Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

MEA CULPA - World Inc. CD 2005 - Selfrelease

S thrash coreovou Mea Culpa mám co dočinění poprvé co se týče studiového záznamu, nikoliv však co se týče živého vystoupení. A tak jsem věděl už předem co se na mě vyvalí až zasunu CD do přehrávače. Když jsem si v obalu přečetl, že nahrávka byla pořízena ve studiu M-Sound, měl jsem  strach o zvuk. Trochu mě uklidnila větička, že CD bylo mástrováno panem Doležalem v Haciendě. Ovšem maximálně spokojen jsem byl, až když se rozezněly první tóny. Zvuk je hutný a teškopádný a řekněme i moderní, ačkoliv vychází ze staré školy. Ale o tom potom.

Povedený je i obal desky. Nejedná se sice o mistrovské grafické dílo, naopak tentokrát se vyplatila jednoduchost a nápaditost. Pod texty jsou fotky, které napovídají o čem daná skladba asi bude vypovídat. A co jsem si tak pročetl, zjistil jsem, že textová vložka kapely se zabývá nejen politikou (World Inc., Desperation), ale i drogami (Escape) či strastmi lidské duše (Undecided).

Hudba samotná stojí na silných úderných riffech tolik klasických pro Hard Core, na druhém pólu vyčnívá vynikající Petrovo zpěv, který si pro vystižení atmosféry občas pohrává s různými efekty. Trochu mi tam chybí větší kytarový um. Nelze přece stále dokola sázet jen na spodky a zpěv. Na druhou stranu kytary jsou nápadité a tak se nám příliš často nedostává pocitu nudy. Důkazem je trojka Desperation, kde se po refrénu zvedá výborná kytarová melodie, jež umocňuje refrén na entou v pocitovosti. Je pravda, že kapela ve mně nechala otisk, který mě nutí toto CD neustále pouštět znova. Všechny skladby jsou na stejně vysoké úrovni, tak je těžké nějaké vytáhnout. Mě přesto nejvíce vyčnívají World Inc., Desperation a Only Once.

Abych také něco kapele vytknul. Tak krom místy fádních kytar se nemohu zbavit dojmu, že poslouchám něco od Sepultury. Bohužel příbuznost zpěvu a konstrukce skladeb s výše uvedenou veličinou je zřejmá. Nejde sice o čistý plagiát, ovšem je to až příliš slyšitelné. Zvláště album Roots Bloody Roots je z desky hodně cítit.

Takže co nám to dá dohromady. World Inc.  je podle mého názoru dobré dílko, kterému chybí vlastní ksicht. Pro fanoušky starší Sepči je to výzva a myslím, že pro fans nezánovního thrash core taktéž. Na tomto disku najdete kvalitu, nikoliv originalitu, ačkoliv se o ní kapela pokouší. Uvidíme s čím přijde příště

Sestava:

  • Patrik Vala
  • Leo Koten
  • Petr Zachariáš
  • Alan Dvořák

Seznam songů:

  1. On The Way
  2. World Inc.
  3. Desperation
  4. Dragged,
  5. Escape
  6. Brain
  7. Only Once
  8. Undecided
  9. Pills

http://www.meaculpa.cz/

.::Koupit::.


Zveřejněno: 28. 12. 2005
Přečteno:
3615 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář