Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

EP 2023, PHR Records / punk rock / Česko

Následující věty přicházejí jako onen pověstný ministrant, „s křížkem po funuse“. Známé rčení zmiňuju, protože v okamžiku, kdy jsem na poště vyzvedával balíček s deskou, byl náklad vyprodán. Takže recenze coby propagační stať podporující případný prodej ztrácí smysl, nikoliv však coby článek předznamenávající nové album kapely, které THE FIALKY chystají na začátek roku 2025. Plánování má tedy pražská parta zmáknuté, fanouškovskou základnu početnou, vždyť sedmipalec vydaný v nákladu 270 kusů byl vyprodaný za jediný den. Držím tedy v rukou cenný kousek, který nedávno nějaký fanatik vydražil na Aukru za 1750 Kč. I to svědčí o popularitě kapely, o které jsem v minulosti psal nejednou a o které si myslím, že to v daném ranku dělá dobře, možná nejlépe v naší kotlině.

Chápu, že fanoušci zašpiněného punku THE FIALKY neberou, mně je taky ostřejší punkohra sympatičtější, ale nemůžu pražskému kvartetu upřít řadu věcí, které platí i na tuhle krátkou nahrávku, která je neřadová, speciální. Obsahuje pouhé tři songy, přičemž ani jeden není zbrusu nový. Pánové sáhli do své vlastní minulosti, v prvním případě do roku 2017, kdy vyšla deska „Je ti to málo“, na které byla i píseň „Počernice story“. Ta teď dostala nový kabátek, respektive přešitý –> ze starého nový. Základ zůstal, hlavní melodické motivy i refrén, kolem se ale mění nástrojové obsazení i text. Přibyly dechové nástroje, přibyly ska rytmy, možná i náznaky Oi!, k první sloce hraje jiná muzika než ke druhé „skinheadské“, dechy jsou hodně výrazné, celkově je to takové veselé, rozjuchané, do skoku. Text prý odkazuje na slovenskou kapelu BRICKFIELD, v níž kdysi působili členové ZÓNY A a Filter, který FIALKÁM pořádal v Bratislavě koncerty. 

Béčko obsahuje dva songy, které pochází k předloňského kompletu „Starý demáče“, což byly znovu nahrané songy z let 2001 až 2005, tedy z počátků existence kapely, kdy se objevily na neoficiálních demáčích. Nicméně tohle není případ skladeb „Starý kámoši“ a „Mokrý čtvrti“, ty jsou novější, z roku 2021, na uvedeném retro albu byly přidány jako bonusy reflektující aktuální tvorbu. Ta se od dob, kdy jsem začal Kečupa a spol. vnímat, až tak nemění, pořád přísahá na punk rock model 77, takže silné melodie, srovnaná rytmika, chytlavé popěvky, sbory, šlapavá muzika s výraznými refrény a kytarovými vyhrávkami. Vše je výborně zahrané i zazpívané, má kvalitní zvuk, který vznikal ve studiu Bross. Obě skladby jsou si celkem podobné, co se týká uvedených hlavních ingrediencí, melodie se samozřejmě liší, stejně tak texty, i když témata se u FIALEK opakují, většinou se pěje o punkové komunitě a kamarádech, což platí i na všechny tři zde vylisované písně.

Deska samotná má hnědou barvu – netuším proč, ale fialová by znamenala opakování se, navíc kapela má barevných desek v archívu docela dost, tak asi hnědá chyběla… Každopádně barva vinylu není tím, co je po vizuální stránce nejzajímavější – tím je obal, respektive přílohy k němu. Deska je uložená v papírové černé kapse, ta v přeloženém listu, dále je přiložený další popsaný papír a pěkná samolepka. Obal má vysokou informační hodnotu, kromě textů v češtině a anglických překladů obsahuje fotky z natáčení klipu k titulní písni i kapelního života, fotku kdesi sedící skupiny, diskografii, děkovačky, informace týkající se nahrávky i stručnou historii kapely v angličtině, přesně takhle by to mělo vypadat. A dobře vypadá i titulní strana, kterou nakreslila Malwina Sedlicka.

Chápu, že o tohle EP je nebývalý zájem, protože za prvé obsahuje solidní typicky FIALKOVSKÝ materiál, za druhé obsahuje raritní materiál a za třetí je to vizuálně pěkný materiál. (úsměv)

Reedice/cover – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Chuligáni II.
  • Strana B
  1. Starý kámoši
  2. Mokrý čtvrti

Čas: cca 10 min.

Sestava:

  • Jan „Kečup“ Dvornák – kytara, sbor
  • Tom „Tommy Gun“ Calda –  bicí, vokál no. 1, tamburína, sbory
  • Ota „Otokára“ Černohous – basa, sbory
  • Marcel „Green“ Janeček – kytara, vokál no. 2, sbory

Hosté:

  • Jan „Balco“ Balcar – klavír (A1), sbory
  • Jakub Žídek – trombon (A1)
  • Kryštof Janáček – saxofón (A1)
  • František Vaníček – trubka (A1)
  • Radek Šedivý – sbory

Bandzone
Facebook

Bandcamp
www.phr.cz 


Zveřejněno: 05. 12. 2023
Přečteno:
484 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář