HEIDEN – Andzjel

Kytarista Kubýk komentuje dění v kapele a hlavně nové album, které je inspirováno díly Jana Švankmajera.

Srdečně zdravím! Od vydání zatím posledního nosiče „Cluster Headache“ uplynula tři léta. Co je v táboře KANDAR nového? Zaregistroval jsem jednu personální změnu…

Zdarec, je to tak, krátce po vydání „Cluster Headache“ jsme se rozloučili s basákem Martinem. Protože nejsme zrovna zastánci nějakých konkurzů nebo veřejného natahování lidí do kapely, nějakou dobu jsme čekali, co s uvolněným postem bude. Po dvou třech měsících jsme se dohodli s Angelem (ex-BOMBATÖLCSÉR), kterého jsme v začátcích kapely lanařili, ale odmítl pro nedostatek času. S Angelem jsme objeli nějaké štace, ale nakonec hodil ručník do ringu s tím, že se na takhle rozjetou kapelu necítí a v dobrém jsme se každý vydali svou cestou. Pak už sehrála své dílo náhoda, kdy mě bubeník Denis seznámil s baskytaristou Dádou (se kterým v té době rozjížděli sludgeovou kapelu SLAŤ), jakožto vhodnou akvizicí do projektu HADÍ MORD. V HADÍM MORDU jsme si natolik sedli, že jsme ho s Topim po nějaké době oslovili a zlanařili i pro KANDAR. (úsměv)

Ještě než jsem „Síla imaginace“ poprvé prohnal ušima, nalezl jsem v doprovodných materiálech hned několik informací, díky nimž začínalo být jasné, že to půjde a provedené změny otáčí kormidlo směrem k lepšímu. Tou nejzásadnější je asi použití rodného jazyka, jak velký vliv na toto rozhodnutí  byste přisoudili projektu HADÍ MORD?

Z mého pohledu neměla „Smuteční slavnost“ a české texty vliv na rozhodnutí nazpívat „Sílu imaginace“ v češtině. O češtinu si to (stejně jako v případně „Smuteční slavnosti“) říká především tématem, čímž je tvorba Jana Švankmajera. Tomu by zkrátka angličtina tolik neslušela, navíc Topi nejen že toho dokáže spoustu nakecat, ale i jeho psaná slovní zásoba není vůbec chudá. (úsměv) Zde bych i připomněl, že Švankmajera nezpracováváme poprvé, námět se objevil už na první desce „Groovy“, kde se nachází skladba „Šílení“. 

Co je dále oproti minulosti jinak, jsou témata, jimiž se lyrika zaobírá. Dá se i zde poděkovat HADÍMU MORDU, kde jste si dokázali, že se není třeba držet žánrových škatulek a loviště pro inspiraci v podstatě nemají hranic?

Švankmajerova tvorba nemá kolikrát daleko k hororu a je podobně inspirativní a znepokojující jako mnohé hororové klasiky. Pro mě nebyl absolutně problém tuhle tématiku přijmout za vlastní. Už se i trochu rozmýšlíme nad tématikou dalších skladeb a myslím si, že to opět bude ne krok dopředu, ani krok zpátky, ale spíš bokem. Nemám úplně potřebu pořád vyjíždět ověřenou brázdu.

Není pochyb o tom, že téma i texty jsou prací filmového maniaka Topiho. Proč právě Jan Švankmajer a který jeho film máš v největší oblibě?

Výběr témat, kterými se zabývá Jan Švankmajer, je velice široký. Technické zpracování většinou dechberoucí a psychologický dopad hluboký. Švankmajer svou vlastní tvorbu pojímá s filozofií, která je mi velice blízká a sympatická. Fantazii se meze nekladou. Mezi mé oblíbené kousky patří například Lekce Faust, Zahrada nebo Don Šajn. 

Možná ti následující otázka přijde mimo mísu, ale je otázka pokračování HADÍHO MORDU stále na stole? Vím, namítneš, že hudebně i tématicky jde HM trochu jinou cestou, ale jistou příbuzenskou vazbu upřít nemůžeš…

HADÍ MORD stále pokračuje, byť na to teď není tolik času. Odehráli jsme nějaké koncerty, máme rozdělaný nový materiál, řešíme otázku druhého kytaristy, která bude nejspíš brzo vyřešena. (úsměv) Nové album určitě bude, ale zatím nedokážu odhadnout, kdy vše zaklapne na své místo. Hudebně jde pro mě o úplně jinou mísu než KANDAR, nevidím tedy důvod proč nepokračovat v obojím. 

V jakém studiu jste „Sílu imaginace“ nahrávali a jak se dílo dařilo?

Od samého začátku jezdíme do Vyškova do studia Davos k Otynovi. Otyn má již nějakou dobu nové studio v areálu bývalé sodovkárny, kde kapely můžou i přespávat, takže se z toho většinou vyloupne krásný víkend se vším všudy. Máme spolu skvělé vztahy, takže nahrávání provázela perfektní atmosféra a práce šla pěkně od ruky. Já sice pokaždé přijdu s nějakou zvukovou novotou, se kterou mě Otyn pošle do prdele, ale pak mi ukáže, že toho lze dosáhnout i bez zbytečných serepetiček, od kterých posléze ustoupím. (smích) Myslím, že to bylo asi naše nejlepší a nejpohodovější nahrávání. Jediné co chvíli trvalo bylo, než se do studia dostal Mr. Topi, kterého brzdily buď zdravotní problémy, nebo povinnosti jinde, ale je to profík, takže všechno dobře dopadlo. (úsměv)

Je reálné, že se Švankmajerova filmová díla objeví ve videoklipech, či při živých vystoupeních KANDAR?

Na obstarávání videoprojekce jsme líní, ale pro promo k desce náš šikovný Dáda zpracoval skladbu „Alenka“, kde šikovně a vtipně využil i záběry ze Švankmajerova filmu. Obecně jinak na videa moc nejsme, takže nevím, jestli se budeme zabývat ještě nějakým dalším videoklipem. Radši budeme tvořit novou muziku. 

Jestli o novince hovořím jako o vaší zatím nejvydařenější nahrávce, tak to samé můžu bez obav říci i o její obálce. Souhlasíš se mnou, že vás Crazy Dan zásobuje čím dál dokonalejšími obrázky?

Díky za chválu. (úsměv) Dan je velký umělec a je s námi na jedné vlně, a tak trochu by se asi dalo říct že se jeho tvorba vyvíjí společně s námi. Vytřel mi zrak, už když nám poprvé maloval obálku k desce „Tromaville“, ale když jsem viděl poprvé zamýšlený obal aktuální desky, tak jsem nestačil zírat. Už teď se těším na další jeho práce, ať už pro nás nebo zamýšlený obal k nové desce PIGSTY!

Plány KANDAR pro nejbližší měsíce?

Poměrně dost času zabralo nachystat grafiku, kterou jsme řešili s naším dobrým kamarádem Prskáčem Pukavcem. CD je v těchto dnech (rozhovor probíhal ještě před vydáním) ve výrobě a doufáme, že budou  fyzicky k mání v prvních listopadových dnech. Dále se řeší MC vydání a rádi bychom sehnali vydavatele pro LP. To je zatím asi nejžhavější cíl, který bychom rádi splnili. Nachystali jsme nový setlist, kde se objeví poměrně velké množství skladeb z nové desky, takže se zkouší, pro případ světových i nesvětových turné. (smích) Již pomalu potvrzujeme nějaké koncerty, a doufáme, že se ještě nějaké zajímavé akce naskytnou, abychom mohli předvést tu naši divočinu i na pódiích. Po novém roce nejspíš začneme i se skládáním nových věcí, viz odpověď na další otázku.

Probíhá již debata nad tématem, jež bude stěžejní pro příští album?

Vesměs už i víme, co nás bude čekat dál (respektive co bychom chtěli dál dělat), tak uvidíme, jestli vše dopadne dle našich představ. Vydáme se zase trochu víc do světa, ale abych to nezakřiknul, nechám si plány budoucí zatím pro sebe. (úsměv)

RECENZE

Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 19. 11. 2023
Přečteno:
787 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 12. 2023 14:49 napsal/a Grindcorizer Tlapka
Smrt Fašismu
Velmi jemná delikátní paštika s pravými černými lanýži, vzácně se vyskytujícími houbami, je exkluzivní delikatesa pro opravdové gurmány. Má návykovou chuť, proto testujte opatrně. Naše Lanýžová paštika získala prestižní ocenění Great Taste. Ochutnejte a uvidíte proč. Jak servírovat? Domácí paštika s lanýži je tím nejexkluzivnějším pohoštěním pro návštěvu, které máte raz dva hotové. Má specifickou lahodnou chuť sama o sobě, proto ji servírujte ideálně pouze na kolečcích bílého opečeného pečiva. A pokud je vám to málo, fantazii se meze nekladou. Zkuste třeba vajíčka na kolečka, sýr na plátky nebo nudličky grilované papriky.
11. 12. 2023 19:46 napsal/a Mičl
Kazeta venku!
Ano, chlapci a děvčata! KAZETA Kandar - Síla Imidžinace je NYNÍ VENKU na bizarním mini-labelu Hardcore Loves All Colors records! Objednávej (a po dalších titulech se ptej) na: mipunk@seznam.cz