Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

COLP - Fake CBR records CD 2007

Skupina Colp se na scéně pohybuje už proklatě dlouho a věřím, že za tu dobu si podmanila nejednu dušičku hlavně díky radostnému faktu, že ve své historii nenatočila ani jedno špatné album. Už první zásek Can´t Escape (1997) byl natočen ve velkém stylu a ne jinak to bylo s jeho následovníky Paralysis (2000) a Submissive (2003), kde kapela zdokonaluje svůj styl. Žhavá novinka Fake je tedy logickým vyústěním jmenovaných alb.

Ovšem kdo by čekal nějaký stylový kotrmelec, tak by se mýlil. Naopak, kapela už dávno našla své koleje a po nich žene svůj dravý vlak. Na Fake, stejně jako na předchozích tratích, jen málokdy zvolní a nekompromisně si láme cestu do vašich smyslů. Otvírák Caine´s Lament má slova jen podtrhuje. Abych nebyl špatně pochopen, tak je třeba připomenout, že tvrdost a nekompromisnost kapely není stavěna na rychlosti, ale na údernosti. Tam se skrývá ono hrubé jádro, které zdobí každou desku Colpu. Na desce Fake jsou toho jasným důkazem skladby Lifism a Loyal Seneschal. Pro mě se stává nejpoutavější proměnlivá The Princess - technicky pěkně podaná věc, kterou zdobí řada kudrlinek, výrazné sólo uprostřed, jasně vyhraněná sloka, sekavý refrén a asi tisíc změn rytmu. Dalo by se říct, že toto schéma je klasický rukopis skupiny Colp, akorát je pokaždé obměňován. Tu se více přitlačí na pilu, tu se zase ubere na složitosti nebo se naopak přidá. Když už se z toho stává klišé, tak se zrychlí nebo se hodí klasické téma. Výsledkem tohoto složitého procesu je, že Fake nenudí a naopak vás nutí k opětovnému poslechu, protože při každém kole se najde několik věcí, které zaujmou. Já jsem slyšel desku asi dvacetkrát a stále mám pocit, že jí ještě moc neznám a vždy se těším na další poslech.

Na své si přijdou i zvukový fajnšmekři, protože zvuk z Haciendy je skvělý. Ostré kytary, úderné bicí, sleděná basa a nabroušený vokál, vše namícháno jak má být. Navíc během hrací plochy proběhne hned několik zvukových převratů v jistých pasážích, které přidávají Fake na emotivnosti.

Největší slabinou alba tak pro mě zůstává nemastný, neslaný obal hozený do chladných barev, představující jakousi změť lidských chobotnic nebo jak to napsat. Jediné co spojuje Fake a motiv na obrázku je, že stejně jako hudba se dá jen těžko popsat. Jinými slovy, to se prostě musí vidět a slyšet. Tedy hlavně slyšet. A kdo by si k tomu ještě rád dopřál trochu více vizuální polohy kapely, může si pustit celkem povedený klip ke skladbě Caine´s Lament.

Čas: 44:14

Seznam songů:

  1. Caine´s Lament
  2. Lifism
  3. Loyal Seneshal
  4. The Proncess
  5. Contract Saviour
  6. Thirtsty Tune
  7. Endless
  8. The Sheriff
  9. Fake (The Masquerade)
  10. Warlock´sWhisper (Refresh Version)
  11. Trapped

www.colp.cz


Zveřejněno: 24. 04. 2007
Přečteno:
3328 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 04. 2007 22:14 napsal/a rajče
ne ne
Ne,ne,kdepak,budu slušnej,takže \"nazdar miláčci\":-))
24. 04. 2007 21:17 napsal/a marty
nojo
to zas bude v lete na festech: \"cau mrdky...\" :)))