Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

RETARDED NOISE SQUAD vs. ARS MORIENDI – 2006 promo EP CD-R 2006, selfrelease

Po prozkoumání obalu jsem od tohoto proma očekával nějakou grindovou zvrhlost a místo toho se na mě z beden vyvalil thrash. S tímto metalovým žánrem jsem začínal a do dnešních dnů se počítám mezi jeho věrné fans a třebaže již nějakou dobu většinou vyhledávám poněkud jiná zákoutí metalové hudby, stále se občas rád vracím k prověřeným klasikám a stále vyhledávám novinky od thrashových legend. Takže co nám to pánové servírují…

První jdou na věc němečtí Retarded Noise Squad (uf, název vskutku originální, ale to je u nich asi tak jediná originální věc…), kteří předvádějí 3 kousky z alba Plastic surgery and world domination. V Německu se thrash metalu vždy dařilo a v této zemi se zrodilo velké množství kvalitních a legendárních spolků. Ať už to byl techno thrash v podání Mekong Delty a Depressive Age, nebo jeho klasická podoba, kterou preferovali Assassin, Protector, popř. Kreator a Sodom. Tak o kvalitách těchto spolků si pánové mohou nechat jen zdát v těch nejdivočejších snech. Zatímco všechny zmíněné kapely jsou vždy lehce rozpoznatelné po několika málo hrábnutích do strun a každá z nich má svůj vlastní rukopis a xicht, Retarded Noise Squad všechny tyto věci postrádají a nemyslím si, že by se tato situace měla někdy změnit. Úvodní Plastic surgery and world domination začíná intrem v „libozvučném“ jazyce německém a po pár slovech nastupuje kytarová řežba a zpěv (naštěstí v jazyce Shakespearově). Ale nejvíce mi z této skladby utkvěla v hlavě krátká kytarová vychytávka, která, alespoň mě, evokuje blízký východ. Fuckt! Jako by jsem slyšel Orphaned Land :o)  Nicméně podobných motivů by muselo být nabídnuto poněkud více, aby skladba zaujala celá. Dvojka Divine Light se nese ve středním tempu a prošumí, aniž by zanechala nějaký výrazný dojem. A než se nadějeme, je tu poslední kus od Retarded Noise Squad s názvem Mind asleep. V této věci mi díky čitelné base, která dostává požehnaně prostoru, vyvstanuli v mysli Iron Maiden. Kytary tento dojem jen umocňují. A větší pestrost nabízí i pěvec se svými vokály. Pestrost je sice větší, ale že by mi jejich kvalita zrovna uzemnila… Stejně jako úvod, tak i konec této skladby je opět „obohacen“ německým žvatláním. Z těchto třech skladeb na mě dýchla metalová minulost. Stejné věci u nás vycházely na samém počátku devadesátých let (pravda, povětšinou znatelně kvalitnější).

Ars Moriendi jsou z Rakouska a stylově jsou se svými německými soudruhy spřízněni. I ten hrubší vokál je zde. Nicméně jejich část se mi jeví o poznání zajímavější, technicky i skladatelsky vyspělejší a i ten zvuk je poslouchatelnější. Ale ve zvuku mají značné rezervy obě kapelky. První Cold heart (původně se nachází na albu Your soul on your screen) je thrash jako řemen. Skladba má něco přes tři minuty a opět nevybočuje z mantinelů stylu. Tedy až na smyčce v jejím závěru. Druhá God oppressive arms (z alba Dissimulated) má stopáž mnohem delší. Jen nevím, jestli je to ku prospěchu věci. Asi mám nějakou posedlost, ale její začátek mi opět připomíná „Mejdny“! Žádná sypačka, ale poměrně členitá skladba, která nabídne několik zvratů. Ta akustická mezihra zhruba v půlce skladby není špatná, ale nahrát pecku, která má skoro 9 minut… To už chce mít v rukávu o poznání silnější trumfy.

Vcelku ucházející práce, ale rozhodně nehrozí, že bych po poslechu tohoto proma začal projíždět stránky distrařů a pídil se po jejich nahrávkách. Napadá mě ona otřepaná průpovídka o tom, proč chodit ke kováříčkovi, když můžu jít ke kováři. Prostě a jednoduše, pokud dostanu chuť na trochu toho thrashingu od našich západních sousedů, raději sáhnu po již zmíněných klasikách. Na výsluní budou obě kapely vždy koukat z patřičné vzdálenosti, ale svoje věrné si jistě najdou. Já však mezi nimi nebudu. A mám radost radost z toho, že v našich krajích se dostane mnohem kvalitnější thrashové zboží, než nám je nabízeno na tonto promu. Prostě a jednoduše, toto promo neurazí, ale je na něm příliš málo důvodů k tomu, abych se k němu vracel.

Čas: 22:06

Seznam skladeb:

Retarded Noise Squad:

  1. Plastic surgery and world domination
  2. The divine light
  3. Mind asleep

Ars Moriendi:

  1. Cold heart
  2. God´s oppressive arms

www.retardednoise.de

www.ars.moriendi.com


Zveřejněno: 03. 08. 2006
Přečteno:
3308 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 08. 2006 13:47 napsal/a Dharm
jj
na Ars Moriendi mám úplně stejný názor...