Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

FEYE - Promo ´05 CD-R 2005, selfrelease

O existenci kapely s názvem Feya jsem až do doby, kdy jsem obdržel jejich promo neměl ani tušení. Ono se také jedná o formaci poměrně mladou (vznik rok 2003) a toto promo je jejich úplně prvním studiovým počinem. No pravdou ale zůstává, že co se týče informací k němu, zavalen jsem rozhodně nebyl. Ještě že máme 21. století a internet?

Na uvedeném promu se nachází celkem 4 skladby, které trvají něco málo přes 15 minut. Myslím, že délka je na promo zcela ideální a postačující. A o co že se jedná? No, hudba je to rozhodně moderní. Někdo tomu říká crossover (kapela má na stránkách škatulku metal crossover), někdo nu-metal. V zahraničí něco podobného drhnou Korn, Deftones nebo Slipknot, v našich luzích a hájích pak třeba Hazydecay, kterým se snaží vyrovnat Concrete, Pangea a spousta dalších. A Feye rozhodně neřadím až na samý chvost našich zástupců. Hned první věc War je poměrně pestrá. Střídají se tempa, mění se vokály (na tom čistém by to chtělo zapracovat. No, na ostatních vlastně taky) a v závěru skladba slušně graduje. Začátek druhé Music maniac mi lehce připomene Soulfly v čele s ?mad Maxem? a skvělý je i klasický thrashový rif, který jsem ve skladbě několikrát zaslechl. Hotová Bay Area :o) A v podobném duchu pokračují i zbylé dvě skladby. Žádná nevyčnívá, žádná není vyloženě slabá. Ale stejně jako u většiny našich zástupců (i když, nejen našich) postrádám poněkud větší pestrost a nápaditost. V tomto případě, vzhledem k poměrně krátkému pobytu na scéně, můžeme přimhouřit oči. Mnozí hledají svoji tvář a nápady mnohem déle a většina z nich ani jedno nikdy nenajde.

Celkem příjemně mi překvapil zvuk. Dobře nazvučená rytmika a i kytara má ten správný ?drajf?. Skladby jsou zahrány slušně a pár zajímavých postupů rovněž naleznem. Nicméně pořád je toho spoustu na čem makat. Nejvíc prostoru k práci vidím ve zpěvech a hledání svého vlastního ?xichtu?. U poslechu tohoto proma jsem se ani přes poměrně hodně poslechů nenudil, ale nevím, jestli by jsem stejně dopadl i u dlouhohrajícího alba. Ale potenciál tady rozhodně je. Být kapelou, rozhodně bych se přihlásil do nějaké té soutěže. Když si vzpomenu na finále České rockové ligy na Vlčtejně, hrála tam většina finalistů podobnou hudbu. A Feye by určitě v tomto klání nedopadli nejhůře. Alespoň u mě ne. Ale, jak to tak vypadá, podobné hudbě už asi nikdy nepropadnu. Holt starýho psa novým kouskům nenaučíš :o). Zajímavostí je, že v kapele působí bývalý kytarista death metalových Smashed Face Olda. Takže Fred na postu manažera už mi tolik nepřekvapil? :o)

čas: 15:26

seznam skladeb:

  1. War
  2. Music maniac
  3. PAP (People Against Politics)
  4. Let everyone die

www.feye.wz.cz


Zveřejněno: 25. 01. 2006
Přečteno:
4051 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář