Nejbližší koncerty
INSANIA

LP/CD 2023, HellStorm Productions / epic black metal / Česko

Je to tak, čas prchá jak splašená mrcha. Když jsem Pačessovi v období alba „Poupě“ skládal poklonu za jeho pracovitost a mimořádnou plodnost, dobrácky mě uklidňoval, že si od PAČESSE chvilku odpočneme. Proto mne první zmínky o „Absolutnu“ docela překvapily, aniž bych si uvědomil, že už to jsou dva roky a na další řadovku tedy ideální čas. 

Než přistoupíme k aktuální nahrávce, je třeba zmínit změny personální. Kapelu opustili klávesák Čed s bubeníkem Filipem Smetanou a nahrazuje je persóna 2v1. Očekáváte-li vyřknutí jména světoznámého Marthuse, který s borci odmlátil nejedno vystoupení, čekáte marně. Na bubenickou sesli usedá borec, kterého mám pro jeho kvality rovněž ve velké oblibě a ještě větší úctě, mistr Zdeněk „Čepa“ Čepička.

Jestli pro mne jeho angažmá znamenalo jisté překvapení (přece jen se doposud ubíral progresivnějšími cestičkami), tak hned úvodní „33“ všechny pochybnosti pohřbila. Jedná se o klasický upalovák made in PAČESS, ale už Čepův první break, kterým pošle skladbu do rychlejších sfér, je stručně řečeno skvostný. Člověk si sotva uvědomí, jak parádně to nové sestavě šlape a už je tu „Borowiec“ a veškerou pozornost na sebe strhává mistr Tom F. Hanzl, jehož melodický vokál v refrénu mne přinutil otevřít booklet a pátrat, kterýžto pěvec na albu hostuje. Mínil-li jsem v recenzi na INNER FEAR jakési zpěvákovy limity, tak ten se jen ušklíbl a vesele si hranice posunul o nějaký ten hektar dál. 

Když pominu hudební stránku věci, baví mne i ten textový přesah, kdy jako piva nepijec a totální nýmand v jakémkoliv hodnocení kvalit jednotlivých značek bývám přinucený k internetovému surfingu a bádání jak v historii zlatavého moku, tak osob, jež propadly jeho kouzlu a zasvětily své životy k budování dobrého jména národního pokladu. Proto se teprve díky PAČESSOVI dozvídám, že je úvodní kousek věnovaný budějovickému ležáku a číslovka „33“ značí hodnoty hořkosti. Ve druhé písni zavzpomínáme na výtečného znalce a ambasadora českého piva Pavla Borowiece.  

Největší událostí a tahákem nového alba je bezesporu hostování legendární zpěvačky Báry Basikové v písni „Továrny na absolutno“. Jde o skladbu spíše klidnější, silně melodickou, kterou svým přispěním zmíněná dáma povýšila na jednoznačný hit. Jak samozřejmě a jednoduše v jejím podání vše vypadá a jak přitom cítíte vznášejícího se génia, netřeba zasvěceným sáhodlouze opisovat. Též není od věci zmínit, že se skladbě dostalo i vydařeného vizuálního zpracování, které si vzal na svá bedra Mejla Basel.

S největší hitovkou končí strana A a zároveň představení nových věcí. Dál už se bude „pouze“ převlékat do nového kabátku („Vavřín“ – nová verze písně „Travěncové“ a „Smutná láska rytíře Licka z Lilče“), vzdávat hold (cover skladby „Déterre“ od francouzské zpěvačky Zaz) a na CD verzi ukazovat formu z roku 2011 (nevydaná demoverze songu „Travěncové“). Mám-li hovořit za svou osobu, úvodní trojice je natolik silná, že by mi vůbec nevadilo (snad až na „Vavřín“), kdyby zůstala osamocena, protože ve zbytku žádné velké obohacení nespatřuji. A to při vší úctě k Zaz a panu Mickovi. Nevydaná demo nahrávka „Travěncové“ je bez diskuzí nejslabším místem a jestli si ji ještě někdy v budoucnu pustím, tak jen abych si připomněl, jaký pokrok pánové za ta léta udělali, hlavně tedy Tom F. Hanzl.

Mám-li už v ústech mistrovo jméno a pěl jsem chválu na jeho role zpěváka a textaře, budu v tom pokračovat a vyzdvihnu i jeho umění grafické. Obálka „Absolutna“ je jedním slovem úžasná. Jak motiv, tak barvy mému oku lahodí maximálně.

Je to trochu škoda, že se místo oprašování starých skladeb a práci na cover verzi (třebas není bez zajímavosti slyšet pět Toma ve francouzštině) nevrhli borci raději síly k napsání dalších dvou tří nových skladeb – jsem přesvědčený, že bych pak v bodování mířil k hodnotám nejvyšším. I přes tyto výtky se jedná o výborné album s velice silnými momenty a když zprůměruju bodování obou půlí, vychází mi to za sedm.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. 33
  2. Borowiec
  3. Továrny na absolutno
  • Strana B
  1. Vavřín
  2. Déterre
  3. Smutná láska rytíře Licka z Lilče

Čas: 34:12

Sestava:

  • Tomáš František Hanzl – zpěv
  • Jakub Fritsche – kytara
  • Pačess – kytara
  • Parambucha – baskytara
  • Čepa – bicí, klávesy

Hosté:

  • Bára Basiková – zpěv
  • Zbyšek Horák – mluvené slovo
  • Vojtěch Micka – akustická kytara

Bandzone
http://www.pacess.cz/
Facebook
 


Zveřejněno: 05. 09. 2023
Přečteno:
1440 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář