Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

Kapelu MINORITY SOUND tvoří dva čeští zkušení hudebníci, kteří svou činností ovlivnili život hned několika kapel. Teď přicházejí s projektem, ve kterém si pohrávají s elektronikou a který je začal bavit natolik, že se pro jednoho z nich stal hlavní kapelo

Ahoj Aleši! Zdravím tě, jak se daří?

Ahoj, pohoda, měl jsem přes Vánoce docela dost volna, takže jsem odpočíval, jak to šlo…cítil jsem, že už volno fakt potřebuju :-). Jinak v práci i v osobním životě klídek, takže se daří dobře.

Jako kytarista jsi působil hned v několika českých kapelách, náš dnešní rozhovor se bude točit kolem tvého nejmladšího dítka MINORITY SOUND. Zajímá mě, jak vlastně vznikla myšlenka vytvořit něco podobného a zda je MINORITY SOUND pro tebe momentálně hlavní kapelou anebo jenom projektem?

Myšlenka založit MINORITY SOUND vznikla už poměrně dávno, je to cca 2 roky. Vždycky se mi líbila kombinace kytar a elektroniky, něco ve stylu PAIN. Když jsem začal pracovat v Praze, kápl jsem si v tomto směru do noty s Otou, který už nějakou dobu hledal hudebníky, kteří by s ním chtěli něco podobného tvořit. Bicí si vzal na starost David, s nímž Ota dá se říct začal jakousi pravěkou verzi MS (krom jejich společného působení v již dávno mrtvé kapele) a už jsme byli tři. Původně to byl opravdu jen projekt, který vznikal tím stylem, že jsme na zkoušku přinesli nějaké samply, „dosložili“ jsme k tomu kytaru, basu a bicí a rovnou jsme to nahráli. Takže žádné velké zkoušení, v podstatě jen skládání:-)…a ano, MINORITY SOUND je pro mě nyní hlavní kapelou, protože začínáme tvrdě zkoušet a připravujeme se na živé hraní. Kromě toho působím ještě v kapele SINTEX, což je poměrně mladá (jak existencí, tak věkem členů), ale nadějná kapela. MS je pro mě ale priorita.

Podle informací na stránkách má MINORITY SOUND momentálně jenom dva členy. Představíš nám tvého kolegu? Jak budete řešit případné koncertování?

Jak už jsem se zmínil, kolega se jmenuje Ota a není to nikdo jiný než baskytarista pražských POPPY SEED GRINDER. Musím říct, že on je v podstatě hlavním mozkem MINORITY SOUND, protože většinu skladeb složil on, nejlépe ovládá Reason a stará se také o celkový zvuk MS. Koncerty plánujeme, prozatím máme potvrzený letošní AFOD fest, ale je dost možné, že se někde objevíme už dřív. Live sestavu už máme a rozjíždíme zkoušky. Za bicími sedí David, který nahrával bicí na promo. I když je Ota basák, naživo bude hrát druhou kytaru a na basu bude hrát Michal Bittner. Toho jsem viděl zatím jen dvakrát na zkoušce, ale vypadá to, že to bude v pohodě. Já budu hrát kytaru a „zpívat“. Tak asi tak si to představujeme:-).

Výrazným znakem vaší hudby jsou elektronické prvky a příklon k death metalu. Jak bys vaši tvorbu charakterizoval ty?

Přesně jak „říkáš“, hodně elektronických prvků a tvrdé kytarové riffy. Samply hrají v naší hudbě velkou roli a musí pořádně vyznít. První kousky jsou jednodušší a přímější, nové skladby zní o hodně techničtěji a je v nich slyšet decentní vliv Holandských techniků TEXTURES a hodně z nich dýchá duch FEAR FACTORY.

Jaké další elementy a prvky bys rád vaši hudbu obohatil? Jakým směrem se bude vaše hudba vyvíjet?

Na tuto otázku jsem částečně odpověděl v předchozí odpovědi. Jiné obohacení mě nyní nenapadá, spíše se chci zaměřit na zpěv a hledat nové polohy, které by mi sedly a sedly do hudby MS.

Kdo z vás dvou se výrazněji podílí na komponování hudby pro MS? Jak vypadá spolupráce dvou hudebníku, kteří už mají své zvyky a zkušenosti? Máte stejné představy o vaší další cestě?

Jednoznačně Ota. Spolupráce je myslím hodně v pohodě. Rozhodně se nijak zvlášť nehádáme. V názorech se dost shodujeme, a když ne, tak se nápady vyzkouší a pak se vybere to lepší:-). Do budoucna se budeme snažit prohloubit styl který momentálně vyvíjeme a pokusíme se o dokonalé spojení elektronické hudby s metalem.

Na vašich stránkách se objevili první skladby, které by se staly součástí promo materiálu. Řekneš mi víc o tom, jak tyto skladby vznikaly a jak to je s tím promo materiálem?

