Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

CD 2023, Les Acteurs de l'Ombre Productions / black metal / Francie

Francouzské scéně stále dominují tajemné, možná až kontroverzní, soubory jako DEATHSPELL OMEGA, BLUT AUS NORD nebo třeba PESTE NOIRE. Ve skutečnosti zde zároveň funguje podmnožina nesmírně talentovaných kapel, které jsou připraveny kdykoli udeřit jako hrom z černého nebe a tyto stálice dočasně zastínit nebo nedejsatan dokonce ohrozit jejich dominanci. Jedním z takových kandidátů, kterých jen label Les Acteurs de l'Ombre Productions (LADLO) produkuje habakuk, je projekt z pařížského předměstí MOONREICH, jehož pilířem je Arthur Legentil (aka Weddir). Ten se na celkem pěti vydaných albech obklopuje různými muzikanty, v případě „Pillars of Detest“ z roku 2015 i studiovými hráči. Nejčastěji po jeho boku stávají Guillaume (aka Siegfried, VALLAND) či Macabre (MORTIS MUTILATI, TOWERING). 

K LADLO a Weddirovi se váže zajímavý příběh. Ještě před začátkem MOONREICH (2008) pracoval Weddir  od roku 2004 v LADLO. I když se po čase rozhodl změnit label, když požádal LADLO o spolupráci, šéf Géraldo Milani usoudil, že přístup kapely zapadá do umělecké identity vydavatelství a bez náznaku uraženectví mu nabídl smlouvu.

Pokud máte ve zvyku scrollovat na konec recenze dříve, než se pustíte do čtení, abyste zvěděli bodové hodnocení, klidně tak učiňte, protože žádná bodová dekapitace se dít nebude.

Pohodlně usadit obecenstvo mysteriózního spektáklu se ujímá skladba „Of Swine and Ecstasy“, která zaujme intrem z období, kdy byl film čerstvě obdarován zvukem. Postupně skladba opouští filmové kulisy a v plné nahotě se začíná snoubit s temnotou a blackmetalovou zvrhlostí. Kvákavá mezihra vyobrazující v mysli abstraktní obrazce spolu s následnou rockovou houpačkou zpestří skladbu, která navzdory délce nenudí a neodvádí pozornost k jiným nectnostem. Momenty tlačené naléhavým bubnováním a kytarovými rytmickými výpady přináší titulní „Amer“, zároveň nabízí oddych při tremolových melodiích. Prozkoumat melodické metalové nápady a vytvářet brutální black metal se vydává „Where We Sink“. V „Astral Jaws“ se pánové vyžívají v repetitivních disharmoniích, přihazují melodičtější a ponuřejší nářez, své frekvence nachází stébla chytající se basa. Slušnou práci při vymetání popela a špíny po předchozích skladbách odvádí více jak 13minutová „The Cave of Superstition“. Přechody do pomalejších a hutných riffů se snaží udobřit si paralyzované posluchače. Album se poroučí zastřeným sborem spolu s podmanivou orchestrací a dokazuje, že v srdci hlavního představitele Weddira nevládne pouze zlo a agrese. V tomto případě snad ještě více než u první skladby platí, že se stavbou nejen atmosférických experimentů a škádlením temnoty nemá Weddir problém.

Album je syrové, agresivní a má tu správnou dávku melodií a řízeného chaosu. Po několikerém poslechu alba jsem zjistil, že mi ústřední melodie „Where We Sink“ uvízla v hlavě asi den poté, co jsem se snažil dělat jiné věci. Pokud jste fanoušky black metalu, podobný materiál jste už určitě slyšeli. MOONREICH neobjevují nové postupy, nevstupují do žádných nových dveří, pouze sensitivně vyvažují anihilační převážně blastingové nájezdy přívětivými aranžemi. Weddir sice není Eric Cantona s kápí na hlavě, ale přimíchat si na zkoušku do privátního setlistu jeho tvorbu by za to stálo.

Přesné hodnocení: 7,5/10

Seznam skladeb:

  1. Of Swine and Ecstasy
  2. Amer
  3. Where We Sink
  4. Astral Jaws
  5. The Cave of Superstition

Čas: 43:02

Sestava:

  • Weddir – kytary, zpěv 
  • Guillaume – basa
  • Frederic Gervais – zpěv (3)

Bandcamp
Facebook
Spotify

LADLO

 


Zveřejněno: 16. 05. 2023
Přečteno:
542 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 05. 2023 09:50 napsal/a Opat
...
Moonreich opět velmi solidně, jak už je v posledních letech zvykem, ke konci už deska trochu ztrácí dech, ale pořád kvalita. A ten rockec v čase 6:20 v úvodní skladbě jsem slyšel snad 30x, to je paráda!