Nejbližší koncerty
LLYR

HELL - Faust and Mephisto CD-R 2006, selfrelease

Po dvou demech a živém albu vydává pražská progresivní formace Hell svou prvotinu, která nese název ?Faust And Mephisto?a jedná se o naprosto luxusní, na české a vlastně i světové scéně něco dost vzácného.

Kapela Hell začala svou kariéru před šesti roky a přehrávala klasiky, jako Iron Maiden, Metallica a později Dream Theater, kteří je oslovili nejvíc. Později též vystupovali jako Dream Theater revival. Pak ovšem přišla touha vytvořit něco vlastního a nejlépe originálního. Vzniklo skutečně pozoruhodné koncepční dílo, které nese téma Fausta a Mephista - svodů zla a utrpení sváděného. Je třeba poznamenat, že narozdíl od spousty jiných spolků, pro Hell jsou texty naprosto nezbytnou součástí, kdy je vlastně hudba s textem těsně spjata a doplňuje smysl textu a navozuje správnou atmosféru. Vím, zní to klišovitě, ale zde to skutečně sedí.

První kapitola ?Addicted Of Evil? navozuje atmosféru, ve které se bude příběh odehrávat a i přesto, že má skoro šest minut a nezpívá se v ní, baví od začátku až do konce. Hned na začátek mě potěšil poměrně povedený zvuk a skvělé zakomponování kláves s některými skutečně úžasnými motivy. Po navození správné atmosféry se muzikanti rozjedou a závěrečná pasáž první části patří rytmickým a technickým šílenostem Dream Theaterovského rázu, ve kterých je Faust proklet.

Následující kapitola ?Faust?, která je s předchozí spojena kopáky v rytmu srdce začíná nádherným klavírem, do kterého v zápětí nastupuje tklivá melodie v podání sólové kytary, že by až jednoho přiměla k pláči (domnívám se, že kdyby kluci nehráli zrovna tento styl, doom metal by jistě zvládli na jedničku). A týká se zpytování svědomí, první slova textu ?Oh my God, what have I done?? sem sedne jako ulité. Nebudu rozepisovat všechny pocity proviněného, myslím, že každý si udělá přinejmenším představu, když napíšu tituly druhé a třetí pasáže ? ?The Vision? a  ?I´ve had enough?.  

Logicky po kapitole věnované myšlenkám a pocitům Fausta musíme totéž prožít i s temným Mephistem, když doráží na Fausta. ?Mephisto? je dost rytmicky rozpracovaná skladba a občasné náznaky těch tvrdších z metalových stylů zde ukazují muzikanty i v jiném světlě jejich technických zdatností.

Vnitřní boj Fausta začíná skutečným psychem, obdobně bych postupoval, když bych chtěl hudebně vyjádřit opojení drogou...:) ?Inner Fight? je song, který by asi nejvíce ze všech neměl moc smysl sám o sobě. Faust bojuje sám proti sobě, ovšem bitvu prohrává a jeho marný odpor se vykrystalizuje v závěrečné pasáži nádhernými ?onaniemi? v nástrojové sekci.

Jak již název poslední kapitoly ?The Duel? napovídá, jedná se o závěrečný ?střet? obou postav. Zde se v plné kráse ukáže co v kapele Hell je a musím smeknout, úžasné technické výkony a hlavně perfektní nápady dělají ze záverečné kapitoly něco ještě více extra než předchozí čtyři. Nebudu zabředávat do větších podrobností, každý kdo poslechne, si udělá obrázek sám.

Když už jsem u těch obrázků, měl bych se zmínit o bookletu, který je velmi povedený. Celý nakreslený, zřejmě pastelem nebo něčím podobným. Především ilustrace k ?The Duel? je velmi působivá, Faust se odvrací od proudu zla, který na něj vysílá Mephisto.

Na závěr bych se ještě zmínil o zvuku. Již jsem napsal výše, že zvuk je celkem povedený, ovšem v rámci možností, například virbl zní dost špatně, jinak jsou bicí nazvučeny poměrně dobře, ale nějak mi nazapadají dohromady se zbytkem. Kytara zní skvěle, ale šlo by to ještě lépe. Škoda, že tato kapelá nemá více prostředků pro pořádné studio. Věřím, že až se toto album dostane k více posluchačům, nějaké vydavatelství se rychle chytí a jednou si to budem moci všichni poslechnout v mezinárodní kvalitě nahrávky. Další věc je zpěvák. Pamatuji si, že dříve měl se zpěvem dost velké potíže, na nahrávce jsem ho skoro nepoznal, zpěvák si vede jistě a díky němu je prožitek z Fausta ještě intenzivnější.

Tato kapela je nevídaný úkaz na naší hudební scéně a moc se těším, s čím přijdou příště. Měl bych sice strhnout bod za zvuk, ale obsah cd je tak oslňující, že přivírám oko a dávám deset. A též moc držím palec do budoucna, tato kapela ještě dokáže velké věci...

Čas: 25:34

Seznam songů:

  1. Chapter 1 ? Addicted To Evil
  2. Chapter 2 ? Faust
  3. Chapter 3 ? Mephisto
  4. Chapter 4 ? The Inner Fight
  5. Chapter 5 ? The Duel

www.hellband.info


Zveřejněno: 05. 04. 2006
Přečteno:
3335 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 04. 2006 23:33 napsal/a peklop
nazev
jen by me zajimalo, kolik jinych kapel ma jeste nazev Hell
05. 04. 2006 07:31 napsal/a manafob
???
husty... desitka :-) tak to asi bude stat za to...
05. 04. 2006 22:15 napsal/a Dharm
...
stojí to za to... zastánci extrémního metalu to asi určitě neskousnou, ale kdo má rád např. právě Dream Theater, ten by mohl být nadšen...