Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

Sri Lanca. Tak přesně tam se momentálně pracovně nachází Michal alis Tatchmood, basák D.R. Na náš zin si však trochu času udělal a ochotně odpovídal na pár otázek, ohledně nového CD Las Sombras...

Vaše druhé CD Las Sombras je už nějaký ten pátek vydané. Jaké jsou na něj prozatimní ohlasy a reakce? Je něco, co by jsi na nahrávce s odstupem času jako její autor změnil?

Zdravím. Ohlasy jsou od těch úplně kladných, až po ty, kdy recenzent našel nějaké to smítko, ale zatím se neobjevil žádný, vyloženě záporný. Takže z naší strany spokojenost a určitě by jsme nic neměnili.

Las Sombras. Co je to za tajemnou řeč? Zprvu jsem se domníval, že se jedná o španělštinu, ale ta to podle mě není. Stejný jazyk je užit i v textu songu Marcha Funebre, prozraď mi prosím tedy, o jakou řeč se vlastně jedná, kdo je jejich autorem a co Las Sombras znamená v našem rodném jazyce?

Je to španělština, tvůj první dojem byl správný... Las Sombras jsou česky Stíny. Název desky se váže ke skladbě Marcha Funebre, kde se pojem Las Sombras vyskytuje v hojné míře.

Když už jsme u těch textů, text songu A Poison Tree je převzat z pera klasika Williama Blakea. Čí to byl nápad? Myslíš si, že kdyby byl William na živu, poslouchal by ve svém i-podu,  či empétrojce třeba zrovna Depressive Reality?

Textovou část má na starosti zpěvačka Jana, takže nápad použít tuto báseň Williama Blakea, je její. Myslím, teda spíš doufám, že by ho naše pojetí zhudebnění jeho básně snad neurazilo. Navíc nejsme první, kdo jeho dílo použil, tak už si snad na bigbít zvykl... Času na to měl dost.

Jediné, co se mi na vašem CD moc nezamlouvá, je jeho obal. Přijde mi celkem nevýrazný. Má námět nějakou spojitost s názvem, popřípadě v sobě obsahuje nějaké hlubší poselství?

Věc názoru. Já když jsem návrh na obal viděl poprvé, tak mi přesně sedl k názvu desky, i k obsahu skladby Marcha Funebre. A poselství? Ne, nic takovýho tam není.

Cover Boneyard od Impetigo je hymna a ve vašem podání skvěle zapadá do celkového konceptu alba. Má D. R. v repertoáru nějaké další vypečené covery, či předělávky?

Díky za kompliment. V repertoáru žádná další předělávka zatím není. Možná do budoucna něco ješte přijde, ale spíš bych chtěl něco z český metalový klasiky 80. let...Prostě něco z domova, na čem jsem vyrostl...

Blíží se léto a k němu patří i neodmyslitelné festivaly. Uvidíme D. R. na nějakém pódiu pod širým nebem? A pokud ne, tak proč?

Bohužel asi ne. Důvodů je několik, jednak nás někteří pořadatelé prostě pozvat nechtěj, my se zase nikam moc necpeme a pak je tady hlavní brzda veškerýho našeho hraní a to je moje práce, kdy ne sice většinu, ale velkou část v roce trávim mimo Evropu. My jsme svým způsobem rádi, když stihneme odehrát pár klubovek za rok.

Dovol mi trochu nahlédnout pod pokličku tvé muzikantské kuchyně. Zajímá mě, jaký používáš hudební nástroj, aparát, trsátka...Kolik třeba ročně utratíš za nové struny atd. Máš nějaké hudební vzdělání, nebo jsi samouk?

Žádný hudební vzdělání nemám a doufám, že je to na mě vidět...Nejvytíženější basa je Ibanezka - obyčejná "korea", zesík používám Trace Elliot a podle nálady, nějakou tu krabičku na zkreslení. Kolik utratím za struny jsem nepočítal, ale měním  je tak nějak po měsíci.

Na scéně se pohybuješ už nějaký ten pátek. Máš vůbec ještě nějaké nesplněné mety, kterých by jsi chtěl s kapelou dosáhnout (například vyhrát Grammy nebo Slavíka)? Co ti dává energii, pokračovat v tom dál?

Sám za sebe mám splněno už pár let všechno...Podívej, hudba je můj koníček, takže asi tak. Prostě mě to baví, až mě hudba nebude bavit, tak to utnu...

Jak nahlížíš na současnou metalouvou scénu dnes a třeba před takovými 15-20 lety? Předpokládám, že si rád poslechneš i jinou muziku, než jen death metal.

Moje krevní skupina je thrash 80. let, z týhle doby mě neurazí nic, co smrdí metalem. Neurazí mě ani folk a country...Scéna je samozřejmě jiná, možná to bude znít kacířsky, ale připadá mi trochu přehlcená. Ale asi to tak je správně - moc to neřeším.

Zajímá mě, co si myslíš o dnešním světě. Kam podle tebe spěje lidstvo jako celek? Ke světlým zítřkům, nebo do záhuby? Máš nějaký ten svůj "světonázor"?

To se neodvážím soudit, kam se hrneme jako lidstvo. Asi se držíme zuby nehty někde mezi. A světonázor, no nevím, asi něco ve smyslu "nevandrujte do mě a já vás taky nechám na pokoji". Trochu moc filozofie najednou...

Na závěr prozraď nějaké nové, horké aktuality z tábora D. R., popřípadě co chystáte do budoucna?

Taky bych rád něco novýho věděl, ale už jsem měsíc na Ceylonu, takže novinky se dovím až dojedu domů...


Zveřejněno: 25. 05. 2008
Přečteno:
3521 x
Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář