Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

E. O. S. dříve Erosion Of Sanity brázdí tuzemská koncertní pódia už nějaký ten pátek – 12 let je slušná porcička... rozhodl jsem se trochu kluky vyzpovídat a zrekapitulovat jejich dosavadní tvorbu.

E. O. S. jsou jednou z kapel, které opravdu stojí zato vidět živě. Energicky nadupaný HC/thrash ala zlatá doba Sepultury a Soulfly s dávkou tuzemské chuti pro dělání vlastních skladeb. Kapelu mimo jiné můžete vidět 11. 9. 2007 zdarma v pražském Rock Café... nicméně tohoto se rozhovor netýká (to je skrytá reklama). Na otázky odpovídali kluci společně, a tak nemá smysl rozepisovat jednotlivá jména k odpovědím (stejně je neznám:-))... zpěv: Jiří Hudec "Cíco", škopky: Michal Knotek, kytara: Dušan Hora, basa: Roman Velinov, kytara: Martin Hasík... tak hurá do čtení...

1.) Hrajete od roku 1995 – v té době jste koketovali s death metalem i doomem (viz cover od My Dying Bride)… zkus nějak shrnout toto období a proč jste v té době nenatočili nějaký demáč?

Toto období bylo plné pokusů a omylů, ale hlavně, žádnej takovej cover jsme nehráli?:-))) nebo si to nepamatujeme?

2) Já měl zato, že ano… jaký to byl tedy cover…??? Vím, že jste hráli nějakou tehdy dost známou partičku…???

Fakt ne ! Nikdo si to nepamatuje…

3) Ale já si to pamatuju :-). Postupem času jste se stále více vzdalovali deathu a pomalu a jistě jste se vydali do vod HC. Takovou zastávkou byl váš první demáč Full Of Dirt z roku 1999. Jak vzpomínáte na tuto nahrávku? Hrajete z ní něco dnes?

Tato nahrávka byla první ve studiu (Hostivař) a tenkrát měla docela dobrý ohlasy, dneska z ní hrajeme New Control,  s kterou často otvíráme náš set .

4) Museli jste New Control nějak upravovat pro dnešní posluchače a dnešní dobu nebo ji hrajete jako v době dema???

Proběhla lehká faceliftová aranž ve zpěvu a v kytarách.

5) Další zářez War Game z roku 2001 už přináší dnešní podobu E. O. S. – nemůžu si ale odpustit, že vaše tvář není až tak moc originální. Od tohoto dema vás trošku vnímám jako českou odpověď na Sepulturu… jak se vidíte vy?

Vliv Sepultury se v naší kapele projevuje ať chceme nebo ne, není to úmysl, ale důsledek toho, že jsme na ní všichni vyrůstali a ono to nějak do tý tvorby prosakuje. Originální tvář je relativní pojem, zejména v našem českém rybníčku.

6) To je pravda. Navíc v dnešní době mám takový pocit, že se Sepultura někam propadá… Vnímám to i tak, že např. maďarská kapela EKTOMORF, která z ní jasně vychází, vydává u Nuclear Blastu a je kritikou přijímána lépe než celá nová podoba Sepultury. Co vy, nezkoušeli jste kontaktovat nějakou velkou mezinárodní firmu? A jak vnímáte tvorbu EKTOMORF, znáte je vůbec???

Je pravda , že nová tvorba Sepultury podle nás stojí za starou p..u. Hudebně je EKTOMORF odrazem ani ne tak Sepultury, ale hlavně Maxe Cavalery. My jsme nezkoušeli žádnou mezinárodní firmu, nemáme ani kontakty.

7) No ten lehce najdete na netu :-), jen to chce asi odvahu a drzost... kontaktovat třeba Nuclear Blast :-). Vraťme se k demáči War Game, ten jste točili, stejně jako minulý zářez, ve studiu Hostivař. To je v dnešní době už známá bašta undergroundových kapel. Jak se vám v Hostivaři pracovalo a jak byste představili War Game dnešnímu posluchači?

V Hostivaři se vždycky pracuje dobře . Co se týče songů na War Game, do dnešních dnů „přežily“ vlastně jen dvě tenkrát pro nás tzv. béčkové skladby, které se od celého dema liší malinko i stylově. Čas a zájem fanoušků ukázal, že chtějí právě titulní War Game a skoropunkovou Arachnofobii.

8) Proč jste tyto skladby vnímali jako béčkové a co to znamená? Co je pro vás áčková skladba???

V dávnověku, kdy se vydávaly singly na vinylu, byla na straně A vždycky ta lepší skladba a na B ta horší, takže tak jsme vnímaly v té době skladby War Game a Arachnofobia.

9) Rok 2003 přináší vaši další nahrávku, tentokrát jde o promo CD nahrané v Třemošné u Plzně. Proč jste se rozhodli změnit studio? Nebylo to trochu na škodu věci? Přeci jen na promáči zníte daleko uhlazeněji než na koncertech…

Nahrávka PROMO 2003 vznikla z potřeby rychle a levně něco natočit a prověřit tak sound nové sestavy (nově příchozí Roman Velinov – bg a Martin Hasík – g). To, že zní uhlazeněji než na koncertech je pravda, ale s tím se potýkáme celý náš hudební život.

10) A jak tahle prověrka dopadla???

Prověrka dopadla na hovno, ale jiný lidi už jsme nehledali, ono se jim v E.O.S. začalo líbit.

11) Promáč většinou slouží jako předzvěst alba… nebo jakési zachycení toho nejlepšího, co byste mohli nabídnout vydavatelským firmám. Nabízeli jste jej někde? Nikoho vaše hudba neoslovila, že následující nahrávka je opět v demopodobě?

Jak plyne z předchozí odpovědi, promáč měl za úkol nahrát kapelu v nové sestavě , nic víc.

12) To chápu, ale na druhou stranu, proč jste jej nazvali promem, když nenese poselství klasického promosnímku???

Třeba mělo nést , ale nevyšlo to…

13) Ok, jdeme dál. Project Resurrection z roku 2004 je zatím váš poslední zářez. Řekl bych technicky nejvydařenější, ale zvukově nejslabší. Opět nové studio LK audo v Konstantinových lázních. Vy jste s nahrávkou spokojeni? Mě totiž přijde, že jste na ní až moc „hodní“ :-)

K nahrávce z Konstantinových Lázní z roku 2004. Už to není poslední zářez, na jaře 2006 jsme natočili dvě věci u Zdeňka Šikýře v Hostivaři a to skladby Sado Maso a Nevinnej. Nevinnej zároveň posloužil jako materiál ke klipu (možno vidět na www.e-o-s.cz). Demo Project Resurrection podle našeho názoru není až tak špatně nahrané, výhrady máme ke zvuku bicích, ale byla to taky otázka peněz a času.

14) Jasně, to je tak vždycky – málo času a peněz dělá své. Navíc, co se zvuku a v podstatě i nahrávek týče, tak vždy platí, co člověk, to názor. Je fajn, že si za zvukem stojíte. Nicméně... nové písně jsou zdá se v češtině... proč jste se vydali tímto směrem?

K té češtině jsme se uchýlili proto, protože jsme stará škola, která se učila jen „parůsky“ a přeci jen česky nějak lépe rozumíme.

15) Co se změnilo v kapele s příchodem basáka Romana z Feratu?

S Romanem přišla do kapely muzikantská ukázněnost a zkušenost, spoustu starých věcí přearanžoval a celkově pracujeme trochu jinak na nových skladbách než dříve. Jo a taky nás nakazil americkým bacilem Mesa Boogie….

16) To je fakt, od dob Mesa Boogie zníte na koncertě opravdu energicky až vražedně. Cítíte to také tak?

No jasně, že to je cítit, kouzlo embéček je v tom , že hrajou odspoda a jsou konkrétní, doporučujeme všem, je to radost hrát.

17) A co nový materiál, kam se ubírá nynější tvář E. O. S.?

Jak jsme zmínili, loni jsme natočili 2 nové věci, které jsou v českém podání, budoucnost se bude ubírat tímto směrem.

18) Už jsem to nakousl předtím, mám pocit, že čeština je fajn... nebojíte se ale, že zklamete staré fanoušky „sepultorovce“ :-)?

Jó tak to nevíme koho zklameme, ale třeba někoho potěšíme.

19) Mimochodem, proč jste změnili název z Erosion of Sanity na E.O.S.???

Z pohodlnosti –je to kratší.

20) Na koncertech hrajete cover od Sepultury, který zní skoro totožně, nicméně máte ve svém repertoáru i cover od Motorhead… ten ve vašem podání zní dost netradičně. Proč jste se rozhodli právě pro něj a nezamýšlíte jej někdy nahrát ve studiu???

Jestli Ti zní Motorhead netradičně, tak se těš co Tě čeká! S coverama jsme ještě neskončili . A Sepultura ? - to je srdeční záležitost.

21) Už se těším, ale co čtenář Fobiazinu, pokud vás neuvidí, můžete ho alespoň nalákat... co to bude???

Prozrazené tajemství přestává být tajemstvím, ale bude to i něco z elektronického soudku.

22) Neprozradili, tak vám čtenáři nezbývá, než E.O.S. někde shlédnout :-). Zpět ke kapele - pocházíte ze Stochova u Kladna, jak to vypadá s kapelami ve vašem okolí, je tam nějaká scéna či nikoliv?

Na scéně v okolí Stochova je podle našeho názoru zataženo…

23) A co česká HC scéna, máte nějaké spřízněné duše v tuzemském podhoubí???

No jasně- Concrete, Censorhit, Magma Hotel, Snail, Locomotive, Bjůtyfl kafiléry a samozřejmě Masturbace :-).

24) Tak teď jsem si naběhl :-) – jdeme dál... Vzhledem k vašim textům se chci zeptat na několik věcí… co si myslíte o vojenské politice USA v Iráku?

Z našeho pohledu to nevypadá na brzké koncertování v Iráku, tour jsme museli zrušit. Irán už máme rozjednaný a snad i Korea vyjde….

25) Jaký je váš názor na oteplování naší země a odmítání tohoto faktu některými čelními představiteli tuzemských i zahraničních vlád?

Jsme v zásadě proti jakémukoliv oteplování…

26) A aktuálně, co si myslíte o umístění amerického satelitu na našem území???

Oko Velkého bratra nás stejně všechny sleduje a je jedno, odkud pochází.

27) Co si myslíte o vašem hudebním stylu… má v dnešní době ještě co říct?

Nás to stále oslovuje a baví, ale víme že HC byl a bude vždy undergroundem.

28) Jak vnímáte směřování HC scény v Čechách a ve světě? Sledujete ji?

Podle nás se HC scéna se prostřednictvím různých fúzí vyvíjí a žije.

29) Můžete to trošku konkretizovat???

Jasně, střídání melodického zpěvu s rapem, vracení se k thrashovým riffům, ethno prvky atd. Čas ukáže, co je slepá ulička. My jsme ale příznivci jednoduchého, přímočarého HC from CZ. My si radši náš set zpestříme coververzí, která se nám líbí, než do naší tvorby pašovat a skrývat nějaký fígle od známejch kapel.

30) Na jakých kapelách jste vyrostli a které partičky vás nejvíce ovlivňují v dnešní době?

Protože jsme trochu starší osoby tak nás zastihly Kreator, Sodom, Destruction, Slayer, Metallica, Sepultura, z těch novějších Systém Of a Down , Slipknot, Soulfly, Hatebreath a další

31) Hrajete už 12 let, oslavili jste nějak vaši desetiletou existenci a co plánujete k brzké patnáctce?

Speciální oslavy neplánujeme, ale doufáme že se jí „dožijeme“. S pozdravem E.O.S.


Zveřejněno: 06. 03. 2007
Přečteno:
3881 x
Autor: Agos | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 03. 2007 14:35 napsal/a Agos
HC E.O.S.
2 Marty: ted jsou E.O.S. podle me spolu s Locomotive nejnabusenejsi HC stroj u nas!!!! 2 Johan: jasne, moc toho nerekli, tak jsem ta zbyla mista vyplnil ja :-)
08. 03. 2007 21:46 napsal/a Jäger
Gruss
Ať vám mašina šlape dál jako do teď, Bomba !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
08. 03. 2007 14:20 napsal/a marty
e.o.s.
nesledoval jsem hodne dlouho a ja mam tuhle bandu taky z minulosti zafixovanou jako doom,... :-) to je naky divny...
07. 03. 2007 20:15 napsal/a Bobika
E.O.S.
Zdravím vás borc !!!i Jsem z Moravy ale viděl jsem vás v Praze v Kainu, super set !!!! Musíte někdy zavítat k nám na Olomoucko. At´vám to hraje !!!! Zdarec
07. 03. 2007 14:37 napsal/a Johan
Málo slov...
Moc toho ale pánové nenapovídají ... Agos je ukecanější ...