Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY - Osamělí mini CD 2006, Redblack

Počtem skladeb snad mini CD, stopáží ale maxi CD. Sajlenti zas mají něco extra, haha. A slovo „extra“ sedí k recenzovanému materiálu úplně ke všemu. Hned obal je extra vydařený, krásně melancholický digipack s fotkami přírodních scenérií a nejspíše historického hřbitova. Z bookletu sálá podobná nálada, jako z videoklipu k I Would Dance, který je rovněž součástí tohoto CD. Kdo jej neviděl, neviděl jeden z nejlepších klipů, které u nás v poslední době vznikly.

Hned pět skladeb z parádního alba Relic Dances se dočkalo jiné verze. Z původně slibované češtiny částečně sešlo, ke slovu se ve dvou případech dostala polština a v jednom zůstala angličtina. Při prvním poslechu působilo střídání jazyků trochu rušivým dojmem, ale postupně jsem se zvykl. Dvě polsky nazpívané skladby mají specifické kouzlo a navíc je to v českých zemích záležitost neotřelá – prostě extra.

Hudebně se jednotlivé skladby od původních prakticky neliší. Úvodní Osamělí (Lonely) mají slova v češtině a mě se tahle verze líbí víc než anglická. Text je výborný, a ač se obsahově odlišuje od RD, hodně smutné vyznění se opakuje. Snad největší hit minulé desky (I Would Dance) se tady nazývá Tańczylabym a je tedy polsky. Autorce slov se podařil husarský kousek, sepsat text s totožným příběhem. I přes určitou naléhavost polského zpěvu bych tady dal přednost údernější angličtině. Pohanská je z dílny Tomáše Kočka, původně pochází z jeho alba Poplór. Text je v češtině, ale v bookletu chybí. Těžko odhadovat, jaký podíl mají Sajlenti, Hančin zpěv je jasný, ale jestli mužský hlas patří Tomášovi nebo Pavlovi? Přiklonil bych se spíše k Tomovi. I kytary je zde méně než obvykle, písnička je spíše křehčí a méně hitová než ostatní štychy. Look má prodlouženou stopáž, přidaná minuta je cele v režii Pavlova drsného vokálu, zpěv zůstal anglicky. Razem (Together) je druhá záležitost v polštině a tady bych to viděl s originálem nerozhodně. Asi to bude tím, že skladba je proti I Would Dance pomalejší, melodičtější a k téhle poloze sedne  měkčí polština velmi dobře. Tváří v tvář (To Face The End) je česky a zase je to paráda. Skvělý text, melancholická muzika a krásné houslové sólo – jeden z nejsilnějších momentů. A také se zpěvy si tady zvukař pohrál, třeba Pavlovo řev se neustále stěhuje z pravé bedny do levé a Hančiny party zase poměrně často doprovází upozaděné echo. I v tomto případě hlasuji pro mateřštinu. A co z těchto voleb vyplývá? Že čeština Sajlentům mimořádně sluší. A když jsem před časem v recenzi na RD psal, že „tady by čeština nebo moravština /nebo čím byly kdysi ty lidovka zpívány) seděla mnohem lépe“, měl jsem pravdu, haha. U druhého slovanského jazyka jsem, jak výše uvedeno, na vážkách. Něco pasuje parádně, něco už méně, ale za odvahu zaslouží kapela pochvalu.

Instrumentálně, skladatelsky, zpěvově je to paráda, tady nemám výhrady. Již ustálené sestavě (ve které se sice na čas mihl Jarda Adámek, ale ten už je zase pryč) kromě Tomáše Kočka (produkce, zpěv, akustická kytara, trombita, darbouka) opět  vypomohla Cimbálová muzika Radošov (housle, flétna, cimbál, viola, kontrabas). Pomáhali i textaři, polská slova jsou od Renaty Putzlacher, Osamělí otextoval Kočko a Tváří v tvář Radovan Nogol. Zvuk je špica, Šopu chválím vždycky, tentokrát se zpěvy v Tváří v tvář nahrávali v Indies studiu, ale žádný rozdíl v kvalitě zvuku neregistruji.

Zbývají dva remixy a z těch teda nejsem vůbec moudrej a už vůbec ne odvázanej. První obsahuje zbytky Hančina zpěvu, duc duc rytmy a další divné zvuky. Druhý zachovává z originálu trochu víc, ale zase to trvale przní nějaké bublání. Podle mě tyhle rádoby moderny na tohle album nepatří. Ještě že existují tlačítka Stop a Play, která volím vždy po Tváří v tvář. Raději bych přivítal cover, třeba od hostující cimbálovky nebo od nějaké stájově spřízněné kapely - to by bylo určitě zajímavější.

Při závěrečném hodnocení jsem řešil dilema, zda přihlédnout k remixům a nějaký bodík ubrat, nebo bodovat jen materiál SSOGE. Nakonec zvítězila varianta B s dovětkem, že už mám letos jasno jak v řadové nahrávce roku, tak v té neřadové. A ještě mi tu nakonec zbyl jeden veliký otazník. Bude příští velká deska česky nebo anglicky?

Seznam skladeb:

  1. Osamělí
  2. Tańczylabym
  3. Pohanská
  4. Look
  5. Razem
  6. Tváří v tvář
  7. Lonely (Sayko remix)
  8. Lonely (Elektrabel remix)

Videoklip: I Would Dance

Čas: 51:25

http://www.ssoge.com


Zveřejněno: 17. 10. 2006
Přečteno:
4045 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 10. 2010 12:19 napsal/a DW
Těšim
se až uděláme každej svoji recenzi na novinku SSOGE Johane:)) Už se nám to zase pomalu blíží:)
14. 11. 2006 22:53 napsal/a weronyka
byt ci nebyt
veruze, malo uveritelne, ale je tomu tak:) zanechala som po sebe aj badatelnu stopu volakde, ktora caka na potvrdenie:P aby si tu niekto nemyslel, ze sa vam to len sniva.
14. 11. 2006 11:51 napsal/a marty
wooow
ty zijes??? :-)
14. 11. 2006 09:49 napsal/a weronyka
nemala zvedavost
ma zachvaaatila:)