Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

28. 7. 2023, Praha - Modrá Vopice

Čtyři nadupané formace z Česka a Slovenska se v pátek sešly, aby zničily všechny svatyně v Praze. Poměr si podělily na půl – od našich sousedů dorazili death metaloví zabijáci INFER a REALMS OF CHAOS, aby se o stage v Modré Vopici podělili s tuzemskými ALTARS ABLAZE a DEPTHS ABOVE. Sestava vskutku nadupaná, páteční večer sliboval velmi solidní hudební zážitek.

Po příchodu zhruba na půl osmou mě potěšila zejména už na začátku vysoká návštěva, klub byl od první kapely pořádně zaplněný. Co by také v pátek večer měl metalový fanoušek v hlavním městě jiného dělat? V dusném počasí vklopena do útrob první plznička, první pozdravy s nespočtem kamarádů a jde se na věc.

Stále čerstvě založená kapela složená ze zkušených zejména death metalových muzikantů, to jsou ALTARS ABLAZE. Loni se vytasili s debutem „Life Desecration“, tedy pořádně namrdanou půlhodinou black/deathu po vzoru ANGELCORPSE a jiných veličin. Sám jsem kapelu kupodivu viděl živě poprvé, na předchozí koncerty jsem četl názory různé, ze záznamů mi také přišlo, že jednou to AA sedlo více, jednou méně, ale tentokrát to byl naprostý masakr! Od počátku velmi dobrý zvuk, potemnělou zamlženou Vopici protínaly nekompromisní blasty, kytarová ekvilibristika, při níž se Tomáš s Frankem v sólování střídají, vokalista Sepp, jediný s warpaintem, ale tentokrát bez kápě a s ohromným nasazením. ALTARS ABLAZE to sedlo perfektně, žádné velké proluky mezi skladbami, jenom nekompromisnost a zničující riffáž. Na závěr čtyřicetiminutového bloku se stínala hlava „nazarejczykovi“ a dílo dokonáno. Takhle tedy ano!

Banskobystričtí REALMS OF CHAOS pro mě byli úplnou neznámou. Kapela vznikla v roce 2016, na kontě má zatím jedinou, tři roky starou řadovku „The Seed“. V Praze údajně byla i loni, tentokrát přijela s novým bubeníkem a z doslechu od přátel byl nový řezník za soupravou mnohem jistější než jeho předchůdce. Sypalo mu to pěkně, ač na rozdíl od ALTARS ABLAZE, při dalších kapelách zrovna virbl trochu zapadal v kytarové hradbě. Metal made by REALMS OF CHAOS odkazuje na americké veličiny IMMOLATION nebo MORBID ANGEL, ale nejedná se o nějakou kopírku. Velmi dobře zahraný i zazpívaný set, sympatické vystupování, opět velmi dobře!

S DEPTHS ABOVE jsem naopak měl už hromadu koncertních zkušeností nejen ze společných akcí. Sledují je od samých počátků a považuju je za jednu z nejzajímavějších formací na tuzemské scéně. Stejně jako předchozí dva vystupující, i Brňáci mají zatím jednu desku na kontě, a to pět let starou „Ex Nihilo“. Kombinuje black, doom, občas zabrousí do deathu, občas se DEPTHS ABOVE ponoří i do lehce sludgových vod, ale vše nenásilně, plynule. I naživo měli opět sílu, i když mi chvilku trvalo, než jsem se do jejich show dostal, perfektně gradovala, zazněly i nějaké kousky z chystané novinky. Frontmana Vama Margu doplňuje občasnými vyřvávanými vokály basák Tele, který výrazivo DEPTHS ABOVE posouvá ještě dál, a opět jsem si užil sledování Sarapisovy precizní hry na bicí. Těším se na druhou desku!

INFER z Košic patří dlouhou dobu mezi mé favority česko-slovenské scény, objevil jsem je s vydáním dvojky „Anti-Human“ před 15 lety a od té doby se těším na každou novinku této čtveřice. Bohužel, na kontě jich od té doby moc nemají, ale když už se s něčím vytasí, stojí to za to. Nesmírně nadupaný death metal. Naposledy jsem INFER viděl před sedmi lety v Plzni, kde jsem měl možnost jim uspořádat akci, od té doby se vhodná příležitost nedostavila. Koncert v Praze byl tedy povinností a čtveřice s pro mě novým kytaristou Romanem opět ničila vše nemrtvé. Od prvních chvil nájeb jako řemen, z poslední řadovky „Aeon of Deathless Blight“ zazněly například „Heavenly Beasts“, „Into the Pit of Gehenna“ nebo skvělá, zprvu těžkotonážní „Definite Reversion“, dostalo se ale například i na řežby „Song of Triple 6“ nebo „Anti-Human Anti-Life“. Diktát jako kráva, Robo za bicíma opět neskutečně běsnil, celá banda ale působila ve vynikající formě a během 40 minut dokonala zkázu. Přes prosby na přídavek nedošlo, a tak se krátce před půlnocí nesvatá produkce ukončila.

Domů se nám ale ještě nechtělo, na těch pár metrech čtverečních se nacházelo skutečně nesmírné množství známých, tak jsme si to ještě za doprovodu pár plzniček a „poldeco“ prodloužili do nějakých dvou ráno. Díky za skvělou akci, všechny čtyři kapely zaslouží velké uznání za nekompromisní a skvěle zahrané sety. Víc takových gigs v Praze!


Zveřejněno: 31. 07. 2023
Přečteno:
1146 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář