Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

THUNDERTALE - Milžinai, CD 2008, Atra Musica

Že severský metal má, zejména díky některým Finským kapelám, ve světě již slušnou tradici, je nezvratitelný fakt. Po vlnách, které přišly v minulých desetiletích z Británie a Německa se v současné době nacházíme ve studené metalové frontě vanoucí ze severu. Spolu se kapelami z Finska a Švédska se mi do rukou dostala i kapela ze země mnohem menší, a to z Litvy.

Tou kapelou jsou THUNDERTALE s jejich v pořadí druhým CD, „Milžinai.“Jak je zřejmé z názvu, THUNDERTALE jsou patrioti a své album nazvali ve svém rodném jazyce. V litevštině je nahrána i většina písní alba, kromě čtyř, které jsou v angličtině. Stylově to pak doplňuje obal zobrazující tři keltské helmy. Jak jsou na tom ale naši severní příbuzní s hudbou?

Už v úvodu alba se ozývá prvek charakteristický pro celé album – hlas hoboje (nebo něčeho podobného ;-) ), který ve svých skladbách THUNDERTALE hojně využívají. Intro alba (Už Giriu – Za lesem) mi osobně připadá trochu natažené, takže během recitativu (nedělejte si naděje, také v litevštině) člověk už už čeká kdy přijde ta první regulérní píseň.

Tou je vynikající kus Milžinai (Obr). Během ryze speedového chytlavého refrénu si to kapela sype jako o závad a časem prostě člověk zjistí, tak ať chce nebo nechce, stejně se pokouší svojí svahilštinou přiblížit litevštině a alespoň trochu si béknout s THUNDERTALE.

Druhou regulérní písní alba je, tentokráte anglicky zpívaná Knights Of The Burning Hill, s hymnickým úvodem, který vystřídá trochu Hansenovský riff a po lehce Nightwishovském rozjezdu vykrystalizuje v klasickou powermetalovou jízdu s vysokorychlostním refrénem.

Ještě před další anglicky zpívanou písní, příjemnou baladou Thunder Take Me Away, se ale je potřeba vypořádat s (trochu rozvláčnými) Znameními (Ženklai), ve kterých se v sólech doplňují kytara s hobojem. Upřímně, nevím, jestli je to úplně dobře, protože po několika posleších ten hoboj docela tahá za uši.

Stylem jedna píseň litevsky, jedna anglicky pak kapela pokračuje až do osmé písně alba (nepočítáme-li intro), druhé balady alba, Dance in the Wind. Za ní se již rýsuje okraj stříbrného kotoučku, který obstarávají dvě písně zpívané v litevštině. Acceptovská Vienybés Dvasia (Duch jednoty) a závěrečná Už Tėvynę.

Za tímto pomyslným okrajem se ale rýsují ještě dva bonusy. Příjemná pomalá verze písně Su Vėju, doprovázená pouze pianem a videoklip k písni Thunder Take Me Away.

Celkově se dá říci, že toto album se klukům z Litvy povedlo. Je trochu škoda, že litevština není pro našince příliš blízká, a tak mu zůstanou skryty texty a do chytlavých melodií si může tak nejvýše broukat, nebo si udělat vlastní českolitevskou svahilštinu. Hudebně výborné, zvuk dobrý (až na ten bolestivej hoboj), dokonce i ta anglická výslovnost není vůbec špatná.

Čas: 55:41

Seznam stop:

  1. Intro (Už Giriu)
  2. Milžinai
  3. Knights Of The Burning Hill
  4. Ženklai
  5. Thunder Take Me Away
  6. Su Véju
  7. Is It Worth
  8. Sušlamėjo Girios Medžiai
  9. Dance In The Wind
  10. Vienybés Dvasia
  11. Už Tėvynę
  12. Su Vėju (Piano Version, Bonus)
  13. Thunder Take Me Away (Video)

Web:


Zveřejněno: 11. 12. 2008
Přečteno:
3231 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář