Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

ENSIFERUM - Victory Songs, CD - 2007, Spinefarm Records

Třetí CD finských vikingů ENSIFERUM je tady a přináší další porci pohanského folk metalu. Odděni do železných košil, v ruce třímající meče a luky, připraveni bojovat za správnou věc, tedy za vítězství ( nepřítel se vždycky najde... ).

Otvírák "Ad Victoriam" je vlastně takové scénické, pompézní, neřku-li soundtrackové intro. Dusot koňských kopyt, třesk zbraní a následné uvolnění po vyhrané bitvě a nezbytný taneček na tělech zabitých a dočista mrtvých nepřátel...Ale to už nastupuje "Blood is the price of glory" a je hned jasné, o co zde kráčí. Divoké speed metalové tempo, všudypřítomná bojovná nálada, refrén, následuje hezké kytarové sólo a po něm rychlá klepačka, vkusně podmalována klávesovým syntetizérem. Akustické kytary avizují pomalejší působivou pasáž s recitací, pod níž slyším vícehlasé chorály a dva šlapáky. To vše mě utvrzuje v tom, že zde se nuda konat nebude. "Deathbringer from the sky" je skutečná speedová hymna "sakumprdum" spíchnuta na německé letní festivaly. V refrénu této písně je poprvé na této desce použit i čistý zpěv, o který se postaral kytarista Marku Toivonen, jinak hlavním křiklounem je na albu Petri Lindroos ( ex-Norther ). Všudypřítomné sbory, dva šlapáky jsou k nezastavení, nic objevného, ale vše je hezky zaranžováno a naservírováno, takže vám nic nebrání v tom, aby jste si neprotřepali svoji řepu. Čtyřka "Ahti" začíná krátkým šuměním moře a už to jede. Rychlé tempo, pěkný klávesový motiv, "humppa" song jak vyšitý ( mimochodem, jsou dvě věci, které finové mají ze všeho nejraději - humppa a vodku, nejraději kombinaci obojího:o)). Flétnou začíná další kousek "One more magic potion", má velmi rozvernou, skotačivou náladu, trochu mi to připomíná výrazem mé oblíbence Skyclad, a to hlavně v refrénu. Podobně, tedy tklivou melodií flétny, začíná i šestka "Wanderer", nástup silných heavy riffů, pomalé hard rockové tempo, zpěvný refrén. Následné zvolnění s melancholickou flétnou, to celé zabaleno v heroickém hávu. Po krátkém výdechu je zde "Raised by the sword". Klávesový nájezd a opět rychlejší skladba s typickým sborovým refrénem, na kterém si ENSIFERUM velmi zakládají a nesmí chybět snad v žádné jejich skladbě. To vše samozřejmě podbarveno nezbytnými klávesy, které má na starosti půvabná Meiju Enho. "The new dawn" je rychlá, šlapavá věcicička, která nikterak nevybočuje z nálady celého CD. A na závěr zazní "Victory songs", podle kterého je pojmenováno i celé album. Přes deset minut dlouhý závěrečný epos v sobě nese všechny atributy, na tomto albu obsažené a přes svoji délku nenudí a má co nabídnout. Od pomalého rozjezdu pomalu graduje a zaslechnete zde mimo jiné nástroje i dudy.

Zvuková stránka alba je velice vydařená. Sound je plný, výživný, zhusta sytě metalový. CD produkovali pánové Janne Joutsenniemi a Nino Laurenne ( Thunderstone, Fintroll, Entwine ) a nahrávalo se v Sonic Pump Studios v Helsinkách.

Jak to kapele šlape "live" se budeme moci  přesvědčit i my, a to už brzy na jaře. 13. 4. totiž ENSIFERUM vystoupí ve Zlíně v rámci "Paganfest European Tour", společně s Korpiklaani, Moonsorrow, Týr a Eluveitie. Zajímavá sestava, co? Navíc tento styl je momentálně velmi populární a pohané ze severu opět obsazují naše země, tak jako kdysi. Ale tento způsob je jistě pro všechny mnohem příjemnější a přínosnější. CD poporučuji všem těm, co se jim houpe na krku Thórovo kladivo.

Čas: 50:00

Seznam skladeb:

  1. Ad Victoriam
  2. Blood Is The Price Of Glory
  3. Deathbringer From The Sky
  4. Ahti
  5. One More Magic Potion
  6. Wanderer
  7. Raised By The Sword
  8. The New Dawn
  9. Victory Songs

www.spinefarm.fi

www.ensiferum.com 


Zveřejněno: 07. 02. 2008
Přečteno:
3436 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář