Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

DARK THE SUNS - The Dead End EP, EP 2008, Firebox Records

Nomen Omen !! Občas to kapele vyjde tak nádherně, že recenzent de facto pouze zopakuje to, co má kapela sama v názvu CD a recenze je na světě.. Po poměrně nudném debutu „In Darkness Comes Beauty“ z roku 2007 se tato partička z Finska rozhodla vydat letos 4-písňové EP a řeknu to rovnou slovy klasika – nečiní dobře!

Pokud by to byla první metalová nahrávka, co jsem kdy slyšel, možná by to mělo „koule“, „šťávu“ a bůhvíco všechno správná fošna potřebuje, takhle to je ale pouze další z mnoha plochých gothicko – melodicko-deathových nahrávek, které v posledních letech zaplácávají scénu. Hned první „The Dead End“ vám klávesovými motivy připomene poslední dvě alba Graveworm, což je většinou pro samotné fanoušky této italské party již samo o sobě mínusem dopředu. 3 pánové a jedna slečna jednoduše zapadli někam do roku 1997, kdy německá klasická formace Crematory vydala svůj majstrštyk „Awake“. No ano, jenže máme rok 2008 milí zlatí!

Šedivé kytarové party, nic neříkající polo-growlo-polo blackový zpěv, jak to mají mazlíčkové rádi, gothické klávesové pasáže, neosobité baskytarové party. Ano, dohromady se to hezky poslouchá, jenže z tohoto 15 minutového EP si nakonec člověk nepamatuje vůbec nic. Pidlikání harfoidních kláves, nudný a ubíjející zpěv, a nakonec coververze v současnosti na všech frontách strhávaných In Flames (jedná se o skladbu Episode 666, fandové asi budou vědět..) CD se točí, jedeme dál. Druhá skladba, „Take This Pain“ je úplně stejná jako ta první, podezřívám kapelu, že okopírovala tabulaturu, jen všechno posunula „kousek jinam“. Ženské vokály dělající, cituji „Hááááhááááháááhhááá“ jsou naprosto(!) super, musíte poslechnout sami.

Finové tento druh metalu milují ( namátkou Noumena, Insomnium, Before The Dawn), ale tohle už bylo opravdu moc. Bubeník by směle mohl jít do HIM, tak jeho technika zaostává, i když je pravdou, že vlastně ani prostor k nějakým výjezdům nedostal. Čtvrtá skladba, nacházející se za coververzí je „When Love and Death Embrace“ a jedná se o oplodňovací baladičku, (mimochodem  další coververzi, tentokrát těch výše zmíněných HIM), která je asi určena všem metalovým dvojicím jdoucím na kutě. Opět ženské háááhááá vokály, člověk se diví, že to „zpěvačku-halekačku“ stále baví. Zpívat bez textu musí být občas poměrně ubíjející, jediné co mě napadá je, že to snad také má ve svých kouzelných hammondkách. Možné to je.

Inu, ačkoliv jsem člověk, který raději chválí, než strhává, v tomto případě si prostě nemohu pomoci. Děkuji kapele, že EP trvá jen pár minut, ale je to sakra jiných pár minut, než poslední EP krajanů Withering (taktéž se pokusím zrecenzovat), u kterých si naopak přeji, aby trvalo tak dvojnásobně déle. Na oddech je toto ideální, ale skutečně si netroufám je řadit někam výše, než do čirého průměru. Příště se skutečně objevným materiálem, přátelé!  

Čas: 14:47

Seznam skladeb:

  1. The Dead End
  2. Take This Pain
  3. Episode666(In Flames cover)
  4. When Love and Death Embrace (HIM cover)
http://www.darkthesuns.com/
http://www.myspace.com/darkthesuns
 

Zveřejněno: 13. 11. 2008
Přečteno:
3314 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář