Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

LP 2023, PHR Records / hardcore punk / Slovensko, Anglie

Po delší době se mi do rukou dostalo spilt album. Přijde mi, že tahle zejména v HC a punku obvyklá forma kooperace v poslední době nějak skomírá… Jednou z mála vlaštovek je mezinárodní dvojkolejná deska, na které se sešli slovenští a angličtí dá se říci veteráni hradcore punku. ACTIVE MINDS fungují neuvěřitelných 37 let, vydali nespočet nahrávek, objeli celý svět a zdá se, že zatím rozhodně nemají v plánu to zabalit. V živé paměti mám jejich vystoupení z roku 2016, kdy zahráli na vodňanské Festě a zanechali skvělý dojem. Na stejném festu si brnkla i PIVNICA (vznik 2003), v roce 2014 jsem ji viděl, o čtyři roky později ne, letos zase jo, navíc jsem v mezidobí zaregistroval (= recenzoval) velkou desku „Fragmenty“ (2019), z které zní docela pestrý hardcore punk. Sestavy obou kapel se od posledních kontaktů moc nezměnily, u ACTIVE MINDS se ostatně o změně sestavy ani nedá uvažovat, když ji tvoří bratrské duo, v PIVNICI se změnil bubeník, od roku 2021 jím je Wrbo. 

Ač nejsou strany desky označeny písmeny ani čísly, první je na obalu psána PIVNICA, tak jde taky první na talíř. Etiketa velí volit rychlejší točky, takže jasný signál, že se jedná o kratší materiál, a taky jo, cca dvanáct minut, což při osmi skladbách znamená, že v průměru má každá minutu a půl. Tudíž bez okolků rovnou na komoru, hned první skladba fičí jako Slovenská strela a než se člověk naděje, hraje song č. 2. Ale zpět k jedničce. „Čerstvý vzduch“ není o ochraně životního prostředí, onen čerstvý vzduch je nutno neustále nasávat do plic v podobě nových desek nebo tvorby bez ohledu na měnící se barvu vlasů – pro dobrý pocit. Takže vlastně o stárnutí, ale  aktivním. Hudebně svižná hardcore jízda, prakticky trvale tlak a nasazení, do toho řve zpěvák klasickým ostrým hlasem, ideální start nahrávky, která je dostatečně pestrá – hned druhá věc je zpočátku jednodušší, ale záhy v ní hraje prim melodie, která ale nesnižuje agresivitu, s kterou to pánové mydlí, až na závěr, který je odlehčený. V třetí písni se melodie objevuje znovu, chytlavější, nechybí ani sborové zpěvy. „Jednooký kráľ“ je stručný a punkovější, netrvá ani minutu. Vrchol alba nastává v okamžiku, kdy se rozjedou „Naše svety“, přesně takový zvuk kytary mi leze do uší přímo ideálně, navíc ústřední linka je silně návyková, tahle hymna se neskutečně povedla a sedí do ní i naléhavý Martinův zpěv. Ani další songy nezní špatně, hned následující „Tupci“ mají zatěžkaný začátek a následně chytlavý refrén, po němž se střídají hlasové polohy a nechybí ani pomalejší pasáž s kytarovým sólem. Trochu jinak pojaté pomalejší party pak obsahuje poslední „Druh“, v kterém mi nesedí protahování koce slova „nezasmeje-eee“; to je ale jediné, co mi na nahrávce neštymuje. Texty jsou solidní – poměrně krátké, ale nejedná se jednoduché rýmovačky plné stylových klišé, ale zručně poskládaná slova, která se věnují primárně politickým nepravostem a společenským problémům. Zvuk ze studia Plug and play je v pohodě, možná bych trochu ubral rytmičák plus jej trochu jinak (hlouběji) naladil, ale jinak OK.

Při otočení gramodesky na stranu ACTIVE MINDS je třeba opět upřít zrak na středovou nálepku. Zatímco PIVNICA se točí na 45 otáček, ACTIVE MINDS na 33. A zatímco PIVNICA má blíž k HC, ACTIVE MIDS k punku, s jednou výjimkou, která se úplně vymyká. Napřed ale ten punk… Ten je v podání anglického dua neučesaný jak punkový zákon z roku 1977 káže. Špinavý zvuk, který jakoby vypadl z uvedeného roku, rašploidní kytara, rozevláté bicí a neurvalý vokál, to jsou atributy old school punku bez pardonu – prostě se s tím nematlat a sypat a sypat. Nikoliv extrémní rychlostí, spíše v tempech středních či lehce rychlejších. I ACTIVE MINDS použili podobně znějící kytaru jako PIVNICA v „Našich svetech“, v „Nothing Sticks To DuPont“, což opět vítám, stejně jako to, že jde o svižnou chytlavou skladbu, která má řád a několik vrcholů. I bratři svou stranu udělali pestrou, ve čtvrté písni (s nekonečným názvem) hrají i na rockovou notu, takže  následující minutová extrémně rychlá grindová divočina „When A Child Lives With Abuse“ působí jako direkt přímo na bradu. Následuje hardcore klasika „Reaping What You Sow“, která má nejblíže k tomu, co produkuje slovenský kvartet na první straně, a závěr patří naopak té nejtypičtější anglické punkovce, jakou si lze představit. I materiál ACTIVE MINDS mě baví, cením si nejen výdrže obou bardů, ale i toho, že jejich muzika není ukotvena v jedné šabloně a chlapi se nebojí vykročit do jiných sfér. A texty si zaslouží potlesk, protože sekají do živého. Když už jsem u toho  srovnávání, tak PIVNICA píše zkratkovitě a ACTIVE MINDS píší epicky – texty jsou psané bez jakýchkoli jinotajů, pojednávají opět o nepravostech tohoto světa, např. o chamtivosti, kapitalismu, nevhodné výchově dětí nebo poškozování životního prostředí chemickým koncernem DuPont.

Autorem obalu je Ben a na HC punkové poměry jde o svěží dílo, které se vymyká žánrovým šablonám; nebýt na něm loga zúčastněných kapel, na HC punk bych jej rozhodně netipoval, spíše někam k alternativě. Uvnitř přebalu je vložen dvojlist s texty a u PIVNICE s potřebnými informacemi, na které Angličané dlabou, což mi vždycky vadí, že si nemůžu přečíst sestavu nebo kdy a kde se nahrávalo. Na druhou stranu vítám překlady textů ACTIVE MINDS do slovenštiny, které v pohodě rozumím, zahraniční fanoušci pak naopak ocení překlady slovenských textů do angličtiny.

Po řadě reedic nebo koncertních záznamů (taky v podstatě reedic) vyšla u PHR deska s aktuální muzikou – alespoň doufám, že u ACTIVE MINDS jde rovněž o současnou tvorbu jako u PIVNICE.   A kooperaci slovenské a anglické kapely považuju za povedenou a prostou slabých míst, byť se nejedná o nic nového pod sluncem, „jen“ dobře zvládnutý hardcore punk. Ale to není málo. 

Seznam skladeb:

  • PIVNICA:
  1. Čerstvý vzduch
  2. Informačný lievik
  3. Kyberdopamín
  4. Jednooký kráľ
  5. Naše svety
  6. Tupci
  7. Kléroportizmus
  8. Druh
  • ACTIVE MINDS:
  1. Excessive Affluence Is Raping The Earth. Discuss
  2. 34 Hours
  3. Nothing Sticks To DuPont
  4. There Are Things That Seem So Obvious, But Apparently They’re Not
  5. When A Child Lives With Abuse
  6. Reaping What You Sow
  7. For The Dreamers

Čas: cca 30 min.

Sestavy:

PIVNICA:

  • Martin – lead vocal
  • Dedo – bass, vocal
  • Kubo – guitar, vocal
  • Stano – drums

ACTIVE MINDS:

  • Set
  • Bob

Facebook P
Bandzone P

Facebook AM

Bandcamp
www.phr.cz


Zveřejněno: 21. 08. 2023
Přečteno:
521 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář