Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

MARTYRIUM CHRISTI – We will kill…for you! CD 2007, selfrelease

S několika novými skladbami Martyrium Christi jsem měl možnost se setkat při živých vystoupeních této úderky a vždy to byla jízda, která slibovala mnohé (naposled to bylo na nedávno proběhlém Žižkově vraždícím palcátu v Táboře). Ale nejen živou prezentací živa je kapela a já nyní konečně poslouchám novinku. Už bylo na čase, protože předchozí věc Reward vyšla v roce 2001. Nicméně chlapi konečně vystavili stopku mému žehrání nad novou studiovkou a učinili to tím nejlepším možným způsobem. Na druhou stranu, vezmeme-li v úvahu, jaká vzdálenost dělí obě buňky tohoto uskupení, nebude skládání, secvičení materiálu a jeho nahrávání žádná sranda. Stejně jako v případě Reward vzali vydání stříbrného kotoučku opět na svá bedra. S distribucí jim pak pomáhá chorý label Nice To Eat You Records mistra Prokoše.

Hned po prohlédnutí obalu a bookletu je jasné, že ze svého silně anti-křesťanského pohledu neslevili ani trochu a rouhají se a rouhají vesele dál, božího trestu zjevně se neobávajíce. Největším neznabohem je v tomto směru „menežr“ Beherit, který vytvořil šestici textů, zbývající tři pak Karel Tomášek. Ale nejen blasfemií se zaobírá lyrika na tomto cedlu.V Human misery dostanou co proto politici se svými bláboly, v závěrečné Shame to heart of Europe se pak s chutí pustí i do fanoušků třešní, rudých hvězd, srpu a kladiva, kteří stále setrvávají na důležitých pozicích a stále mají zasadní vliv na běh událostí v naší zemičce. Pokud v rámci textů k přílišným změnám nedošlo, žádný podstatný převrat se nekoná ani na poli hudebním. Stále se jedná o brutální a technicky vybroušený death metal. Nicméně aktuální tvorba je snad ještě divočejší, rychlejší a propracovanější. Hned úvodní Infested land dává tušit, že o žádnou procházku růžovým sadem nepůjde. Od prvních tonů nelítostná rubanice, která díky kytarovým postupům dává vzpomenout na některé zavedené brutal death metalové spolky ze Spojených států. Na úvod značně vyvedené. A v podobném duchu se pokračuje i nadále a tempo se mění z rychlého snad jen k ještě rychlejšímu. Nicméně má nejoblíbenější položka z novinky má pořadové číslo 2 a skrývá se za názvem Publicity campaing. Od středně rychlých pasáží (v rámci tohoto alba) s naléhavou kytarou až po nejvyšší rychlostní stupeň. Povedené. Nemohu si pomoci, ale slyším v ní jistou podobnost s tvorbou Kataklysm na prvních dvou albech. Což ale v žádném případě neberu jako negativum, protože tyto skvosty chovám ve značné oblibě. V nových skladbách se však těžko hledá jasný favorit, protože celý materiál je až vzácně vyrovnaný a o nějaké vatě, popř. vycpávkách, nemůže být ani řeč. Jako kladný fakt hodnotím i délku tohoto dílka, protože stopáž několika málo minut přes půl hodiny se v daném ranku zdá být naprosto ideální.

Čekání se vyplatilo. Novinka splnila veškerá očekávání a v rámci stylu snese ta nejpřísnější měřítka. Společně s Despise (mediální hvězdy! Jejich účinkování v Noci s Andělem nemělo chybu :o) se jedná o jasné vrcholy z tuzemské death metalové líhně v letošním roce, které se budou domácím stylovým kolegům jen velmi těžko překonávat a které se mohou směle měřit se zahraniční konkurencí. Teď už jen zbývá, aby o sobě dali vědět Godless Truth. Několik prvních poslechů jsem měl mírný problém se zvukem, ale čím více času jsem We will kill…for you! věnoval, rozpaky postupně mizely a zvuk z domažlického studia Franz Kavkaz se mi v současnosti jeví býti uspokojivým. V bodování z maxima jeden bodík uberu, protože mnou recenzovaná fošna zmiňovaných Despise mne o pověstný chloupek sejmula ještě víc. Každopádně, naprostá nutnost pro každého, kdo se nazývá fanouškem nekompromisního death metalu!    

Čas: 32:05

Seznam skladeb:

  1. Infested land
  2. Publicity campaing
  3. God, bless to my killing
  4. Manipulation
  5. Human misery
  6. God of death
  7. It was devil
  8. Real hell
  9. Shame to heart of Europe (for my father)  

www.martyriumchristi.net

www.ntey.wz.cz


Zveřejněno: 11. 10. 2007
Přečteno:
3615 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 06. 2008 21:40 napsal/a manafob
korab
no snad 30.8. kdy tam poradaji open air festival
10. 06. 2008 21:27 napsal/a jiraveb
koráb
nevíte někdo kdy bude hrát martyrium na korábu?
14. 10. 2007 20:48 napsal/a Ifa
Souhlas
Dobrá deska
14. 10. 2007 19:21 napsal/a Wajt
koncert
Všechny příznivce (nejen) Martyrium Christi zvu na koncert, který se uskuteční 19.10.07 v pražském Kainu. Společnost jim budou dělat pražské kapely Sarcom, Nameless Gathering a Inner Hate.
12. 10. 2007 06:06 napsal/a Johan
Souhlas
Výborná recenze na výborné album. Je to skutečně jízda od začátku do konce. Výhrady mám vlastně jen vůči bookletu - ten se mi moc nezamlouvá...