Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

LP 2023, Day After Records / hardcore / Česko

Stejně jako před drahnými lety z kdejaké garáže ve Strakonicích lomozilo HC soustrojí, což už dávno není pravda, tak něco skromnějšího momentálně zažívají v nedaleké Plzni. Jedním takovým strojem, který je připravený na veřejná vystupování, jsou HYACINTH. Ti na důkaz hudební vyspělosti vydali v květnu 9skladbový debut „Look Who’s Alone Now“, složený ze sedmi nových skladeb, ke kterým přidali dvě z loňského dema. Název alba je vytržený z kontextu radiového hitu „Wiseman“ britského zpěváka Jamese Blunta. A když už jsme u názvosloví, jméno kapely vzešlo z obliby malíře Alfonse Muchy a jeho obrazu Princess Hyacinth. 

HYACINTH hrají od svého vzniku ve stejné sestavě: zpěvák Hynek Sýkora, bubeník Miroslav Korelus (DECULTIVATE, LILIXELBE), kytarista Petr Káninský (LILIXELBE) a baskytarista Marek Kindl (EAT ME FRESH). Album bylo nahráno Marianem Leskovským ve zkušebně DECULTIVATE, o master se postaral Šaman a pokřtěno bylo netradičně kávou rukou Míry Pátýho (Day After Records) v plzeňském skateparku. 

Hned skladbou „Circle“ představují HYACINTH manifest kapely, kde nechybí ostré tempo a chytlavý refrén. Se změnami temp si výrazně pohrávají v „Debt“. Nejkratší „Vessel“ přebírá štafetový kůl a jede na plné obrátky. Dokonalé tempo a rytmus, který vyvolá podvědomé přitakání i u té nejasociálnější hardcoreové hlavy, servíruje do pitu burcující skladba „Snare“, která bude příčinou několika krvavých nosů a dofialova zbarvených očí. Z vysokých obrátek nepolevuje ani „I´m Done“. Hopsavý hardcore se směsicí úderných akordů a afektovaným zpěvem přináší „Habits“. Bojovné výbuchy agresivity v „Misery“ a osvědčený styl čerpající z newyorské hardcorové scény rozpráší ochotné účastníky jednoduchostí, silou a snahou nebýt pozadu. Jak jsem již zmiňoval, na albu je sedm nových skladeb, dvě poslední skladby, jenž pochází z dema, byly nahrány kompletně znovu. Osmá energická s chytlavým refrénem „Nervous Man“ se legitimním vztekem posouvá do pomalejšího a temnějšího tempa zlomyslných útočných veršů. Následuje v dobrém smyslu ubíjející „Bottom“, s extra říznými riffy a dávkou uptempo thrashe s dalšími drsňáckými vylomeninami.

Skladby naštěstí nejsou cítit hospodským punkem. Žádné teatrálnosti nebo dramatické odbočky do kamsi. Prostě dobrá hardcorová muzika. Pokud byste měli „Look Who’s Alone Now“ porovnat se sportovní disciplínou, je to sprint na, nevím jestli přímo na 100 m, ale vzhledem ke stopáži alba určitě na kratší vzdálenost. Kytarově, zdravou dávkou adrenalinu i celkovým vyzněním jsou HYACINTH příjemným překvapením a jsem zvědav, co bude vzhledem k jejich mládí následovat.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Circle
  2. Debt
  3. Vessel
  4. Snare
  5. I´m Done
  • Strana B
  1. Habits
  2. Misery
  3. Nervous Man
  4. Bottom

Čas: 14:23

Sestava: 

  • Hynek Sýkora – zpěv
  • Miroslav Korelus – bicí
  • Petr Káninský – kytara
  • Marek Kindl – basa

Bandcamp
Facebook
Instagram

 


Zveřejněno: 08. 09. 2023
Přečteno:
686 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 09. 2023 18:05 napsal/a Raudis
Těšíme se naživo
HYACINTH jsou na desce super,o to více se těším naživo u nás v Hradišti...https://facebook.com/events/s/hot-dog-fest-xvii/3059617641000532/
08. 09. 2023 15:03 napsal/a Dzigibungr
Neskutečnej nášup
Naživo jsou hyacinth neskutečně energický Pecka je vidět naživo