Promo je natočené a je volně k poslechu a stažení na našem bandzone profilu nebo myspace. Jak jsem se již zmínil, skladby vznikaly bez zkoušek. Jeden víkend nahrál David bicí, pak Ota basu, další víkend jsme nahráli kytary a pak už zbývalo jen zamyslet se nad zpěvy. Postupně jsme s Otou napsali nějaké texty a já jsem pak postupně nazpíval vokály. Úpravy textů a hlasové linky jsme dodělávali opět až při nahrávání:-). V současné době dělám obaly a pálím a chystáme se začít oslovovat firmy a tlačit promo kam jen to půjde. Má-li někdo zájem nám jakýmkoliv způsobem pomoci s propagací, ať neváhá a ozve se nám, budeme rádi:-).

Jak jste na tom aktuálně s vydavatelem? Máte už něco domluvené nebo pořád hledáte?

Jak říkám, v brzké době začneme oslovovat labely, jak z Čech, tak ze zahraničí. Na obalu máme promo 2008, ale dá se říci, že se jedná o promo 2009, protože vzniklo na přelomu roku.

Po roce od vzniku jste přišli s prvními skladbami, kdy se můžeme těšit na studiové album?

Dá se říci, že materiálu na studiové album je dost. Stačí jen dopsat texty, vymyslet zpěvy a popřípadě dodělat nějaké detaily. Další vývoj závisí na tom, jak budeme úspěšní s promem.

MINORITY SOUND si zakládal po deseti letech v jedné kapele. Jaké to bylo znovu začínat, prodírat se z neznáma mezi lidi? Co bylo tvou největší motivací mimo hudby samotné?

No tak začátky jsou vždycky těžké:-). Popravdě, když jsem byl „odejit“ z RETURN TO INNOCENCE, tak jsem byl vděčný za to, že můžu hrát. Jen mi chybělo a ještě chybí živé hraní. S RTI jsme hráli poměrně často a když se to najednou utnulo, měl jsem normálně absťák:-). Naštěstí jsem si párkrát zahrál s RITES OF UNDEATH. Ale fakt se těším na živé hraní, dost. Jinak díky internetu o sobě pomalu začínáme dávat vědět. Nejprve se o nás dozvěděli známí, pak ostatní. Ohlasy jsou veskrze kladné a to je obrovská motivace.

Takže ti v této chvíli nejvíce schází vystupování?

Ano, schází. Naštěstí to vypadá, že je to na dobré cestě. Je to asi tak: Nejlepší co může muzikant zažít je, když hraje koncert a má pod podiem pořádní kotel. To je věc, která člověka hrozně nakopne. Takže mě pak těší, že to, co hraju, někoho těší.

Jak bys zhodnotil uplynulý rok z pohledu MINORITY SOUND?

Myslím, že jsme se na to po pomalém rozjezdu vrhli a udělali minulý rok pořádný kus práce. O tom svědčí natočené promo a hodně dalšího materiálu, který máme připravený. Takže největší úspěch je promo, se kterým teď můžeme dál pracovat a šířit hudbu MINORITY SOUND všude kam to bude možné.

Máš nějaké hudební nebo osobní předsevzetí, které bys chtěl v tomto roce naplnit?

Osobní předsevzetí si nějak nedávám. Pokud budu chtít něco udělat, tak to prostě udělám a ne, že si to nalajnuju a pak si budu nadávat, že jsem něco neudělal, jak jsem chtěl. Nikdy jsem nekouřil, takže předsevzetí typu „přestanu kouřit“ taky padá:-). Hudební předsevzetí a cíl je jasný: pořádně se sehrát se zbytkem „kapely“, začít hrát koncerty, odehrát jich co nejvíce a udělat na lidi dobrý dojem. Určitě se budeme snažit, kromě pořádného hudebního výkonu, udělat trochu show. Takže hrát, hrát a dostat se do podvědomí co nejvíce lidí.

Když už hodnotíme uplynulý rok, zkus se zamyslet nad tím, jaký byl, co se metalového undergroundu týče. Jak hodnotíš českou scénu 08 a co tě v ní zaujalo?

Nevím čím to je, ale s hodně lidmi jsem se shodl na tom, že minulý rok byl celkově dost špatný. Pro mě to byl kromě osobních záležitostí také rozpad RITES OF UNDEATH, kde jsem několik měsíců působil. Je to škoda, protože jsme měli několik nových skladeb, které měly podle mě fakt sílu a zasloužily by si dostat se na album. Ale jak se říká, nic netrvá věčně. Teď mám velkou pohodu v osobním životě a k tomu rozjíždějící se MS, takže myslím, že rok 2009 by měl být hodně v pohodě. Rok 2008 a česká UG scéna? Pro mě žádná vyložená bomba.

A jsme na konci. Chci ti poděkovat za tvůj čas, a pokud chceš něco dodat nebo odkázat čtenářům, tak můžeš právě teď.

V první řadě bych Ti chtěl poděkovat za rozhovor a podporu. Čtenářům bych chtěl popřát samozřejmě spoustu dobrý muziky a pohodu do roku 2009. A samozřejmě pokud je MINORITY SOUND zaujali, ať sledují další vývoj na www.bandzone.cz/minoritysound nebo na nových stránkách www.minoritysound.com.


Zveřejněno: 16. 02. 2009
Přečteno:
3403 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 03. 2009 15:05 napsal/a Vjacki
???
Jaj, jdu to poslechnout!!!
19. 02. 2009 10:06 napsal/a Gulesh
hehe
:-)))
19. 02. 2009 08:02 napsal/a macabre
eeee
je to holota!