Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

HEMPEROR - Demo CD-R 2008, D.I.Y.

Čaute zasranci! Čo že je nového v Blave? Poznáte nejaké nové tamojšie pikošky? Že nie? Prosím pekne, tu je jedna.

Nová várka cedéček na recenze obsahovala i jeden titul, který nešlo přehlídnout. Že by se Emperor dali znova dohromady a nahráli nový materiál? Ne, ne vedle jak ta jedle. Po pozorném prozkoumání zjišťuji, jak se věci vlastně mají. To jen parta čtyř chalanů ze Slovenska dala před slovo emperor, písmeno H, no a výsledným produktem pojmenovala svou kapelu. Tedy Hemperor. Fuj, ošklivé slovo, které samo o sobě dává tušit, že hudba kterou produkují , bude asi  pěkně od (Přemka) podlahy.

Tato kapela vzniká spontánně v létě 2001 v Bratislavě. Tento čin mají na svědomí bratři Zrzo a Miro. Zpočátku se snaží drtit crust grind, ale ve skutečnosti by se produkce z tohoto období, dala popsat spíše jako nasraný noise. Za krátkou dobu na post zpěváka přichází Veget. Trio odehraje své první koncerty v d.i.y. garážových podmínkách a posléze se ke kapele připojují basák Boledo a kytarista Kunda. V roce 2005 ale Boledo opouští řady Hemperor a od té doby se marně snaží sehnat náhradu na uvolněné místo baskytaristy. Zbytek kapely nelení a během dvou dubnových dnů roku 2006, nahrává ve studiu Karlowaves v Bratislavě svou první studiovou nahrávku Promo 2006. V roce 2008 dokončujeme nový studiový materiál u Martina Pappa ve studiu Moonset/Šala. Death metalové a grindové pokusy jsme obohatili o industriální samply a jiné postupy, ne tolik typické pro tyhle styly. Tolik nezbytných informací z přiloženého průvodního listu.

Slovensko bylo pro death metal vždy půdou úrodnou. Staré kapely z let devadesátých, jako Insepultus, Erytrosy, Amorbital, Dissonance... kam zmizeli? V propadlišti dějin. Zůstavají jen ti nejschopnější a konkurenceschopní - Depresy, Dementor, Sanatorium. Nastupuje tedy nová  vlna  slovenského death metalu (N.W.O.S.D.M.). V čele s Attack Of Rage, Drifted, Craniotomy, Eternal Bleeding, Exaltation nebo právě Hemperor? Jeho bezejmenná studiová nahrávka, čítající šest songů o délce necelých dvaceti minut, mi teď rotuje v přehrávači. Přináší brutální porci pelášivého death grindu. Prim hrají hoblující, nelítostně podlazené kytar. Sem tam se snaží, tu více, tu méně úspěšně do hlomozící bouře propašovat i nějakou melodii, či řádně "chlupaté" sólíčko. Šlapáky jsou v permanenci a bubeník se činí, jen co je pravda. Hemperor působí sehraným dojmem. Výhrady mám ale ke zvuku rytmičáku, který není dostatečně průrazný a celkový sound to hodně sráží dolů. Moonset je vyhlášené "smrťácké" studio (nahrávali zde např. Godless Truth, Sanatorium, Abortion, Ethereal Pandemonium...), takže takový slovenský "Abyss". Jak říkám, nahrávce tak trochu chybí koule a energie. Záhrobní bublající murmur, je pak stylově velmi ortodoxní a rozumět mu nestíhám ani s textovou přílohou v ruce. Hemperor se snaží o rytmickou pestrost a vcelku se jim to i daří, ale vše do průměru sráží celková neoriginalita vlastního projevu a ne celkem povedený sound. Je celkem jedno jakou skladbu si pustím, protože se od sebe svojí stavbou nijak moc neliší, a jde jen o to vymlátit si z lebky mozek narušený poslechem podobného marastu. Hemperor se také snaží docílit jisté originality, aplikováním elektronických, samplovaných zvuků a ruchů do své zběsilé tvorby. Není to sice čertví jak originální, ale v podání Hemperoru to zní velmi nepřesvědčivě a někdy i rušivě. Nejlépe se tyto samply povedlo vychytat ve skladbě Suicide, kam se docela hodí. Povětšinou však tyhle zvuky připomínají nějakou rozbitou elektronickou hračku z vietnamské tržnice, která se porouchala. Zní to hodně lacině a naivně. Čtvrtý song Edicius je takový temný ambientní, sebevražedný kousek. Považuji ho za povedené intro k další skladbě. Tou je Father. Skoro pětiminutový (ne nudný) vypalovák, který obsahuje i celkem melodické pasáže, kytarové vybrnkávání, práce s atmosférou, tak samozřejmě nelítostné devastující pasáže. Poslední kousek je pak jedna živá skladba nicneříkajícího názvu YYC. Ta odkrývá v plné nahotě,  co Hemperor chybí. Tohle je jen takové šmrdlání, které mě nemůže uspokojit. Na první pohled se to tváří brutálně, ale zas tak žhavé to teda není. Stokrát ohrané postupy, stejné klepačky, nevýrazný zvuk...Nechám se raději překvapit do budoucna a budu zvědavý s čím přijdou Hemperor příště.

Do paroma! Čo je toto? Choď do piče. Gustáv Husák bol starý kokot, to preci všeci vieme...

Seznam skladeb:

  1. Old Store Trance
  2. The Blade
  3. Suicide
  4. Edicius
  5. Father
  6. YYC (live 2005)

Čas: 19.31

www.myspace.com/hemperor


Zveřejněno: 19. 09. 2008
Přečteno:
3205 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 09. 2008 12:18 napsal/a von kluge
hohohoho
hohohoho, priteli. narazil jsem na tento tvuj clanek zcela nahodou, ty pikosko:) satan banan. von kluge, patolog
21. 09. 2008 11:44 napsal/a mafek
driftování...
Máš samozřejmě úplnou pravdu. Měl jsem na mysli kapelu DIFTERY. Ne tedy DRIFTED. Díky za upozornění.
20. 09. 2008 17:33 napsal/a Martin
Drifted?
O takejto kapele počujem prvýkrát v živote a to si myslím, že do SK deathmetalovej scény vidím dosť slušne.