Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

Skupina Return To Innocence už obráží naše pódia několik let. Jejich hudba byla již od začátku přinejmenším zajímavá a tak jsem byl velice potěšen, když jsem po dlouhé době o kapele opět zaslechl. A to především díky tomu, že jí nedávno vyšlo nové album.

Nazdar bando, takže na začátek jedna velice otřelá otázka. Právě vyšlo vaše nové album, jak jste s ním spokojení?

HEKTOR - S deskou jsme velice spokojeni! Když se poohlédneme zpět jaká nejistota a nervozita nás provázela téměř až do dveří studia je to výsledek velice příjemný..... Když si vezmeš, že jsme vlastně ani nevěděli jestli naši hosté na desce (Tereza a Ludvik), budou schopni vyprodukovat, to co by jsme chtěli a zda to půjde všechno dohromady. Je to jen o to lepší pocit a hrozně cenná zkušenost... Takže jsme spokojeni.

Líbí se mi zvuk nahrávky ze studia Shaark. Prozraď nám něco o nahrávání…

HEKTOR - Shaark je za svou dobu existence plně profesionální studio s lidma, kteří vědí, co dělají. Snaží se pomáhat, maximálně poradit v nejlepší možné úrovni. Poradí, nic nenutí! Což je hrozně důležitá část spolupracování na nahrávání. My máme celkově velice příjemný dojem, vládla tam příjemná, kamarádská, až domácí atmosféra. Celkové zázemí nám vyhovovalo, takže to byla příjemná, pracovní dovolená!  Máme zkušenosti i řadou jiných studií, které jsme zkoušeli, ale volba padla právě na Shaark a myslíme, že to byla volba dobrá. Ostatně, kdo má možnost a zájem, nechť se podívá na jejich stránky a ty reference mluví dosti jasně a lidem v ug toto studio jistě není až tak nutné představovat......

Co vlastně znamená San Lunae, má pro tebe nějaký osobitější význam?

HEKTOR - Sal lunae... V překladu z latiny to znamená "Měsíční sůl" Je to tzv: ...pátý element alchymistů... Tento název vznikl poměrně složitým způsobem  Přibližně dva roky jsme přemýšleli jak desku nazvat... Zda použít výsek z textu nebo tomu dát název evokující pocity z hudby nebo z obrazů.... Nevěděli jsme, tápali... Až do poslední chvíle, kdy se dělal konečný desing obalu...vše bylo téměř vymyšleno, jen ten název a titulní foto nikterak.

A potom, nám přišlo foto i s názvem od naší kamarádky Sadiie, která to všechno dala dohromady, takže vzhled bookletu je téměř její dílko a název alba s titulním obrazem je její naprosto. Přivedla nás před hotovou věc a nám se to velice líbilo, i když nikdo z nás alchymistou není....

Vůbec celé pojetí desky (jak už je u vás zvykem) je epické. Kde berete inspiraci?

HEKTOR - Inspirace se bere různě.. Já texty píšu většinou po nocích, když si vybavím třeba vzpomínku rok starou nebo mě aktivuje jen nějaký vnitřní nápad... Někdy mě osloví kniha, článek z nějakého neforemného sousloví si vytvořím svůj vlastní, osobní příběh. Hrozně důležité jsou vnitřní pocity... HUDBA

I vy jste si prošli personální rošádou. Jsi s nynější sestavou spokojený? Koho vyhodíš příště? Víš co dělají bývalí členové kapely?

AX - No myslím, že tahle rošáda se dotkne každé kapely za dobu její existence. Někde to jde po dobrém v přátelském rozchodu a někde se to dokáže vyhrotit tak, že ty lidi i když spolu trávili mnoho času se nakonec brutálně nenávidí. A to je nejhorší. A když se do toho začnou ještě míchat prachy tak některý se odváží zajít hodně daleko. Naštěstí u nás se tyto změny řešily docela v  klidu a s někým se občas i setkáme na pivku. Dnešní sestava si myslím je docela do pohody. Hektor a Gulesh  jsou v kapele od začátku a Pavla znám od mého přistěhování do MB, takže to klape. Co dělají bývalí členové přesně nevím.Veronika je máma, ostatní holky tak nějak rozlezlý, klávesák s violákem jsou věční studenti, Kenny si našel po mnoha letech konečně práci

Dříve jste jezdili na koncerty místy i se dvěma zpěvačkami, dneska už razí do akce jenom chlapi. Nemyslíš, že je to škoda?

HEKTOR - Škoda je umřít mladej... To je hrozně složitý... Bývalo nás osm lidí, jezdilo se vlakem, dvěma auty, měli jsme jiný pohled na to, co jsme dělali... Holky to bývaly pěkný, ale zpěv mnohdy u některé z nich pokulhával. Bývala to třeba i pěkná podívaná, větší show, bohužel míň poslouchatelná. Dřív se to řešilo minimálně, ale dnes by to prostě už nešlo. Myslím, že jsme trochu vyspěli a chceme hlavně hrát kvalitněji! Takže momentální sestava čtyř pánů se samplama na minidisku je optimální a vyhovující.

Stále pořádáte akce v Josefáči? Prozraď nám něco o té nejbližší.

HEKTOR - Stále je pořádáme, ale... Teď v listopadu proběhla jubielní třicátá Metalnight v Josefáči. A my fakt nevíme jak to bude dál... jde hlavně o lidi a pokud to máme platit ze svého a ještě se kvůli tomu dohadovat, tak raději tuto aktivitu silně omezíme. Ale nechci předbíhat... Ty akce se tam dělají od r.1999. Proběhl tam nespočet dalších metalově laděných akcí, která jsme třeba jen spolupořádali, ať už šlo o Shindyho nebo Vláďu z Fleshless a další... Byli tam desítky kapel od nás i ze zahraničí. Jenže, lidi tady začali býti dost líní. A poslední dva roky se to dost dotuje z vlastních zdrojů, což je špatný.... Takže ukáže čas, ale všechno záleží na lidech.

Ještě se vrátím k novince San Lunae, nakonec jste skončili u vydavatelství Élysion. Jak došlo ke spolupráci a jak jste zatím spokojení?

AX - Jelikož naše původní vydavatelství ukončilo svoji činnost převážně z časových důvodů, museli jsme se začít poohlížet po jiném vydavateli. Za zhruba tři roky jsme se zkontaktovali asi se čtyřmi vydavateli a minulý rok sem se nějak sčuchnul právě i s Lišákem a letos na jaře když jsme měli první demo ze studia tak ho dostal k poslechu. No a pak se to začalo řešit a zakotvili jsme u Élysion. Myslím že na undergroundový label je to pohoda a nějak víc asi čekat zatím nemůžeme. Vše to je většinou o penězích a ty bohužel stále schází.

Kdy bude další album, zase za 4 roky? Nebo už máte smlouvu na 5 dalších alb s Élysion?

HEKTOR - Ne, to snad ne... Ta čtyřletá prodleva byla způsobená jak zmíněnými personálními změnami, tak krizemi v našich vztazích jak v kapele, tak i mimo ní. Hrozně nás brzdilo to, že jsme nemohli sehnat muzikanty, kteří by nám s tím pomohli... šlo tedy o klávesáka-y. Prošlo tam pár lidí, ale celkově to bylo spíš brzdící než očekávaný rozjezd... Také nebyl jistý žádný vydavatel! No, bylo to vše takové mlhavé, nepřehledné. Ale další desku chceme mít do dvou let od nahrání Sal lunae.Tak nám drž palec   Jinak žádné smlouvy na dalších pět desek nemáme..... Už jen na čtyři  Pět jich bylo i s touto!

Poslední slovo je tvé…

Takže poslední slovo za Hektora? Hmmm.. Moc díky všem, kteří na nás nezapoměli, všem, kteří chodí na akce pořádané nejen námi, všem kteří mají s náma trpělivost, všem co si koupili a koupí desku a dík Tobě, že jsi jeden z nich!


Zveřejněno: 22. 11. 2006
Přečteno:
3418 x
Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář