Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

Brutal Assault festival je už dávno za nami ale mnohí z nás si iste často spomenú na exluzívnu paletu kapiel, ktorú tohtoročný festival ponúkol k zhliadnutiu a počutiu.

Shindy production reportoval účasť viac než 8000 metalových fanúšikov. Zostava kapiel prilákala nielen domácich, ale aj zahraničných divákov. A to nie hocijakých. Jedným z významných hostí, ktorý sa zúčastnil festivalu ako privátna osoba - jeho záujem prilákala práve zostava kapiel festivalu - bol Infernus - gitarista dnes snáď najznámejšej čisto blackmetalovej kapely Gorgoroth. Tento článok je akousi mozaikou krátkych útržkov našich vzájomných rozhovorov počas pobytu v Čechách, predovšetkým o satanizme, blackmetale, českej hudobnej scéne, o nikdy nekončiacich strastiach členov kapely v ich rodnom Nórsku a nielen tam.

Ešte sme pomaly ani neopustili letisko a náš rozhovor sa obracia k českej hudobnej scéne: „Ako sa má Root a aké sú jeho súčasné aktivity?“ Root údajne patria v Nórsku k akejsi klasike a rozhodne inšpirovali mnohé blackmetalové hviezdy. Infernus sa pýta na mnoho podrobností okolo skladby „Jilemnický okultista“ – kto to bol a aké bolo jeho poslanie. No, to som netušila, že naše stretnutie bude tak náročné na rôzne historické údaje.

Samozrejme ani blackmetalové osobnosti nepohrdnú prechádzkou po nádhernej Prahe. Tak sa stalo. Po Prahe som sprevádzala nespočetkrát, ale nikdy sa mi nestalo, že by som nebola schopná odpovedať na viac ako polovicu otázok týkajúcich sa našej histórie, rôznych detailov, ako napríklad prečo je citát u jednej sochy na Karlovom moste písaný v hebrejčine apod. Infernusove znalosti histórie, predovšetkým východo-európskej sú obdivuhodné. Isté informácie hovorili, že Infernus má post-graduálne vzdelanie, ale v čase zverejnenia týchto informácii som tieto údaje brala s rezervou poznajúc osobu Infernusa len z hudobného hľadiska. Vskutku, Infernus má takmer dokončené posgraduálne vzdelanie v oblasti histórie, som zameraním na históriu vyznaní, čiastočne vyštudovanú psychológiu. Nuž, niet divu nad jeho otázkami.

Náš rozhovor samozrejme nemohol obísť Gaahla – frontmana kapely, ktorý si práve odpykáva vytýčený trest 13 mesicov za – ako hovorí oficiálna verzia - brutálne násilie na jeho obeti. Mnohé otázky nadväzovali na rozhovor uvedený na www.imhotep.no (originálna verzia v angličtine) resp. na www.incipitum.sk (v slovenskom jazyku). Avšak, ani tento veľmi otvorený rozhovor neohalil podrobnosti incidentu, za ktorý frontman kapely musel na tak dlhý čas do chládku. Infernus objasňuje, že nórska justícia nakoniec musela uznať, že Gaahl mal právo na sebeobranu po fyzickom napadnutí jeho obete, uznala, že sa nejednalo o žiaden satanistický rituál. Ovšem ten, kto si dovolí napadnúť inak v súkromnom svete veľmi srdečnú a úprimnú osobu frontmana Gorgoroth, si musí uvedomiť, že za neskutočným až chorobným kľudom, ktorý vyžaruje osoba Gaahla, sa skrýva nezastavitelný vulkán. Pre ucelený obraz čitateľom: obeť násilnej obrany je dnes čiastočne handicapovaná bytosť.

Ovšem ani Infernus nemá čistý register. Začiatkom roku bol postavený pred obvinenia zo znásilnenia, ilegálneho držania zbrane, únosu a účasti na gangsterských činoch. Navrhnutý trest: štyri roky. Konečná verzia : nedokázané ani jedno z obvinení s výnimkou pouličných násilií; 120 dní v zariadení s nízkym stupňom ochrany. Prečo má norská vláda tak enormný záujem držať tieto osoby v tieni? Infernus priamo a otvorene priznáva, že je zástancom satanizmu ale nie v zmysle satanistickej biblie. Nedodržuje žiadne rituály, je to čiste psychologická záležitosť. Hovorí o problémoch, s ktorými sa Nórsko potýka a investície, ktoré vkladá do osôb, pre ktorých to nemá zmysel. Ako osoba pracujúca v sociálnej oblasti až do vyššie uvedeného incidentu, má prehľad o miliónových investíciach na liečbu narkomatov a sociálnych delikventov, ktorí dostali šancu na nápravu viac než dvakrát. Nemože súhlasiť so spôsobom ako sa „humánne“ nakladá s tými, ktorí sú zodpovední za každodenné drobné krádeže vybavení áut motivované ekonomicky, tj. k nadobudnutiu drog a alkoholu. V zmysle satanizmu je bolesť jedna z mála nástrojov, ktoré ostane naveky zakódované v pamäti buniek delikventa ako zaslúžený trest. Infernus sa nijak netají, že za väčšinu pouličných násilí v Bergene týkajúcich sa tohto problému je sám zodpovedný. Nerada by som ale vytvorila predstavu, že osoba gitaristu Gorgoroth je osoba používajúca násilie, kde sa len dá. Opak je pravdou. Je to zdvorilá osobnosť, schopná počúvať názory iných aj keď s nimi nesúhlasí, bez nerozmyslených reakcií. Nakoniec, to sám o sebe hovorí v rozhovore pre poľský magazín. (Tento rozhovor spolu s rozhovorom, ktorý neprešiel nemeckou cenzúrou si možete prečítať na oficiálnych webovských stránkach kapely). Citujem: „Som satanista. Snažím sa vnímať svet inak, než väčšina bytostí. Pristupujem k ľuďom s rešpektom a otvorenou mysľou bez predsudkov a morálnych hodnotení. Na rozdiel od kresťanov, otvorene pohŕdam slabosťou v akejkoľvek forme. Definujem „správnosť“ a „nesprávnosť“ tak, ako by kresťan nikdy neučinil. Satanizmus by mal inširovať bytosti k tomu, aby rozvíjali svoju osobnosť do najvyššej možnej miery akej sú schopní a boli tak modelom pre ostatných. Satanizmus znamená hľadanie samého seba. Kresťastvo to vidí ako nesprávnu alternatívu. Ale prečo? Pod Satanizmom sa myslí elita v prírodnom chápaní na základe dosiahnutých úspechov; kým kresťanstvo uznáva rovnosť bytostí nezáležiac či sa jedná o sociálneho parazita alebo drogového závisláka. Satanizmus v jeho skutočnom chápaní ale neznamená výsmech kresťanstva alebo bezbožné násilie na ich dogmách a rituáloch! Veď história hovorí sama za seba. Sú to satanisti alebo kresťania ktorí sú zodpovední za 40.000 upálených žien na hraniach po celej Európe počas posledných storočí?“

Ani sa nečudujem, že takéto výroky sotva prejdú nemeckou cenzúrou. A keď prejdú, neraz sú vytrhnuté z kontextu a uverejnené spôsobom, ktorý diskriminuje kapelu. Infernus hovorí o nedávnom incidente, kedy absolvoval rozhovor pre švédsky metalový magazín. Na tento rozhovor boli vyslaní dvaja mladí žurnalisti vo veku asi dvadsať rokov. Infernus pochopil, že títo mladíci majú len málo vedomostí o pozadí kapely a jej odkazov a tak sa snažil podať odpovede v odľahčnom znení a rozhovor sa tak niesol v príjemnej atmosfére. Aké bolo prekvapenie, keď sa dočítal, že mladíci odišli vystrašení výrokmi a ich zaobchádzaním počas rozhovoru. 

Medzičasom sme sa ocitli na Brutal Assault. Infernus ocenil talent mnohých mladých kapiel a taktiež zhliadol vystúpenie Dimmu Borgir. Nie je pravda, že by existovala často proklamovaná nevrlosť medzi táborom predstavujúcim čistý blackmetal a melodický blackmetal. Ako Infernus zhrnul: „Jednoducho som nikdy nemal možnosť ich vidieť naživo.“ Aj táto otázka je širšie odpovedaná v rozhovore pre poľský magazín. Asi najviac ocenenou kapelou z jeho strany bol Morbid Angel. Pri našich rozhovoroch na hudobnú tému sme sa dostali k Immortal a reklamovanému obnoveniu kapely. Infernus sa vyjadril, že oceňuje talent kapely a ich muzikantské schopnosti, dokonca akceptuje Immortal ako paródiu na blackmetal. Ovšem používanie satanistických znakov na propagačných materiáloch kapely, ktorá vníma svoj odkaz ako paródiu na blackmetal je trochú prisilná dávka voči satanizmu.

S pobavením som sledovala výraz Infernusovej tváre stretávajúc fanúšikov kapely v rôznych neoficiálnych a fušerských tričkách Gorgoroth. Ani snáď nebudem citovať Infernusov výrok na adresu ich výrobcov. Či už ste fanúšikom tejto kapely alebo nie, či už ste vyznávačmi satanizmu alebo nie, nedá sa nepriznať, že táto kapela je zodpovedná za to, že sa severské ľady pohli. Sám Infernus hovorí, že nórske školstvo konečne zrušilo výuku vyznaní na školách a tak sa i uľahčilo Kingovi, trorcovi posledných dvoch albumov Gorgoroth pri jeho povolaní a nebude tak obviňovaný za šírenie iných ideí v školstve.

Ak je King Ov Hell tvorcom ich hudby, Gaahl tvorcom výrazu, tak Infernus je ten, ktorý vykryštalizoval odkaz Gorgoroth do takej podoby, aby mohla obohatiť myslenie tých, ktorí sú pripravení ho prijať bez predsudkov a morálnych hodnotení. Ale nie (nutne) v zmysle prijania satanizmu, ale v zmysle seba poznávania na základe tohto odkazu.


Zveřejněno: 29. 09. 2006
Přečteno:
3862 x
Autor: Tatiana | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 02. 2011 13:00 napsal/a DW
Tvle cože
fakt nevíme po skoro půl dekádě.. Ať tento článek z roku 2006 nadále odpočívá v pokoji.
06. 02. 2011 12:56 napsal/a All
???
Doneslo se ke mě, jaký je to nebeský vůl, tady se na něj pěly ódy. Jak to teda je?:)
06. 10. 2006 19:08 napsal/a Tatiana
cernobila
Niekolko komentarov k diskusii : 1. znasilneni mu - prez to ze bylo velmi chteno - nebylo dokazano. Ona podnapila slecna bola totiz vyhozena z Infernusovho bytu (na co mal plne pravo) a to ji vytocilo a jako pomstu pouzila obvineni zo znasilneni. ad oficialne prohlaseni soudu. 2. K bodu c. 1 by jsem chtela rict, ze jsem casto v blizikosti takych blackmetalovych andilku ako je Infernus, ale musim rict ze nikdy sa ani mne ani me sestre nestalo, zeby na nas pachali nasilnosti.. To ze se jim nektere damy primo nabizeji a pak to nedomysli, toho jsem svedkem take.. Takze damy, mali by jsem se podivat taky do svych rad.. 3. s nemeckou SPZ nemuzu nechat auto na P5 pred svym bytem ani na 2 hod. A ne, nenechavam v aute ani upotrebeny toaletni papir. Jednoduse do toho auta vlezou a jen to skusi, jestli nejde nastartovat .. Minuly takyto cin, kdy jsem mela pouzitou i bezpecnostni paku stal 8000 euro kvuli vytrzenemu pedalu. Ani bych nechtela komentovat moje predstavy v tomto pripade.. 3. Ten andilek Infernus pracoval do jeho soudu v Ustavu pre mentalne postizene - ad jeho vzdelani. Bohuzel, musel odejit kvuli obvinenim, ktore nakonec nebyly prokazany. I kdyz jsme taky v blackmetalovom svete, ani tady nic neni cernobile.. Ale jsem rada, ze clanek vyvolal takovou diskusi..
06. 10. 2006 16:52 napsal/a Ifa
Bude stát
řekl Masaryk 28.10. 1918 své ženě... A skutečně...
05. 10. 2006 19:49 napsal/a corbow
stoji
stoji, stoji, muj tatik by mohl povidat.............