestli je to v našem případě možné, protože je naše uskupení složeno z takových individualit, že nejsem schopen říci, jak dlouhý čas bychom byli schopni snášet jeden druhého. Já zažil 3 turné a musím říct, že je to dost náročná a unavující záležitost a většinou tak pátý den mám dost :D. Uvidíme, jestli se nám někdy podaří jet souvislejší šňůru, a když ano, bude to zřejmě zkouška pevnosti našich vztahů .


Pokud bych se tě zeptala na tvé hudební sny, dokázal bys překročit hranice naší planety? Co bys chtěl dosáhnout, kdyby tě nic neomezovalo?

Tak hudebních snů je spousta a útěchou mi budiž to, že si jeden po druhém pomalu plním. V rámci snění skutečně nemusím opouštět tuhle planetu, vždyť to, po čem toužím, se nachází právě zde. Ony ty sny zas nejsou tak nerealizovatelné – mně stačí hrát a bavit tím sebe a další lidi. Pochopitelně bych se rád s kapelami dostal pod nějaký schopný label, jezdil turné a poznával další, stejně postižené lidi . Na druhou stranu mám pocit, že kdyby tohle všechno bylo zadarmo a bez omezení, nemělo by to to kouzlo, které to má teď a dělá to můj život v tomhle ohledu tak speciálním. Když ne pro nikoho dalšího, tak pro mě určitě!

Stojí ti to všechno, co musíš obětovat za to? Čeho by ses kvůli hudbě nikdy nevzdal?

Asi stojí, jinak bych to nedělal. Ono z racionálního pohledu to moc smysl nedává a lidé kolem mě jen nechápavě kroutí hlavou. Ale uvnitř máš takovej pocit, kterej ti říká, že takhle je to správné. Navíc člověk, aby byl skutečně šťastný, by měl poslouchat hlas svého srdce – tak dojde nejrychleji ke svému štěstí. Čeho bych se nevzdal? Špatná otázka! Lidé v mém okolí dobře vědí, že mi nemůžou dávat na výběr, protože by pak pro mě ztratili hodnotu a to, proč si jich vážím!


Máš doma své fotky z vystoupení nad postelí?

Nemám. Tak daleko mé narcistické sklony ještě nepostoupily. Pokud si dobře vzpomínám, nemám tu po pokoji vystaveno nic, co by mělo souvislost s mým hudebním působením .


Kdybys měl udělat nápoj jménem TRANSLUNARIA, co bys do něho dal a jakou by měl příchuť?

Tak jednoznačně by to byl nealkoholický nápoj a skládal by se z mých oblíbených tekutin. Určitě by tam byla cola, káva a zřejmě nějaký iontový nápoj. Těžko říct, jestli tohle jde vůbec smíchat, ale za zkoušku by to stálo. V nejhorším případě, pohotovost je hned vedle očního :D :D :D.


V jakém městě v Čechách nebo na Moravě se vám jako kapele i tobě jako zpěvákovi účinkuje nejlépe? Máte nějaké zvlášť oblíbené místo?

Myslím, že až tak nejde o místo, ale o to, jak se fans umí bavit a jakou ti udělají atmosféru. Fajn koncerty jsou na Slovensku všeobecně, skvělé byly Lovosice, Rokycany a já osobně jsem si parádně užil poslední Metal Swamp.


V jakých situacích vzniká ve zkušebně nejvíce komických chvil? Smějete se tam hodně?

Tak naše zkoušky jsou jedna komická chvíle. Nařežeme se u toho jak koně, to se tedy musí nechat. Klucí mají vysoce specifický a vybroušený humor, takže co chvíli člověk umírá smíchy. Přeborníkem je ovšem basák Laďa, který se specializuje na suché hlášky, které nám tedy dávají co proto. Škoda že nemůžu ty nejlepší publikovat, zaručeně by dostaly i vás .


Chtěl bys vydat nějaké významné a život planety ohrožující a pozměňující vyhlášení?

Chtěl, ale nebylo by to nic zvláštního ani pozměňujícího. Spíš bych jen opakoval mnohokrát vyřknuté pravdy, a jak znám lidi, nebylo by to nic platné, takže si to nechám pro sebe, protože když nic jiného není jisté, tak tohle určitě: Lidstvo se umlátí samo.


Myslel si jedinou odpověď v tomto rozhovoru vážně? Já za sebe odpovídám, že jsem nemyslela ani jednu otázku vážně :-)… děkuji za spolupráci a přeji pohodový a úspěšný rok celé TRANSLUNARII…

Všechny! Takovej jsem já – seriózní a gentleman v každé chvíli. Protřepat, nemíchat, děkuji. Jinak my moc děkujeme za tohle prima netradiční povídání, konečně někdo, kdo nepotřeboval slyšet historii kapely a plány do budoucna! Děkujeme a vážíme si tohoto přístupu. Tobě přejeme, ať ti to píše a fotí a především kvanta dobré muziky k poslechu!!!

http://bandzone.cz/translunaria

http://www.translunaria.com/


Zveřejněno: 06. 03. 2009
Přečteno:
3495 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář