Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

EDITOR – Svet je proti nám CD 2006, Hirax Records

Slováci Editor už valí ten svůj HC punk hodně dlouho. Nahráli několik demáčů a alb, které jsem neslyšel, znám jen skladbu Viagra ze sampleru Slováci na nohy!. Že v kapele od začátku funguje Hirax, jinak leader famózních Lunatic Gods, ví asi každý, ale že je tam momentálně i další člen Šialenych bohov Luboslav pro mě byla novinka. Zpěvák Doctor už v kapele křičí taky dlouho, bicmen Murko a basák Ďuri jsou tváře novější.

Editorský HC, lehce šmrncnutý punkem (Go home), lehce metalem (Online), většinou velice slušně šlape. Muzikantským výkonům těžko cokoli vyčítat, vše je zahraný precizně. Autorem muziky je většinou Hirax, občas za asistence Luboslava, jednou Murka, u krátkých hloupůstek je autorů více. Energická muzika postavená na hodně pestrých bicích a na stylové poměry netradičně promakaných kytarách mě většinou hodně baví, dojem z nahrávky ale kazí projev vokalisty. Do většiny pasáží by mi totiž seděl čistější hlas. Doctor téměř neustále používá nepříliš zajímavý hrubější výraz, přitom melodické vyhrávky volají taktéž po melodičtějším projevu. Texty ve slovenštině (takřka komplet Doktor) jsou většinou sociálně – kritické, ale mě připadají tak trochu naivní. Chápu, že chalanům leccos vadí, ale třeba hned první skladba Sloboda by měla smysl tak před dvaceti lety. Refrén „Slobodu prejavu, ... svedomiu, názorom, menšinám, zvieratám, slovám, každému z nás“ mi stojí za krátký komentář. Svobodu projevu snad už máme, svědomí je věcí každého, totéž platí o názoru, o tom, co znamená svoboda menšin bychom mohli dlouze polemizovat, svobodu zvířatům samozřejmě přeju, ale když teď půjdu a pustím venku z klece dceřinýho pískomila, asi se nedožije rána a svoboda slov je podle mě totéž jako svoboda projevu. Slova ostatních kusů se trefují do nenažranců, generačních problémů, systému, přímých televizních přenosů válek, USA – tedy vážná témata a asi nemusím psát, že se Editorům nelíbí ani jedno, ani druhé atd. Pár textů je odlehčenějších, třeba o chovateli klokana nebo streptokoků, dva jsou úplné blbinky (Motorka a Velice smutná pesnička). V regae načichlém Kokanovi zní navíc hostující saxofon slečny Dominiky, tamtéž jsou k mání klávesy studiového pracovníka Sanchéze.

Nahrávka pořízená v Exponentu se poslouchá náramně, vše zní tak, jak má a hardcoreový kolegové by si z této produkce měli vzít příklad. Také booklet je hezky zpracovaný, autorem je Mišo Šesták, mimo jiné autor parádního obalu k Mythus od LG. CD obsahuje dvoje pohyblivé obrázky, přičemž Boj se mi přehrát nepodařilo. Použi päst je obyčejný klip natočený ve výměníkové stanici, navíc s nepříliš kvalitním obrazem. Dalším bonusem je fotogalerie.

Závěrečný dojem: velmi zajímavá, pestrá a chytlavá muzika, méně povedený zpěv, méně povedené texty, výborný sound a solidní knížečka dávají dohromady sedm.

Seznam skladeb:

  1. Sloboda
  2. Nie sme jako vy
  3. No future
  4. Nenažranec
  5. Motorka
  6. Nemý, slepý, hluchý
  7. Systém
  8. Streptokoky
  9. Odchod
  10. Klokan
  11. Online
  12. Go home!
  13. Had
  14. Velice smutná pesnička
Videoklipy:
  1. Boj
  2. Pouzi päst

Fotogalerie

Čas: 44:07

www.editor.sk

www.hiraxrecords.sk


Zveřejněno: 07. 12. 2006
Přečteno:
3487 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář