Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

KREATOR – Renewal CD 1992 – Noise Records

Evropskou legendu thrash metalu Kreator jistě našim čtenářům netřeba příliš podrobně uvádět. Dodnes aktivní kapela, jejíž základy byly položeny už na začátku osmdesátých let v Essenu, vydala za dobu své existence více než desítku alb a jestli hledáte zkušenou kapelu věrnou odkazu old school thrashe, naleznete ji v přímořaře agresivních i nebojácně experimentujících Kreator.

Recenze na tuto řadovku je sice silně ex-post, neboť album „Renewal“ vyšlo před patnácti lety, přesto se jednalo (a jedná) o desku, která znamenala výrazný přelom v tvorbě kapely; zatímco v 80.letech si mladý Kreator vybudoval jméno na nesmírně agresivním uštěkaném thrashi, kterým se těmto ďáblům podařilo do r.1990 zaplnit celkem šest desek, pak na začátku let devadesátých nastává v Evropě i v Americe zřetelný ústup od rychlé nářezové muziky a v tvorbě kapel jako Metallica či Kreator vznikají pomalejší a co do agresivity vyzrálejší záležitosti. Riskantní tah se právě americké veličině podaří a v r.1991 Metallica boduje s „černým“ albem.

Podobná změna větru nastává i u Kreator, které už navíc nebaví jedna a ta samá agresivní poloha, a tak na albu Renewal se muzikanti seskupení kolem frotnmana a duše Kreator (Mille Petrozza) pokusí o rozsáhlé experimenty s pomalejšími tempy, ještě propracovanější instrumentací a s mírou zapojenými industriálními hluky. Album je však fandy přijato rozpačitě, a tak celá devadesátá léta Kreator stráví střídáním „pure thrash“ polohy (Cause For Conflict) a zvídavých hudebních experimentů (Outcast, Endorama). Právě druhá skupina desek však nevyhnutelně drolí starou (ortodoxní) fanouškovskou základnu. Dobrá zpráva pro příznivce starého Kreatoru: poslední řadová alba Violent Revolution a Enemy Of God kapelu vrací zpět do nekompromisních, tvrděmetalových vod.

Album Renewal je ovšem opravdu obtížně stravitelné sousto. Deska nezačíná očekávaným pulzujícím nářezem – naopak přiostřené riffy se derou vpřed v pochodovém tempu, které ze začátku zaujme, ale postupně se do pomalejších věcí začne trochu vkrádat nuda. Kreator postupně zrychluje, ale už v prvním válu si Milleho vokály úplně nerozumí s muzikou a i přesto, že tohle prostě je Milleho styl, nemůžu se zbavit dojmu, že se M. Petrozza nutí a vokální podání mi na mnoha místech desky připadá dost křečovité. K vokálům mám ještě jednu výtku – i přes snahu kapely experimentovat jsou to právě nazuřené zpěvy, které mají jednu a tutéž monotónní polohu.

Hodně závisí taky na muzice, která po předchozích letech (kdy byla linka celkem jasně daná) na nových cestách spíše tápe, v pomalejších pasážích Kreator prostě „něco“ hraje a do půlky desky z toho vypadává jen trochu bezmyšlenkovitě poskládaný metalový standard, který sem tam ozdobí old school sólíčko. Pomalejší pasáže jsou dle mě rozpačité a obávám se, že tolik nezaujmou.

Jakoby Kreator už při skládání tušil slabá místa své desky; od čísla čtyři (Brainseed) se prudce přidává na rychlosti a najednou je tu ten starý thrashový Kreator, který si nesplete. Rozčilený Mille sází do mikrofonu jednu dávku sekaného olova za druhou a industriální vsuvky sem zapadají více než dobře. Zpátky do pokojných vod old schoolu se kapela definitivně navrací v č.8 (Europe After The Rain), kde to Kreator konečně rozjíždí na nejvyšší obrátky, přidávají se častá sóla a různé zklidňující novátorské vsuvky ani trochu neruší celkový pozitivní dojem. Podobně kladný dojem mám i ze závěrečné Depression Unrest, kde si kapela opět více hraje s celkovým vyzněním.

Shrnuto, podtrženo, Kreator v r.1992 neváhali hodně změnit svůj zvuk, ale až na některé dílčí skladby to jsou z dnešního pohledu změny spíše krkolomné a v pravém slova smyslu experimentální (nevíme, co z toho nakonec bude?). Vlažné přijetí alba fanoušky tak víceméně předurčilo lavírování Kreator mezi novým a starým zvukem v celé další dekádě…

Čas: 38:55

Seznam skladeb:

  1. Winter Martyrium
  2. Renewal
  3. Reflection
  4. Brainseed
  5. Karmic Wheel
  6. Realitätskontrolle
  7. Zero To None
  8. Europe After The Rain
  9. Depression Unrest

web kapely: http://www.kreator-terrorzone.de

web vydavatele (pro rok 1992): http://www.noiserecords.com 


Zveřejněno: 04. 01. 2008
Přečteno:
3675 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 06. 2015 19:30 napsal/a Pagan
.
Do roku 1990 šest desek? Já napočítal pět :-) Jinak ovšem pěkná recenze.