Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD/MC 2023, Bizarre Leprous Productions / grindcore / Česko

Docela by mne zajímalo (i když kauza „primátorka“ leccos naznačila (úsměv)), na čem to v tom Brně frčí. Ostatek KANDAR asi zase nejsou takový extrém, ale vezmu-li za příklad kytaristu Kubýka, pak vězte, že aktuální „Síla imaginace“ je čtvrtým letos vydaným albem, na kterém se podílel!

V úvodu recenze samé neopomenu alibisticky připomenout, že se grindcore pohybuje až na samém okraji mého zájmu. Přesto i zde nacházím oblíbené smečky a KANDAR, CONTRASTIC nebo PERFECITIZEN protáčím docela často.

Těžko po mě můžete chtít hloubkový ponor do struktur jednotlivých písní. Nechytám se. Co však ocenit dokážu, je ve zdánlivém nekompromisním bordelu ukrytá hráčská zručnost hudebníků a přes ubíjející brutalitu nabídka jasně rozeznatelných znaků a záchytných bodů, díky nimž si dovedu většinu skladeb při vyslovení jejich názvů okamžitě vybavit. Ale…

Je si ale nutné přiznat, že na tom má větší než velký díl řvoun Topi. A to nejen tradičně luxusním vokálem, ale i texty, jejichž podoba a obsah mne rozradostnily až do stavu euforie. Album „Síla imaginace“ je totiž kompletně nazpíváno v našem rodném jazyce a věnované filmovým lahůdkám, které má na svědomí velký umělec Jan Švankmajer. 

V legraci jsem skrze Kubýka peskoval Topiho, ať si pro inspiraci chodí jinam, protože mi to nedá, hodiny trávím u televize a snažím se dostat do obrazu. Posledně se tak dělo s debutem HADÍHO MORDU, kdy jsem poctivě zhlédl vše, co bylo třeba. Tentokráte to stoprocentní nebylo, ale Otesánka, Něco z Alenky, Spiklence slasti, Zahradu a Hmyz jsem dal, Lekci Faust si pamatoval. Mimochodem, máte-li nastudovanou diskografii KANDAR, nemělo by vás Topiho okouzlení slavným režisérem zaskočit, protože už na albu „Groovy“ nalezneme skladbu „Šílení“. 

Hudba KANDAR se z určitého úhlu pohledu může zdát šílená. Stejně tak se běžnému divákovi může jevit filmová tvorba Jana Švankmajera a jestli jsem u HDÍHO MORDU tleskal propojení agresivní muziky s texty inspirovanými trezorovými filmy minulého režimu, tak na současné spojení reaguju frenetickým aplausem.

Znovu se nezapomíná na citace (chcete-li hlášky) ze zmíněných snímků, kterých je možná skromněji, než bych si uměl představit, ale ta z úvodu (jak písně, tak filmu) „Zahrady“ je prostě skvělá. (úsměv)

Abych se pořád neopakoval a nepěl neustále chválu, vezmu si na paškál obálku alba a budu chválit zase. (úsměv) Rudé postavy na temném pozadí jsou jednoduše skvostné. Protože v době sepisování recenze nemá fyzický nosič k dispozici ani kapela sama, zůstávám odkázaný na digitál, ale dle výrazu obličeje ústřední figury vsadím kalhoty, že dvorní grafik kapely Crazy Dan zůstal zachován.

Na závěr bych rád zopakoval slova vyřčená v souvislosti s prvotinou HADÍHO MORDU: album „Síla imaginace“ si s velkou dávkou jistoty vychutnáte tak, jak leží i běží, ale jestli toužíte po dokonalém zážitku, jakési přidané hodnotě, pusťte si postupně všechna filmová díla a sami se přesvědčte, jak velký je to rozdíl. Pánové bravo, baví mě to moc!  

Seznam skladeb:

  1. Síla imaginace
  2. Otrantský zámek
  3. Hmyz
  4. Don Šajn
  5. Spiklenci slasti
  6. Zahrada
  7. Přežít svůj život
  8. Otesánek
  9. Alenka
  10. Faust

Čas: 31:08

Sestava:

  • Topi – zpěv
  • Kubýk – kytara
  • Dáda – basa
  • Denis – bicí

ROZHOVOR

Bandcamp
Facebook

Bizarre Leprous


Zveřejněno: 11. 10. 2023
Přečteno:
1120 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 11. 2023 12:24 napsal/a Superman
Horaguru
Chlapci z Kandaru frčí na lihu,stejně jako ty,dědo!