Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

FALL OF SERENITY – Bloodred Salvation CD 2006, Lifeforce records

Tak recenzovaní Fall of Serenity už rozhodně nejsou žádnými nováčky a datum jejich vzniku lze najít na konci minulého století, konkrétně v roce 1998. Na svém kontě mají již tři řadová alba (Smoldering doom – 2000, Grey man´s requiem – 2001, Royal killing – 2004) a jedno split album s kolegy Heaven Shall Burn. Ve svých promo materiálech se dále chlubí otevíráním koncertů pro Vader, Malevolent Creation, God Dethroned, Marduk, Kataklysm, Dismember a další „hvězdy“ metalového podhoubí. Koncertně jsou opravdu aktivní. Ostatně, mohli jsme se o tom několikrát přesvědčit i na našem území, kde je domácí pódia rovněž několikrát hostila. A co jsem měl možnost posoudit na vlastní oči a uši, je to pro hlavní kapely vždy risk, protože jako předskokani vždy fans řádně nažhavili a jít na plac hned po nich… Letos tedy do světa vysílají novinku Bloodred salvation a právě ta je předmětem této recky.

 

Určit jejich hudební styl by nemělo být takovým problémem. Švédský death metal moderního střihu, který nám na svých posledních albech nabízejí In Flames, Dark Tranquillity, popř. Soilwork a k tomu všemu se v některých pasážích dostává ke slovu dnes velmi populární metal-core (něco pro fans Hatebreed, Cataract…). To vše je samozřejmě zabaleno do kvalitního zvukového hávu (nahráno ve studiu se sympatickým jménem Rape of Harmonies, mix a mastering pak proběhl v osvědčeném Hansen Studiu za dohledu Jacoba Hansena) a hostováním tuto nahrávku poctil i Leif Jensen z Dew Scented. Podařil se i obal (autorem je Bjoern Goosses), který je stejně „veselý“ jako ten na předchozím počinu. Ale nejdůležitejší je samotná hudba, takže jdeme na ni.

 

Vše začíná za tónů intra Blood starts running. Klavír, klávesy a po několika málo vteřinách se do této pohodičky zasekne kytarová sekera a společně s palbou šlapáků dává jasně najevo, že s pohodou je konec a příliš si jí na této nahrávce neužijeme. Nástup druhé Out of the clouds pak pouze potvrzuje tuto domněnku. Začátek jako od mega geniálních At the Gates (on je vliv této švédské legendy patrný na více místech...). Klasicky řvaný vokál, ke kterému se chvílemi přidává i zpěv čistý, zvlášním způsobem naléhavý. Ale nejsilnější složku této desky, potažmo celé tvorby Fall of Serenity, vidím (vlastně slyším) v práci obou kytaristů. Pestrá škála postupů a vyhrávek nedovolí ani na chvíli nudit se. Ostatně, stačí poslechnout zmiňovanou pecku Out of the clouds. Následující A piece of you je rovněž kousek vydařený a časté změny tempa nahrávce jen svědčí. Další klad vidím i v relativně krátké stopáži jednotlivých skladeb, protože než se nadějete, skladba končí a vás ani nenapadne sledovat čas na přehrávači a netrpělivě vyhlížet další věc v pořadí. Dead eyes prolítne jako velká voda (ta kytara nemá chybu!!!) a desku nám dělí šleha Bloodred salvation, která celé album pojmenovala. Jedná se o věc instrumentální a stejně jako u intra i zde slyšíme jako první tóny klavíru. Ale oproti intru zde není vše rozmetáno nástupem kytary a bicích a hojivý účinek tohoto nástroje si můžeme užívat po celou dobu trvání skladby. Po předchozích rubanicích to přijde celkem vhod :o). Hodně povedná záležitost, která je velmi vhodně umístěna do středu samotné nahrávky. Následná Raise your remorse vše vrací do původních kolejí a opět nabídne několik vokálních poloh a znamenitou práci kytar. Hned od úvodu As I watch mi na mysli vyvstanuli Dismember a počáteční klenoty jejich tvorby (třeba Indecent and obscene). Nemohu si pomoci, prostě je tam cítím. A to jak zvukově, tak v kytarových postupech. Jedna z nejlepších skladeb na této novince. To se ale dá říci i o následující Overflowing senses. Ale těžko hledat ty nejlepší, protože vyrovnanost celého materiálu je jedna z dalších předností alba Bloodred salvation. Ještě Swallowed lies a Twin curse a ani se nenadějeme a máme tu konec.

 

Nijak se netajím opatrností, se kterou přistupuji k novinkám z území našich německých sousedů, protože občas se k mým metalem zuboženým ušním boltcům z těchto končin dostanou opravdová zvěrstva. Nicméně musím s potěšením konstatovat, že poslední dobou se začíná blýskat na lepší časy a novinka Fall of Serenity je toho dalším důkazem. Po všech stránkách a do všech detailů vypilovaná deska, která snese ta nejpřísnější měřítka a která se mne s každým poslechem líbí stále více. Doufám, že se zase někdy podívají i k nám, protože po tolika posleších a po podrobném seznámení s jejich novinkou bych si jejich set určitě užil. Jak už jsem psal v některé z předchozích recenzí, takhle nějak má vypadat moderní metalové album. Jen tak dál, mládenci… Vřele doporučuji.

 

Čas: 40:45

Seznam skladeb:

  1.  Blood starts running (intro)
  2.  Out of the clouds
  3.  A piece of you
  4.  Dead eyes
  5.  Bloodred salvation (instrumental)
  6.  Raise your remorse
  7.  As I watch
  8.  Overflowing senses
  9.  Swallowed lies
  10. Twin curse

 

www.fallofserenity.com

www.lifeforcerecords.com

 

.::Koupit::.


Zveřejněno: 11. 07. 2006
Přečteno:
3320 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

12. 07. 2006 12:45 napsal/a marty
ta deska
je fakt hooodne dobra....