Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

SWORDFISH - Age Of Exploration CD 2008, vlastní náklad

Tak zase do Brna jo? Tož proč ne, kapela Swordfish, z tohoto města pocházející, na mne právě udeřila se svým albem „Age of Exploration“ a mým úkolem je posoudit, nakolik naléhavým tónem. Již prvním trackem „Survival Concept“ (převzatým z dema, jak už to tak chodí) na mne vybafne dřevní thrash metal ze staré školy, u kterého si nelze nevšimnout silně  „Metallicovského“ feelingu z dob elektrické židle poháněné bleskem, ať už ve vyhrávkách, stylu a zvuku bicích – prostě ve všem. Matně přitom rozeznávám kontury mně stále se více odhalujícího zvuku studia Shaark, které je pod touto nahrávkou podepsáno.

Štěkavý vokál Klobina, který vám chtě nechtě evokuje thrash metal pozdních let osmdesátých, dunivý zvuk Martinovy basovky, jež zvláště ve sluchadlech zní velice pronikavě, zajímavě „staře“ nazvučené kytary. Jimi hrané riffy, jsou pak již poněkud – inu vnucovalo by se slovo „zastaralé“, ale tak tomu tak úplně není. Nejsem si prostě jist, zda jsou natolik silné. Je pravdou, že návaznost sól na podklad je velmi dobrá, struktura skladeb je klasický start – stop vzorec, ale přeci jen, některé nápady by mohly být více rozvedeny, pozor také na častou repetitivnost riffů. To si již v dnešní době žádná kapela (s výjimkou nepoučitelných doomovek, ale těm to odpustíme, ne?), v současném kvantu muziky nemůže dovolit, je důležité hlavně posluchače chytit a již nepustit. Vám se to daří tak napůl, u některých skladeb člověk rád vydrží, u jiných mu ale pozornost již utíká jinam. Je vidět že jste Metallicou inspirováni skutečně skrz naskrz, délka skladeb, čítající pět až šest minut, mi evokuje právě to stejné křeslo, o kterém již byla řeč. Dále by měla být také pozornost věnována snaze nevytvářet zbytečné recitativy (ve trojce „There's No Gain Without Pain“), méně je někdy více a navíc se ušetřený text jednoduše uplatní ve slokách. Sólo jako vždy na svém místě a ve starém stylu tak, jak to my, milovníci prachem zavátého thrashe máme rádi. Právě třetí skladba by mohla (instrumentacemi) posloužit coby ideální struktura pro vaše příští CD – zde je vše poskládáno tak jak má. Čtvrtá „Crematoria“ má sice opět drobné prostoje, ale odsýpá poměrně lehce.

A vlastně bych takto mohl pokračovat i se zbytkem desky. Máte na CD některé velmi zajímavé pasáže (co si budeme nalhávat, hlavně ty, na které navazuje sólo), ale zbytek se utápí v příliš okatém vyznávání dnes již poněkud pokroucené legendy. Neříkám že je to špatné, ne každá nahrávka musí být nutně inovativní, či nějak svá (pochopitelně na toto hledisko musí člověk chtě nechtě dříve či později rezignovat), ale i vaše zpomalování skladeb, některé riffy (velká část) jsme již u té Metallicy slyšeli a pokud nechcete skončit jako nějaký jejich zábavový klon, bude to chtít také úplně nové postupy a sem tam nějaký nový nápad. Když v sedmičce slyším „Fade to Black“ ptám se tak trochu sám sebe, jestli nejsem příliš zlý a  možná ano.

Album je na poslech příjemné, ale na to, abyste nějak výrazně promluvili do české (neřku – li světové) thrash metalových vod, to bude chtít ještě trochu víc. Pořádné nápady a odklon od vašich vzorů (v tomto případě skutečně příliš nadšeně vyznávaných a přehrávaných). Pevně věřím tomu, že se vám to podaří a příští nahrávka bude pořádným thrashovým flákem.. Prozatím tedy takto.

Čas: 45:50

Seznam skladeb:

  1. Survival Concept
  2. Of Triumph And Loss
  3. There's No Gain Without Pain
  4. Crematoria
  5. Berserkgang
  6. Thrash Talk
  7. Snatching Your Fate
  8. Victims

Zveřejněno: 20. 03. 2009
Přečteno:
3258 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář